dev1

"Ibland upptäcker jag faktiskt att saker jag har fantiserat ihop finns på riktigt. Eller i alla fall nästan på riktigt." » Läs intervjun med Maria Engstrand

 
Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Foto på Lena Lilleste

Agnez intervjuar Lena Lilleste

1. Hur kom du på iden om Tommy och Flisen?
 
Jag fick idén när jag själv jobbade som lärarvikarie på en skola för ca sex år sen. En kille i en klass var på dåligt humör och ville inte låna någon bok när vi var i skolbiblioteket en dag. När jag frågade vad för slags bok han ville läsa, svarade han att den skulle vara spännande, handla om hans kompisar, samt i "hans" miljö, dvs mycket skolmiljö. Då bestämde jag mig för att prova att skriva en sådan bok. Efter några dagar hade vi en brandövning på skolan, och då kom jag på att Inbrott i skolan skulle börja med en brandövning, och så gick jag hem och började skriva.

2. Hur det känns med den nya boken Mord i blicken som snart kommer ut?
 
Det känns bra och jätteroligt! Jag är jättestolt över den boken, och det är extra kul att den delvis utspelar sig på Teneriffa, där jag var för ett år sen. Vissa saker som hände mig på den resan, är också med i boken ..,.

3. Hur är det att vara författare?
 
Det är kul, eftersom det är jag som bestämmer hur Tommy och Flisen är, vilka tjejer de är kära i, hur knäpp Ulle-Bulle ska vara, och vilka hemskheter de ska råka ut för! Sen tycker jag också om att inte ha ett jobb med kontorstider, utan jag tycker om att jag kan jobba hemifrån, vilket tid som helst på dygnet.

4. Hur kommer du på allt som du skriver om?
 
Ofta får jag idéer från olika brott och hemskheter som jag läser om i tidningen, läser om på nätet eller ser på nyheterna på teve. Ofta räcker det med att jag först får en liten idé om något, och efter hand växer den, kanske leder den vidare till en ny idé. Sen fortsätter det så ett tag, och till slut har jag mycket av handlingen i huvudet.

5. Har du något tips till dom som vill bli författare?
 
Jag tycker det är bra att tänka igenom hela handlingen innan man börjar skriva, så att man vet vad boken ska handla om, och vart man är på väg under tiden man skriver.

6. Var sitter du när du skriver?
 
Jag sitter oftast hemma och skriver. Ibland sitter jag på biblioteket eller på något café.

7. Blir du inte rädd när du skriver om alla hemskheter Tommy och Flisen råkar ut för?
 
Nej, jag har aldrig blivit rädd medan jag skriver! Men som sagt, jag sitter ju hemma i värmen och tryggheten när jag skriver, och då känns det ju okej. Men jag hade absolut inte velat byta plats med Tommy och Flisen och varit med på alla hemska platser där de hamnar i fara. Då hade jag helt säkert varit livrädd!

8. Kommer du att fortsätta skriva deckare?
 
Ja, jag kommer att fortsätta att skriva fler deckare om Tommy och Flisen. Jag vet inte exakt hur många böcker till det blir, men några till blir det!

 

Lena

 

Lilleste

Länktips

Hemsida

Om Lena på förlagets hemsida

Intervju av Lena gjordes av barn från Borås Stadsbiblioteks bokklubb

 

 

 

 

 

Lena Lilleste presenterar sig själv...

Vilket är ditt fullständiga namn? Lena Birgitta Lilleste. Men jag kallas Lena.

Var bor du?
I Mölndal. Jag är född och uppvuxen i Göteborg. Jag har även bott i USA, Spanien och Stockholm, men jag trivs bäst i Göteborgstrakten och nu bor jag här igen.

När är du född?
1967

Har du barn?
Ja.

Vad läste du för böcker när du var 10-14 år?
Jag läste Fem-böckerna, Kitty, Astrid Lindgrens böcker.

Tycker du om att titta på sport?
Ja, jag tittar gärna på TV när det är VM i fotboll, VM i ishockey och på stora friidrottstävlingar. Jag var på Ullevi i somras och tittade på EM i friidrott.

Vilken är din favoriträtt?
Jag tycker om sushi, pasta, skaldjur.

Vilka jobb har du haft?
Jag har jobbat med många olika saker, bl a som lärare, marknadskoordinator och chefsassistent och informatör.

Vilka är dina intressen?
Jag tycker om att gå på bio, promenera, resa, läsa. Och så skriva så klart!

