dev1

"Ibland upptäcker jag faktiskt att saker jag har fantiserat ihop finns på riktigt. Eller i alla fall nästan på riktigt." » Läs intervjun med Maria Engstrand

 
Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Aktuellt om Levi Henriksen

När kommer din nästa bok ut och vad handlar den om? 
Min nästa bok kommer ut i maj och heter (på norska) ”Dommedag kan vente”. Det är första gången som jag har skrivit en uppföljare. I den här boken är Astrid Baros 13 år och ska bli storasyster. Det är inget hon ser fram emot.

Vad gör du just nu?
Jag ska skriva klart en vuxenroman som kommer ut till hösten, den heter (på norska) ”Harpesang”. Samtidigt förbereder jag mig för en stor konstert som ska vara i Kongsvinger 10 maj i samband med att jag fyller 50 år. Jag är musiker också och förutom mitt vanliga band Levi Henriksen & Thomas Mårud med Bra Landsens Folk  ska jag spela med mitt gamla band Heart of Mary, som gör comeback efter 23 år. 

 

Levi

 

Henriksen

Intervju med Levi

Varför blev du författare?
För att jag alltid har älskat att läsa, och jag började skriva min första bok när jag gick i trean. Den blev bara på tre kapitel för jag tröttnade men det var en början. Jag har alltid gillat att berätta historier och mycket är nog medfött.Jag växte upp i pingstmiljö (mitt förnamn kommer från Lewi Petrus som är grundaren till den svenska pingströrelsen) och där jag kommer från var den muntliga berättartraditionen viktig. 

Gör du/har du gjort något annat än att skriva böcker? 
Jag är musiker och har gett ut fyra skivor. Men jag har inget annat jobb. 

Berätta om en person i dina böcker:
Astrid Baros är kanske en av de huvudpersoner jag har fått till bäst. Namnet är  en blinkning till Astrid Lindgren och jag försökte skriva en blandning av Pippi Långstrump och en nutida Tom Sawyer. Astrid Baros är är löst baserat på min egen dotter Leah och jag ville skriva om tjejen som var lika modig och "stark" som Pippi, som samtidigt har en förmåga för att hamna i speciella situationer.   

Vad har varit din största inspirationskälla någonsin?
Väldigt många... Bland andra Johnny Cash, Gabriel Garcia Marques, Ernest Hemingway, Annie Proulx, Flannery O’Connor, Thåström, Ulf Lundell och Plura från Eldvarn.

Vad gör du när du inte jobbar? 
En författare jobbar egentligen alltid. Den finns alltid något att observera, saker som sätter fantasin i gungning. Men jag gillar att gå på fotbillsmatcher och se mitt hemmalag KIL och jag är mycket förtjust i att resa.

Hur kommer du på vad du ska skriva om? 
Förmågan var medfödd. Men jag är bra på att observera och har god fantasi. Ibland kan det räcka att jag ser någon på gatan och så börjar jag fundera på var de är på väg.

Vad gör du om du kör fast i skrivandet? 
Läser dikter av Hans Børli och Rolf Jacobsen och försöker slappna av. Efter att ha skrivit runt 20 böcker vet jag att vissa dagar går väldigt tungt. 

Vad är det roligaste med att skriva böcker? 
När jag kommer på en huvudperson som är så klar och tydlig att jag inte behöver fundera på vad han/hon vill göra i en viss situation som jag inte har bestämt på förhand. 

Vad är det svåraste med att skriva böcker? 
Att veta vad jag inte ska skriva om, alltså vad som inte behöver vara med i berättelsen. 

Har du några råd till den som vill bli författare? 
Läs så mycket du kan och skriv, skriv, skriv. Det är det enda sättet att bli bättre på. Själv skrev jag fyra dikasamlingar, tre novellsamlingar och två romaner innan jag lyckades skriva något som blev publicerat.

Kortfakta

Namn: Levi Henriksen
Född: Kongsvinger, Norge. 
Bor: Kongsvinger, Norge

Har skrivit böckerna: Bland annat fyra novellsamlingar, en diktsamling och en dokumentroman. På svenska finns "Snö ska falla över snö som fallit” och ”Astrid Baros genialska plan”. För ”Snö ska falla...” fick jag Bokhandleprisen, det motsvarar Augustpriset.

Har du någon favoritplats (ort, plats, rum) och varför tycker du om den? 
Jag brukar säga att de bästa länderna i världen är Amerika och Sverige. I Amerika är Texas favoritplatsen. Stockholm är en av de finaste städerna under alla årstider, men eftersom jag vuxit upp fyra mil från Charlottenberg är jag också mycket förtjust i Värmland. Jag älskar att köra bil genom Värmland och har alltid varit lite extra förtjust i Karlstad.

Det här visste du inte om författaren
Att jag en gång uppträdde som folkdansare i Petersburg i Alaska på 17 maj när jag var där för att fira den norska nationaldagen.

Har du någon egen webbsida – eller länktips på en bra sida om dig? 
http://levihenriksen.no/

Levis böcker

Än så länge har det kommit ut en bok som riktar sig till barn och unga av Levi Henriksen på svenska.

Levis favoriter

Favoritfärg: Röd eller svart.

Favoritdjur? Katt.

Favoritlag? I Norge KIL. I England Liverpool. I Spanien Real Madrid. Favorittlandslag Norge och Argentina (och vi snackar om fotboll)

Älsklingsrätt? Jambalaya. 

Favoritgodis? Jag äter väldig lite godis.

Har du någon förebild? Den största av alla är Johnny Cash.

Favoritresemål?
Colorado, Montana och Texas.

Favoritmusik? 
Den blir lång. Ramones, Bob Dylan, Creedence Clearwater Revial, Johnny Cash, Bruce Springsteen, James McMurtry, Eldkvarn, Thåström, Ulf Lundell och så vidare.

Levis lästips

Har du något särskilt läsminne? 
Jag har alltid varit mycket på biblioteket och lånat så mycket böcker jag har kunnat. Jag älskade att läsa sådant som Hardyguttene, Mesterdetektiven Blomquist, Tom Sawyer.

Vad gillar du att läsa nu? 
James Lee Burke, Annie Proulx, Chris Offutt, med andra ord helst amerikanska författare.

Har du någon favoritförfattare (du får säga dig själv)?
Just idag är det James Lee Burke, i morgon kanske det är någon annan.

-1