dev1

"Ibland upptäcker jag faktiskt att saker jag har fantiserat ihop finns på riktigt. Eller i alla fall nästan på riktigt." » Läs intervjun med Maria Engstrand

 
Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

 

Laura Trenter - intervju

LAURA TRENTER föddes i Stockholm, men de första sex åren bodde familjen till största delen i Rom. Hon växte upp med deckarskrivande föräldrar. Pappa Stieg Trenter dog när Laura var sex år, men mamma Ulla skriver fortfarande. Laura tror att hon har dem att skylla för att hon började författa så fort hon lärt sig skriva och för att de flesta berättelserna handlade om mord.

Hennes barn Kalle och Krillan är förebilder till barnen i böckerna om pojkarna Puckelbro.

Det finns olika typer av deckare. I pusseldeckaren får läsaren veta ungefär lika mycket som detektiven i boken. Författaren lägger ut spår och villospår. På det viset kan man lista ut en hel del själv genom att lägga pussel med spåren.

I den moderna deckaren är det vanligt att läsaren får vara med om brottet och ibland också vet vem den skyldige är. Läsaren får följa polisen och i vissa fall även brottslingen tills fallet är löst.

I en psykologisk thriller känner sig huvudpersonen ofta hotad. Det är vanligt att brottet inte begås förrän mot slutet av boken och både huvudpersonen och läsaren väntar med spänning på vad som ska hända.

Hur gör du när du skriver en bok?
Jag brukar ha grundhistorien klar innan jag börjar skriva. Personerna som är med, hurdana de är, vad de råkar ut för, vad de gör och vad det leder till. För mig skulle det inte fungera att hitta på allt medan jag skriver, eftersom mina böcker ofta handlar om otäcka saker och då vill jag gärna kunna knyta ihop alla trådar i slutet. Men vissa händelser i böckerna kommer jag på medan jag skriver.

Var kommer idéerna ifrån?
Jag har ganska svart fantasi. Bilen som kör om mig i full fart, är det en flyktbil? Någon vankar misstänkt av och an utanför en bank. Är det ett rån på gång? Så fort jag hör eller får syn på ett utryckningsfordon undrar jag vart det är på väg och varför.

Jag får också idéer från artiklar i tidningar eller tv-program. Prova själv att leva dig in i något som de pratar om på nyheterna. Ofta stjäl jag både personer och händelser ur verkliga livet.

Mycket blod och många mord gör inte automatiskt att berättelsen blir spännande. Om det ska bli riktigt spännande är det viktigare med stämningar och det okända: - Den stora ekens grenar piskade mot rutan, men visst var det något annat ljud också? Ett ljud som jag var säker på att jag hört förut. Men var??

Textbearbetning: Bernt Andersson

 

Laura

 

Trenter 

 

Kortfakta 

Namn: Laura Trenter

Född: 29 maj 1961 i Stockholm

 

Länktips

Om Laura på Rabén & Sjögren

UR´s program Mellan raderna om Laura Trenter

Laura har också skrivit en faktabok om arkeologi för barn: Gräv efter spår

Bokomslag till Gräv efter spår
Här får du veta vad en arkeologör och hur en utgrävning går till.
Boken hittar du på hyllan uJ i biblioteket.

..och så har hon skrivit manus till ett datorspel som heter Skelett & skärvor.


Professor Jensen behöver din hjälp med att göra utställningen till museets nya forntidssal.

Laura Trenters böcker

Många av Lauras böcker har blivit TV-filmer. Finns kanske att låna på biblioteket?

Alla Lauras böcker finns också som ljudbok. Laura läser själv - jättebra!

Bokomslag till Hjälp rånare!Hjälp rånare!

På vägen hem från skolan går 9-åriga Sebbe och Johanna in på posten för att köpa frimärken. Just då smälls dörren upp och två män med luvor över huvudena och k-pistar i händerna rusar in. Rånarna viftar nervöst med k-pistarna och skriker åt alla att lägga sig ned...Sebbe och Johanna klarar sig helskinnade genom rånet. Men efteråt kommer skräcken, de vet inte vilka rånarna är men rånarna vet ju vilka de är! Tänk om det är någon de känner? Och Johanna kände ju igen den ene rånarens gympadojjor! Och vem är det som står nedanför Sebbes fönster och spanar på kvällarna?
Låna boken som e-bok.

