dev1

"Ibland upptäcker jag faktiskt att saker jag har fantiserat ihop finns på riktigt. Eller i alla fall nästan på riktigt." » Läs intervjun med Maria Engstrand

 
Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Foto på Katarina von Bredow. Fotograf Helen Andersson Kultur i Väst

Intervju

Kan du avslöja något om din nästa bok Tappa greppet?
Det är en 16-årig kille som heter Hampus som är huvudperson. Han fanns med som biperson i Släppa taget där han i slutet liksom blev hängande i luften med ett stort problem. Jag kände att jag inte kunde släppa honom med det, så jag tog tag i honom och skrev den här boken.

Hur var det att skriva om en tonårskille?
Det var en spännande resa. Jag har ju skrivit väldigt mycket om tonårstjejer tidigare, men inte om tonårskillar. Det svåraste med att skriva om en 16-årig kille var sexualiteten och hur jag som vuxen kvinna trovärdigt skulle kunna gestalta en tonårskille med alla hormoner i kroppen. Det fick ju inte bli klichéartat eller vad jag tror att en tonårskille känner. Nu har jag också turen att ha en tonårsson själv, så där har jag haft mycket hjälp. Särskilt när det gäller datorspel och sådant.

Dina böcker handlar om att vara ung, om relationer och förälskelser. Hur kan du som vuxen minnas och skriva om ungas känslor så mitt i prick?
Det handlar om att ta känslor på allvar och jag känner att det inte är så stor skillnad om man blir förälskad när man är 11 år eller 49 år. Känslan är lika allvarlig.

Jag utgår väldigt mycket från mig själv, mina känslor och mitt register. Gör man det tror jag också att det blir sant. Sedan får jag ju förstås tänka mig in i olika referensramar som till exempel om man haft tidigare relationer eller inte. Men känslan är den samma.

Kan du beskriva vad det är för känsla du letar efter?
Nej, egentligen inte. Jag kan inte säga var känslan kommer ifrån, jag bara känner om det är rätt eller fel.

Som till exempel i det här senaste manuset där jag två veckor före deadline känner att halva boken är fel. Det var inte så historien skulle sluta. Jag hade försökt tvinga in Hampus i ett spår som inte var han.

Den här gången ignorerade jag känslan för länge och fick i sista minuten skriva om halva boken och slutet.

Släppa tagetHur kommer du på vad du ska skriva om?
Jag måste skriva något jag hittar inom mig, eller att jag möter en berättelse som jag känner slår an en ton inom mig. Så var det när jag skrev Släppa taget. Ett tvillingpar kom fram och pratade med mig efter ett skolbesök och jag noterade att de var så olika. De var jättelika utseendemässigt, men helt otroligt olika i sättet. Jag bad dem skriva var sitt brev om ur hur de såg på sig själv och på varandra. Det var de två breven som sedan blev grunden till boken Släppa taget.

Berätta om en person i någon av dina böcker
Då får det bli Hampus i min nya bok. Han är 16 år, spelar mycket dataspel och är en cool kille som alla respekterar. Men inte för egna meriter, utan mest för att han sedan många år är bästa kompis med Viktoria, coolaste tjejen på skolan. Men så blir Hampus förälskad i Viktoria. Att vara förälskad i sin bästa kompis är väldigt komplicerat och deras relation rasar. Hampus börjar ifrågasätta att han så fullständigt gått i Viktorias fotspår att han till och med gjort sitt gymnasieval efter hennes önskningar. Han får verkligen landa i sig själv på alla fronter.

Många av dina böcker utspelar sig i samma lilla stad. Finns den staden?
Nej, det är en påhittad stad. En sorts mellanstor stad med en galleria, en storgata, ett café och en park.

Men när jag för ett tag sedan besökte orten Aneby där jag själv växte upp och gick runt i Svartåparken där, kände jag igen Katrinebergsparken i mina böcker. Jag hade inte förstått att jag använt så mycket från min egen uppväxt, men Svartåparken i Aneby har tagit en helt häpnadsväckande plats i mina böcker och till och med den gamla, nu rivna brandstationen i parken finns med.

