dev1

"Ibland upptäcker jag faktiskt att saker jag har fantiserat ihop finns på riktigt. Eller i alla fall nästan på riktigt." » Läs intervjun med Maria Engstrand

 
Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Aktuellt om Laura Popa


När kommer din nästa bok ut och vad handlar den om? 
I maj kom min fjärde barnbok ”Viktorianäckrosen”. Den utspelar sig i Palmhuset i Göteborg och handlar om en flicka som föds ur jättenäckrosen i Vattenhuset (jätte-näckros kallas även viktoria-näckros). Tillsammans med sina vänner, beger hon sig ut på äventyr i världen. Under färden ser barnen dansande flamingor, trumpetande elefanter, sjungande delfiner och lekfulla kolibrier. En del djur och fåglar är fria och lyckliga medan andra lever ett plågsamt liv i fångenskap. Barnen bestämmer sig för att göra allt de kan för att sätta stopp för lidandet. Med hjälp av färg-, ljud- och doftkoder och en magisk bok väver de ihop en plan att sätta djuren fria. 
 

Vad gör du just nu? 
Jag jobbar som upphovsrättsjurist och deltid som lärare. Jag ska börja spela gitarr snart. Har spelat gitarr under hela min barndom men har glömt bort en hel del. Det är roligt att sjunga och spela musik med barnen. 

Intervju med Laura
 

Varför blev du författare?
Jag tror att mitt uppdrag här i världen är att sprida ljus och kärlek. Därför skriver jag mycket om känslor. Jag tror att det är viktigt att följa sitt hjärta och göra det som känns viktigt. Det är bara då man lever ett rikt liv.

Gör du något annat än att skriva böcker? 

Ibland är jag ute i skolor och på bibliotek och håller skrivarkurser eller författarevenemang. Ibland jobbar jag som lärare. Det beror lite på vad jag känner för. Jag vill inte tvinga mig att göra någonting som jag inte trivs med för då mår jag inte bra. Ofta målar jag, spelar musik och läser böcker. Eller går på konserter, konstutställningar och besöker nya städer i Sverige. Men ibland gör jag ingenting, bara vilar, äter gott och funderar på livet.

Berätta om en person i dina böcker.
Elvira från boken ”Paradisfåglarna” bor i ett gammalt stenhus i Visby tillsammans med sina föräldrar och lillebror Simon. Hennes närmaste granne är botaniska trädgården. Den bjuder på ljuvliga dofter, blomsterprakt och fågelsång. En dag får Elvira en ovanlig present av en granne: en musikask som trollar fram dansande fjärilar, blockflöjtsspelande älvor och fåglar med fyrverkerivingar. På kvällen när Elvira håller på att somna, öppnar sig musikasken och skimrande gestalter hoppar ut, dansande i virvlar genom rummet. De gamla platanerna utanför fönstret viskar hennes namn och sjunger om trädgårdens hemlighet. Elvira ger sig ut på äventyr i natten för att söka den stora hemligheten som kan förändra världen. 

Hur kommer du på vad du ska skriva om? 
Många idéer kommer till mig i drömmarna. Andra idéer får jag när jag är ute och vandrar i naturen. Naturen berättar många sagor för mig. Ibland blir jag inspirerad av böcker jag läser, av målningar och konst som jag ser eller av musik.

Har du någon särskild inspirationskälla?
Främst natur, musik och barn.

Vad gör du när du inte jobbar? 
Dansar, går på konsert, spelar musik, lagar mat, vandrar i naturen, mediterar, umgås med vänner. 

Vad gör du om du kör fast i skrivandet? 
Jag tar en paus och gör andra saker. Sedan fortsätter jag när jag känner mig redo. När jag tar en paus från skrivandet målar jag eller spelar musik eller läser böcker. Det är bra att få lite distans till det man skriver.  

Vad är det roligaste med att skriva böcker? 
Den stora inspirationsstunden då jag pysslar ihop berättelsens alla delar. Då lever jag i en fantasibubbla och kan inte tänka på något annat än det jag skriver om. Men det är också roligt att hitta på nya berättelser och se på världen med nya ögon.

Vad är det svåraste med att skriva böcker? 
Att jobba med texten och språket och läsa samma text om och om igen. Jag är ganska perfektionistisk och ställer stora krav på mig själv. Ibland vill jag bara ge upp och börja på något nytt. Samtidigt vet jag att utan tålamod och disciplin blir manuset aldrig klart. 

Har du några råd till den som vill bli författare? 
Att bli en bra, originell författare tar tid så ta den tid du behöver och ha tålamod. Läs och skriv mycket. Ha inte så stora förväntningar, det är ingen som skriver mästerverk från början. Tro på dig själv och ge inte upp.

 

Laura

Popa

Namn: Laura Popa

Född: 15 maj 1975

Bor: Göteborg

Ursprungsland: Rumänien

Har du något favoritcitat i någon av dina böcker? 

Kärlek finns överallt, i allt och i alla människor. (ur Paradisfåglarna)

Har du någon favoritplats och varför tycker du om den? 

Villa d’Este i Italien, ett italienskt palats med trädgård som ligger utanför Rom; en magisk trädgård med ca 300 fontäner och fantastiskt fin natur som förtrollar och inspirerar. Andra favoritplatser är Waldemarsudde i Stockholm och Botaniska trädgården i Visby som har blivit skådeplatser i mina barnböcker.

Det här visste du inte om författaren: 

Alla idéer till nya böcker kommer till mig i nattdrömmarna.

Har du någon egen webbsida – eller länktips på en bra sida om dig? 

www.laurapopa.se

Vilken superhjältekraft skulle du vilja ha?

Att kunna samtala med naturen: med träden, blommorna och djuren. Eller att kommunicera telepatiskt med omvärlden (utan att använda språk och ord). 

Lauras favoriter

Favoritfärg: Blå

Favoritdjur: Kolibrier. De dansar så vackert.

Favoritlag: Jag är inte sportintresserad.

Älsklingsrätt: All vegetarisk mat som lagas med kärlek.

Favoritgodis: Choklad

Favorit konstnär: Salvador Dali

Favorit musik: Klassisk musik, kammarmusik.

Har du någon förebild? Dalai Lama

Lauras lästips

Har du något särskilt läsminne? 
Jag minns kalla vinterdagar då jag var liten. Min mamma läste sagor för mig framför brasan. Utanför snöade med stora flingor. Allt hon läste blev levande i min fantasi. 

Vad gillade du att läsa när du var liten? 
”Trollkarlen från Oz”, ”Alice i underlandet”, ”Lille prinsen” och folksagor från världens alla hörn.

Vad gillar du att läsa nu? 
Allt möjligt: sagor, poesi, romaner, biografier, faktaböcker. Allt förutom deckare.

Finns det några böcker du vill tipsa om? 
”Den magiska trädgården” av Frances Hodgson Burnett, ”Trollkarlen från Oz” av Frank L. Baum, ”Lille prinsen” av Antoine de Saint-Exupéry, ”Alice i underlandet” av Lewis Carroll. Eller nyare ungdomsböcker som ”Vargprinsessan” av Cathryn Constable och ”Jorden sjunger i B-dur” av Mari Strachan. Det är fantastiska böcker som sätter fantasin i rörelse, har ett rikt språk och erbjuder många bra lärdomar.

Har du någon favoritförfattare?
Alla författare som jag nämner under boktips och en hel del rumänska författare som jag läste när jag var liten, t ex barnboksförfattaren Ion Creanga och poeten Mihai Eminescu.

-1