 

Bokomslag till Pappa polisPappa polis

Julians pappa är polis och en dag blir han skjuten i tjänsten. Han klarar sig, men rädslan och hotet finns kvar: det är ett motorcykelgäng som ligger bakom. Men kommer sanningen om vem som sköt att kunna uppdagas? Alla vittnen skräms till tystnad, till och med Julians pappa är rädd. Julian gör egna efterforskningar och hamnar plötsligt livsfarligt nära sanningen.
Låna den som e-bok

 

 

Bokomslag till Julian och JimJulian och Jim

Fortsättning på Pappa polis.
Jim var med i gänget, men valde att hjälpa polisen få fast den som sköt. Nu är motorcykelgänget ute efter att hämnas på Jim, råttan som tjallade, och den enda som förstår vad som håller på att hända är Julian. Trots faran bestämmer han sig för att själv försöka rädda Jim.
Låna den som e-bok

 

Bokomslag till Det brinner!Det brinner

Frida och Isabelle ser skräckslagna hur hela Ödetorpet står i lågor - det är ju deras fel, eller...? De svär på att de aldrig, aldrig berättat för någon vad de vet. Men när poliserna hittar skelettdelar i askan börjar mardrömmen på allvar: någon har blivit innebränd i elden! Är det denne ?någon? som smyger kring deras hus på nätterna?

 

 

 

 

Bokomslag till PumanPuman

Det händer märkliga saker. Sannas mamma har dött, men ändå kan Sanna se och höra henne. Hon säger att hon visserligen är död, men befinner sig någonstans mittemellan här och evigheten. Hon har inte riktigt släpp taget.

 

 

 

 

Omslag till ljudboken SnögrottanSnögrottan

Äntligen kommer snön. David och Andreas gräver en mysig grotta i den stora snöhögen på parkeringsplatsen. Så hör de plötsligt plogen komma och grottan rasar ihop över dom. De ropar på hjälp ? men ingen hör!

 

 

 

Bokomslag till FotoalbumetFotoalbumet

Gilbert är 13 år och hans pappa är död. Mamma vill inte prata om pappan men Gilbert vill ha en bild av honom. En mystisk katt leder honom till ett fotoalbum på vinden. Det är något konstigt med texterna i albumet och det finns ett samband mellan Linn, Gilbert, Gilberts pappa och den märkliga tanten Greta. Gilbert får inte en bild på sin pappa men han får en uppfattning av sin pappa när han hör historien om honom.

 

 
 

Bokomslag till DagbokenDagboken

Fristående fortsättning på ?Fotoalbumet?. Gilbert reser med sin mamma, hennes pojkvän Micke och en annan familj som är goda vänner till dem, till en ö i Västindien. I den familjen finns Linn, som är jämnårig med Gilbert, och som är hans goda vän och förtrogna. Redan från början tycker Gilbert att det är något skumt med Micke. Han smusslar undan papper, han för märkliga anteckningar och verkar onaturligt intresserad av Robinson Crusoe och skattkartor. Gilbert lyckas övertala Linn att hjälpa honom att avslöja Mickes hemlighet.
En spännande deckare, men också en bok där man lär sig en hel del om den gamla svenskön St Barth. Fortsättningen på Fotoalbumet och Dagboken heter Testamentet.

 

Bokomslag till Det lysande ögatDet lysande ögat

Nadja och Charlie är bästa kompisar och de brukar sova över hos varandra. En natt ser Nadja ett mystiskt sken i den gamla kvarnen. Men när Charlie tittar dit är ljuset borta. På morgonen händer fler underliga saker. Och klasskompisen Jackie, som tror att hon är både sötast och smartast, försvinner. Hennes ena sko hittas av en gammal sjöman. Mystiken tätnar. För dig som gillar mysiga rysare. Nästa del om kompisarna Nadja och Charlie heter:

 

 


Bokomslag till Stackelstrands hemlighet Stackelstrands hemlighet

Nadjas kompis Anna har flyttat hem ifrån Skottland. Anna och hennes bror Oscar (som är greve) bor i en stor borg. Eftersom Annas föräldrar är bortresta, bestämmer ungdomarna sig för att ha en middag tillsammans. Nadja och Charlie har med sig "hemliga" paket, som en god vän till dem har valt. När de väntar på middagen visar Oscar dem runt i borgens märkliga rum. Alla rummen har en märklig historia, men det finns också en nyckel, eller rättare sagt tre nycklar... Vilken hemlighet vilar bakom nycklarna, och vem är det som smyger i skuggorna?

 

 

Lauras skrivtips


- Läs mycket! Det är bästa sättet att få ett eget språk. Ju mer du läser, desto fler idéer får du om hur du kan använda språket.

- Skriv om något som du själv tycker är spännande. Det spelar ingen roll om det är sorgligt, spännande, roligt, romantiskt eller hemskt. Det viktiga är att du skriver en berättelse som du själv skulle vilja läsa.

- Lägg ifrån dig texten ett par veckor. När du läser den igen och har fått distans märker du att det kan finnas saker som du vill ändra, stryka eller lägga till.

- Läs högt för dig själv eller för någon annan. Texten blir något helt annat när du läser den högt. Rytmen i språket är lätt att missa om man inte läser högt.

- Om du fastnar: Prova att härma någon annan författare.
Skriv din egen berättelse,
men ibland kan det kännas skönt att ha en mall att utgå ifrån.

Skriver du själv? Skicka in din deckare, berättelse till oss på Barnens bibliotek. Logga in, gå till ditt Krypin och Min skrivbok där och börja skriva!

-1