dev1

"Ibland upptäcker jag faktiskt att saker jag har fantiserat ihop finns på riktigt. Eller i alla fall nästan på riktigt." » Läs intervjun med Maria Engstrand

 
Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Lena Ollmark. Fotot är taget av Christian Saltas, Tiden

Aktuellt

När kommer din nästa bok ut och vad handlar den om?
Min nästa bok heter Skogens blod och är en spökhistoriesamling om bland annat fåglar, vargjakten i Värmland och det där youtubeklippet du inte bör titta på … Den har just kommit ut.

Vad gör du just nu?
Just nu försöker jag att bli färdig med Firnbarnen III, Frostbitna och jag har lite svårt att skiljas från Teddy, Natta och Leo. Jag hoppas den ska komma ut i september i år.

Intervju med Lena Ollmark

Lena Ollmark har jobbat med tecknade serier, barnböcker och som journalist har hon skrivit om allt från resor och psykologi till matlagning och skräckfilm. Men mest skriver hon för barn och ungdomar. Då blir det mycket skräck!

Varför blev du författare?
För att jag tycker att det är sjukt kul att hitta på och berätta historier. Då kan man ju vara vem som helst, var som helst och låta intressanta saker hända. Jag tycker det är pinsamt roligt att få människor att skratta eller bli rädda.

Har du alltid velat bli författare?

Gör du/har du gjort något annat än att skriva böcker?
Mitt första riktiga jobb var som serietidningsredaktör och jag har skrivit en del manus till tecknade serier. Jag har också jobbat en del som journalist och det tycker jag är väldigt kul. Numera skriver jag en del om psykologi.

Berätta om en person i dina böcker.
Oj. Vad svårt att välja. Jag tycker väldigt mycket om mina tre huvudkaraktärer i Firnbarnen-böckerna. Natta som vill att alla ska tycka om henne, samtidigt som det blir allt viktigare för henne att stå upp för det hon tycker är viktigt. Det blir väldigt jobbigt för henne. Teddy tycker att han är bättre än andra och som har väldigt svårt att bry sig om vad andra tycker. Men samtidigt behöver han alltid andra för att kunna genomföra det han vill. Och så har vi Leo som inte vill synas och bara vara skötsam. Men hur han än bär sig åt så hamnar han alltid i problem.

Hur kommer du på vad du ska skriva om?
Jag är nog lite sjuk, för jag går runt och tänker på spökhistorier hela tiden. Jag vill så gärna undersöka moderna rädslor och berätta nya spökhistorier om saker som människor inte visste att de borde vara rädda för. Gärna saker i vardagen. Vem är egentligen sophämtaren? Och varför sätter sig aldrig någon på säte nummer 12 i bussen? Dessutom gillar jag att utsätta mina karaktärer för det absolut värsta som kan hända just dem.

Blir du inte skrämd själv av dina böcker? Dom är ju rätt läskiga!
Jo. Ibland är jag så inne i en otäck scen så att om telefonen ringer så hoppar jag högt och slår ut kaffekoppar.

Hur gjorde du och Mats när ni samarbetade kring Krabbsjögrund-böckerna? Är det kul att jobba ihop om en bok?
Det är jätteroligt att skriva tillsammans. Mats och jag tävlade om vem som kunde vara hemskast och kusligast. Vi jobbade fram ett noggrann plan – ett synopsis – över boken och sedan valde vi vilka kapitel vi helst ville skriva. Jag skriver väldigt sällan en bok från början till slut. Jag vill gärna börja med bitar jag tycker känns riktigt läskiga – och sedan försöker jag få resten att bli lika skrämmande. Mats och jag läste sedan varandras kapitel. Han Matsifierade mina texter – och jag Lenifierade hans.

Har du nån särskild inspirationskälla?
Jag försöker resa så mycket som möjligt. Det är både spännande och lite läskigt att hamna i nya situationer och prata med okända människor om saker jag aldrig tänkt på tidigare – men det ger alltid väldigt mycket.

Du översätter böcker – kan du berätta lite hur du jobbar då?
Jag älskar att översätta. Det är lite som att lösa korsord. Texter är lite som musik – och det är otroligt coolt när man hittar rätt ord, uttryck och rytm. För att inte tala om när man lyckas översätta en riktigt snygg och till synes omöjlig ordvits.
(Red anm: Exempel på böcker som hon översatt är Anthony Horowitz serie De fem utvalda. Första delen heter Korpens port.)

Du skriver manus också. Är det stor skillnad mellan att skriva en bok och ett manus? 
Jag har främst skrivit manus till animerade tv-serier och filmer som till exempel Lilla spöket Laban och Sven Nordqvists Nasse. När man skriver manus måste man alltid tänka Show – don’t tell – Det vill säga att visa alla känslor och skeenden med bilder, gester och gestaltning istället för att berätta om den i dialog. Man ska helt enkelt se vad karaktärerna tänker utan att de ska behöva berätta det för något. Det tar längre tid att visa upp känslor än att läsa dem – därför känns det ofta som om filmatiseringar av böcker inte innehåller lika mycket som originalhistorien. Jag hoppas att det märks i mina böcker att jag tänker i bilder och scener. Jag vill att det ska kännas lite som att se en film när man läser dem.

Vad gör du när du inte jobbar?
Jag reser, äter, dricker, läser, spelar biljard, försöker desperat att hålla mig uppdaterad om omvärldens politik och kultur och ser film och tv-serier. Och köper vackra klänningar.