Varför blev du författare?
Det är enkelt. Jag tycker det är jättekul att skriva och jag har skrivit sedan jag lärde mig bokstäverna. Jag skrev både dagbok och egna historier när jag var ung.

SyskonkärlekMin första bok, Syskonkärlek, skrev jag i nian. Men skrev sedan om den några gånger innan jag skickade den till ett förlag. Då insåg jag att min superhemliga syssla plötsligt kunde vara mitt framtida yrke.

Vad är det roligaste med att skriva?
Det är när man glömmer att man skriver, när man är helt inne i en historia. Det är det absolut bästa.

Vad är det svåraste med att skriva?
Det är när det inte går alls. När man skriver och skriver och det bara blir dåligt.

Vad gör du då?
Jag sitter kvar, fortsätter skriva och nöter mig igenom.

Har du några råd till den om vill bli författare?
Du ska skriva det du känner att du vill skriva. Om det inte är roligt för dig att skriva är det inte roligt för någon annan att läsa heller.

Skriv om något du känner till och vet något om, och låt karaktärerna ta plats. Det är personerna som bär historien. Utan personer blir det ingen historia.

Publicerad 2016-10-20

 

Katarina

 

von Bredow

Kortfakta

Namn: Katarina von Bredow

Född: 1967

Bor: I en pytteliten by i Småland som heter Södratorp.

Gör när hon inte skriver: Renoverar sitt gamla hus, pysslar i trädgården och har två barn som håller henne sysselsatt. Sedan har vi ju fyra hundar också, som kräver sitt ..."
Katarina gör massor av författarframträdanden. En del på bibliotek och bokklubbar men de allra flesta i skolor och årskurserna 4-9.

En hemlighet: Har dåligt ordningssinne och avskyr att städa.

Katarina von Bredows hemsida

Katarinas favoriter

Favoritfärg: Grönt

Favoritdjur: Hund

Älsklingsrätt: Nästan all indonesisk mat

Favoritgodis: Saltlakrits

Favoritfilm: Notting Hill

Favoritmusik: Gabriellas sång med Helen Sjöholm

Favoritresmål: Karibien

Förebild: Alla som vågar stå för det de tror på.

Du & jag-serien om Alicia och Andreas

Du & jag. Första delen i serienHan & domHon & han. Del 2 i serien

Katarina von Bredows böcker

Hur kär får man bli? Expert på att rodna Räcker det om jag älskar dig? Som jag vill vara Flyga högt

 

 

                           Bokslukarna intervjuar Katarina von Bredow:

Om läsning

Vad läste du när du var liten?
Allt. I tonåren läste jag allt från Kalle Anka och Starlet till Frans Kafka.

I mellanstadiet var min absoluta favoritförfattare Hans-Eric Hellberg som då kom med en helt ny typ av ungdomsböcker som inte funnits tidigare. Böcker som berättade om känslor och ofta ur en killes perspektiv.

Vad läser du nu?
Det är mycket sådant som jag tycker om att skriva om själv. Jag läser om relationer, människor och familjer. Det ska kännas verkligt.

Bröderna Lejon hjärta

Har du något särskilt läsminne?
Min absoluta favoritbok när jag var liten var Astrid Lindgrens Bröderna Lejonhjärta. Jag hade en kompis då som gärna lyssnade när jag läste högt och jag minns en gång när jag läste högt ur Bröderna Lejonhjärta och när jag tittade upp såg jag min kompis ansikte som var helt öppet med tårar som rann längs kinderna. Jag bara läste upp en text och den nådde fram till henne. Det är nog mitt bästa läsminne.

Släppa taget och Tappa greppet 

Släppa taget. Första delen i en serieTappa greppet. Utkommer i mars 2017

-1