dev1

"Ibland upptäcker jag faktiskt att saker jag har fantiserat ihop finns på riktigt. Eller i alla fall nästan på riktigt." » Läs intervjun med Maria Engstrand

 
Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Kerstin och Hugo Gavander

 

Intervju med Kerstin Gavander

Jag heter Kerstin Gavander. Här kommer några frågor och svar om mig.

Hur gammal är du?
Jag är född 1969.

Hur många böcker har du skrivit?
Jag har skrivit sju böcker. Tre av dem handlar om Loppan som är elva år och bor vid Högalidskyrkan i Stockholm. De heter Loppan och Isprinsessan, Loppan och Ceasar och Loppan plus minus Steven. Jag har också skrivit två böcker där man får följa en klass som gör resor i tid och rum. De heter Fröken Europa och Världsklass. Om Sanna vars mamma dött i bröstcancer har jag skrivit böckerna Vinterkarusellen och Lyckosnurran. Alla böckerna lämpar sig för åldern 9 till 13 år. 

Vad arbetar du med?
Jag är från början lärare i svenska, engelska och samhällsorienterande ämnen och arbetade med det i nästan 20 år. Nu arbetar jag som förskollärare vid sidan av mitt skrivande. 

Har du barn?
Ja, jag har en pojke som heter Hugo.

Tyckte du om att läsa när du var barn?
Ja, i hela mitt liv har jag älskat att läsa. Som barn var Astrid Lindgrens böcker mina absoluta favoriter. Jag är till och med döpt efter en Astrid Lindgrenfigur, nämligen Kerstin i Bullerbyn. (Olles lillasyster). Jag läser fortfarande mycket, minst en timme om dagen, och jag lånar mycket böcker på biblioteket där jag bor. Det känns underbart att få sjunka in i någon annans värld. Dessutom blir man ju bättre på att skriva om man läser många olika slags böcker.

Vilken är din bästa bok?
Det vet jag inte men jag är väldigt stolt över över Världsklass, uppföljaren till Fröken Europa. Den var svår att skriva och tog lång tid.

Är det svårt att skriva en bok?
Ofta tycker jag att det är väldigt enkelt i början. Då har jag massvis med idéer och bara skriver och skriver. Sen blir det svårare när jag ska förbättra och detaljera. Jag skriver om boken väldigt många gånger innan den är färdig. I slutet är jag oftast urtrött på alltihop. Fast när den kommer ut är det förstås jättespännande och roligt. Då vill jag bara börja med uppföljaren. 

Hur lång tid tar det att skriva en bok?
För mig har det tagit mellan ett och två år tills att boken är helt klar men jag har ju å andra sidan inte arbetat heltid med mitt skrivande.

Vad vill du att läsarna ska få ut av dina böcker?
Jag hoppas att de tycker att boken är så spännande att den fastnar och de bara vill fortsätta och fortsätta. Förstås hoppas jag att de känner igen sig själva eller förstår sig bättre på andra efter att ha läst boken. 

Har du något husdjur?
Ja, vi har en kat som heter Lusse.

Vilken är din favoritfärg?
Blå

Vad gör du på fritiden?
Jag gillar att vara med min son och att träna och dansa. Och att läsa förstås! 

Om du vill veta mer om mina böcker kan du gå in på min hemsida kerstingavander.se. Där kan du också skriva till mig.

Ha det så bra och hoppas att du läser någon av mina böcker!

Hälsningar Kerstin

Här kommer en beskrivning av några av mina böcker.

Loppan och isprinsessanLoppan och Isprinsessan: Loppan är en elvaårig tjej som precis har bytt skola. På sin förra skola blev hon retad så nu tycker hon att det ska bli skönt att börja om på nytt. I den nya klassen finns Ingrid som alltid klär sig i vitt. Loppan vill väldigt gärna bli vän med henne. I hemlighet kallar hon Ingrid för Isprinsessan och hemma gör hon en katalog om Ingrid. Efter några dagar börjar Isabel i Loppans nya klass. Loppan blir skräckslagen. Isabel var den elakaste av tjejerna i förra klassen. Dessutom vet hon att Loppan brukar bo hos Tobias och Matt. De är mammans bästa vänner och eftersom mamman reser bort i jobbet bor Loppan ibland hos dem. ?Äckliga bögar? kallade Isabel dem när hon och Loppan gick i förra klassen. Loppan och Isprinsessan handlar om ensamhet och om att försöka vara sig själv.

 

Loppan och CeasarI Loppan och Ceasar har Loppan precis fått sommarlov. Hon reser till Tobias mamma Babb som bor på Öland. Loppan lär känna en kille som heter Ceasar. Han beter sig ofta konstigt. Han ljuger om saker och gömmer sina saker i en väderkvarn. Loppan blir nyfiken och smyger på honom. Tänker han rymma hemifrån eller vad är det han döljer?

 

 

 

Bokomslag Fröken EuropaMin tredje bok heter Fröken Europa och den har delats ut gratis i alla femteklasser i år. Den trycktes i 120 000 exemplar. Helt otroligt! Jag vann en tävling om att skriva den bästa boken om dagens Europa för barn. De fina bilderna har Anders Westerberg gjort. Boken handlar om Kristin och hennes klasskamrater i 5a. De får en ny lärare som heter Eva. Eva är väldigt mystisk. Hon säger att de ska läsa om Europa men att de måste vänta tills det är 24 barn i klassen. Efter en vecka har Maryam, Danne och Billy börjat i klassen och då kan Europaarbetet äntligen börja. En och en får barnen gå in i grupprummet och därifrån får de resa ut i Europa med hjälp av en pojke och en magisk lucka. Eva själv lämnar aldrig klassrummet och det undrar eleverna förstås mycket över.

 

Kerstins senaste bok heter Vinterkarusellen.

-1