Vad handlar dina böcker om?
Böckerna handlar om två bästisar, Tommy och Flisen, som råkar ut för spännande och farliga saker. Förutom själva deckarhistorien handlar böckerna också om vänskap, kärlek och skilda föräldrar. Tommy och Flisen återkommer i varje bok, men böckerna är fristående. Det betyder att du inte måste läsa böckerna i rätt ordning.

Varför heter de Tommy och Flisen?
Jag vet faktiskt inte! De bara dök upp i huvudet och hette Tommy och Flisen. Och sen när jag skulle börja skriva så kunde jag ju inte bara ändra deras namn. De kändes ju som två riktiga människor.

Var skriver du böckerna någonstans?
Antingen sitter jag hemma och skriver, eller på Stadsbiblioteket i Göteborg. Det kan vara skönt att gå iväg ibland, så att man inte sitter hemma hela tiden.

Vad är roligast med att vara författare?
Att man inte behöver gå upp så tidigt på morgonen! Nejdå, det roligaste är nog att man får hitta på egna historier, bestämma vad som ska hända med Tommy och Flisen, vad de ska råka ut för. Och att man får ägna sig åt något som man tycker är väldigt roligt! Dessutom är det kul att få komma ut i skolor och prata med eleverna!

Lena Lilleste

Lenas böcker 
Alla Lenas böcker finns också som ljudböcker!

Inbrott i skolanI Inbrott i skolan råkar de bli vittnen till ett inbrott och till något som skulle kunna vara ett mord. De kan inte berätta det för någon vuxen eftersom de själva befann sig inne i klassrummet sent på natten. Och hur förklarar man det? Speciellt när man själv var där i ett olämpligt ärende? För att ställa allt till rätta igen, måste Tommy och Flisen själva ta upp jakten på skurkarna?

 

 

 

Kidnappare på nätetI Kidnappare på nätet chattar Tommy och Flisen på nätet. De får kontakt med Sara, som verkar superschysst. Men allt på nätet är inte vad det verkar vara, och snart är Tommy och Flisen indragna i verklig fara? Ännu värre blir det när en av skurkarna verkar finnas inom den egna familjen?

 

 

 

 

Omslag till Fixa pengar, annars...Den tredje boken om Tommy och Flisen kom våren 2007 och heter Fixa pengar, annars Där råkar Tommy och Flisen riktigt illa ut igen! De blir knivhotade av ett gäng på skolan och de måste fixa pengar till sina utpressare. Annars kommer hemska saker att hända dem, deras flickvänner och deras familjer ? Men när de har betalat blir de hotade igen och måste betala ännu mer pengar. Och igen. Och igen. Till slut måste Tommy och Flisen komma på ett sätt att för alltid bli av med sina förföljare.

 

 

 Hotade till livet! som ljudbokDel 4 heter Hotade till livet!

På en fest tar Tommy ett foto på Flisen när han kysser en tjej - fel tjej. De går till festlokalen för att radera kortet och snubblar över ett lik! När polisen kommer är liket borta. Men pojkarna har känt igen den döde och börjar förstås spana och fundera på vad som hänt. Är det ett mord? När ett anonymt brev trillar ner i Flisens brevlåda blir det riktigt läskigt. Där står: "Det är bäst att ni håller tyst, annars...".

 

Lenas böcker forts..

 Del 5 heter Livsfarliga miljoner

När 77-årige Valter snubblar över killarnas fotboll, blir det början på en ny vänskap. Tommy och Flisen är fundersamma över att så många är intresserade av Valter. När de förstår att någon stjäl pengar ifrån Valter, vill de ta reda på vem som ligger bakom. Detta är en riktig rysare!

 

 

 

Del 6 heter Mörka hemligheter

Tommy och Flisen är nöjda. De har fått en ny gympalärare, Micke. Han är kanonbra. De får spela basket på lektionerna. Yes! Det är inte bara killarna som är nöjda. Deras lärare Annika verkar också glad, och det är bra. En dag ser Tommy och Flisen att Micke gömmer sig när en Toyota med guldfärgade fälgar passerar. Micke har en hemlighet och han berättar den för killarna. De lovar att ingenting säga. Lättläst och spännande!

 

Del 7 heter Mord i blicken! 

Tommy och Flisen får hänga med Flisens mormor och morfar på semester till Teneriffa. Det som skulle bli en sol- och badsemester förändras tvärt när Tommy och Flisen blir vittnen till hur en knarkaffär görs upp. Det värsta är att de ser ansiktet på mannen som lämnar över knarket, och han vet att de har sett honom. Killarna inser direkt att deras liv är i fara.

 

 

-1