Vad gör du om du kör fast i skrivandet?
Om jag kör fast försöker jag ofta att börja skriva på en annan del av historien. Eller så börjar jag jobba med en helt annan historia för en stund. Ett annat knep är att byta skrivmiljö. Ibland byter jag kontoret mot olika fik – och ibland betyder det att jag byter stad eller land.

Vad är det roligaste med att skriva böcker?
När det känns som om man kommit på en otroligt cool idé som väcker en massa känslor. Eller när det känns som om historien redan finns där och mitt uppdrag är att hitta rätt scener och leta rätt på det bästa sättet att berätta den.

Vad är det svåraste med att skriva böcker?
Att orka hela vägen. Att inte ge upp fast man ibland tvivlar på att det ska bli bra. Mitt knep (funkar ibland) är att försöka komma på ett bra slut först. Då vet jag i alla falla vart jag är på väg.

Har du några råd till den som vill bli författare?
Att läsa mycket och naturligtvis att skriva mycket. Försök hitta skrivuppdrag som till exempel novelltävlingar som tvingar dig att leverera till olika deadlines. Låt andra läsa och tycka och lyssna på kommentarerna. Var beredd på att skriva om historien många gånger – men våga samtidigt bli färdig ibland.

Hur lång tid tar det för dig att skriva en bok? 
Ungefär ett år. Men då skriver jag på många olika saker parallellt. Mycket tid går åt att tänka.

Vilken bok är du nöjdast med?
Just nu är det nog Firnbarnen som ligger mig närmast om hjärtat. Men jag blev också just färdig med Den förskräckliga historien om Lilla Hon. Den historien älskar jag och jag håller tummarna för att den ska komma ut i höst.

Lena

Ollmark

Serien Firnbarnen

De skyldiga

Krabbsjögrund-serien som Mats Wänblad skrev ihop med Lena Ollmark
Böckerna om Karl och Sara på Krabbsjögrund är riktigt spökiga och spännande berättelser. Det finns sex delar och alla finns som e-bok och ljudbok (utom Besökarens skugga). Som du ser finns den med två olika omslag dessutom.

Kortfakta

Namn: Lena Ollmark

Född: 19 maj 1968

Bor: På Södermalm i Stockholm

Lena är journalist, författare, manusförfattare och översättare.

Har du något favoritcitat i någon av dina böcker?
Just nu har jag denna ramsa ringande i huvudet. Det känns inte riktigt som om det är jag som har skrivit den...

Firnbarn trygga, firnbarn trygga – varför har ni varit stygga?

Firnbarn små, firnbarn små – döden tar er nog ändå.

Har du någon favoritplats och varför tycker du om den?
Så många! I naturen och i storstäder. Och jag älskar dem för att de är olika. En favorit är Hotel Russel i London. Det är stort och pampigt som Hogwarts men samtidigt väldigt mysigt. Sitter gärna och jobbar i baren över afternoon tea. I det stora marmortrapphuset finns en liten drake i brons som heter George. Han är inte större än en hund. George hade en gång en tvilling. Han tillverkades i två exemplar. George den II återfinns nu på havets botten. Han fanns nämligen ombord på Titanic.

Det här visste du inte om författaren:
Jag spelar biljard varje lördag om jag kan.

Vilken superhjältekraft skulle du vilja ha?
Jag skulle vilja ha en röst som fick människor att må bra och bli glada – och rädda.

Webbsida: ollmark.se

Lena Ollmark skriver också manus. Här berättar hon om hur det är att vara manusförfattare.

Favoriter

Favoritfärg: Svart

Favoritdjur: Katter, älgar, flygande hundar och sjökor

Favoritlag: Djurgården, Juventus, Tottenham

Älsklingsrätt: Det mesta från de asiatiska köken. Nudelsoppor och matiga sallader, friterad softchell crab

Favoritgodis: Lakrits

Favoritfilm: Eternal sunshine of the spotless mind

Idol: Eddie Izzard, Charlie Kaufman

Förebild: Magica de Hex och Tank Girl

Favoritresemål: Storstäder över hela världen och ön Ischia i Italien

Lena om läsning

Har du något särskilt läsminne?
Oj, så många! En gång satt jag i en tågkupé tillsammans med en kompis någonstans i Europa och läste Salingers Räddaren i nöden. Plötsligt reste sig min kompis upp, öppnade fönstret och kastade ut sin bok genom fönstret. Boken var Nabakovs Lolita som handlar om en gubbsjuk man som förälskar sig i en 12-årig flicka. Vi var tonåringar – och redan kräktrötta på män som gjorde kultur av sjuka beteenden.

Vad gillade du att läsa när du var liten/ung?
Allt, tror jag. Hästböcker, fantasy och skräck. Mycket tecknade serier från Tintin till Chock.

Vad gillar du att läsa nu?
Jag läser alltid spökhistorier, annars försöker jag läsa så olika böcker som möjligt av författare från olika delar av världen. Jag älskar noveller och det jag kallar idéhistorier av till exempel Bradbury och Ballard.

Finns det några böcker du vill tipsa om?
Liftarens guide till galaxen. Till alla. Alltid.

Har du någon favoritförfattare?
Så många! Just nu är jag fascinerad av Lynn Kelly.

Allt och lite till

Allt och lite till
skriven ihop med Mats Wänblad


Eldens gåva 
Skriven tillsammans med Noomi Hebert. Åsa Ekström ritade bilderna.

Fortsättningarna heter: Isens hemlighet

 

Rut & Knut tittar ut på tid och rymd

Rut & Knut tittar ut på tid och rymd

Rut & Knut kanske du känner till? Här en av böckerna med Rut & Knut. Lena har skrivit i många av dem.

Du hittar alla Rut & Knut-böckerna här. 

-1