dev1

"Ibland upptäcker jag faktiskt att saker jag har fantiserat ihop finns på riktigt. Eller i alla fall nästan på riktigt." » Läs intervjun med Maria Engstrand

 
Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

 

Lisa

 

Hyder

Intervju med Lisa

Varför blev du författare? 

Har svårt att se mig själv som författare eftersom jag bara skrivit en bok än så länge. Men jag har drömt om att bli barnboksförfattare eftersom det verkar vara det roligaste man kan göra på denna jord. Och än så länge är det precis det. 

Gör du/har du gjort något annat än att skriva böcker? 

Jag jobbar på Rikskriminalpolisen med internationellt polissamarbete. Det låter väldigt vuxet, eller hur? 

Berätta om en person i dina böcker: 

Kan berätta lite om rektor Birgitta. Hon är väldigt hård och sträng och eleverna tycker inte så mycket om henne. Hon styr skolan med en järnhand (tror hon i alla fall) och hon har en väldigt bestämd uppfattning om saker och ting. Men man tycker också lite synd om henne för ingen människa blir väl så här utan någon anledning. Vad har hänt i rektor Birgittas liv som gör att hon måste vara så kall hela tiden? Det kanske man aldrig får veta, men man undrar ju. 

Vad har varit din största inspirationskälla någonsin? 

Jag vet inte riktigt. Vad det gäller mina böcker (alltså Bibliotekskuppen och den som kommer i vår) har nog film och TV-serier varit stor inspiration. Känns som jag bygger upp historierna väldigt filmiskt och svävar inte ut för mycket i saker runtomkring. 

Vad gör du när du inte jobbar? 

Just för tillfället försöker jag fixa iordning min lägenhet eftersom jag nyligen har flyttat. 

Hur kommer du på vad du ska skriva om? 

Jag funderar ganska mycket. Alltså verkligen aktivt sitter och tänker. Vilket kan ge mig ett litet frö till en idé som sätter igång tankarna ännu mer och så tänker jag och klurar tills fröet blir en hel idé och så funderar jag vidare. Till slut har jag en hel bok i huvudet.

Vad gör du om du kör fast i skrivandet? 

Pratar högt med mig själv. Det kändes jättepinsamt i början men jag märkte att när jag pratade högt om texten så lyckades jag organisera mina tankar mycket bättre och det hjälpte mig att komma på hur jag skulle komma vidare.

Vad är det roligaste med att skriva böcker? 

ALLT tänkte jag säga. Tycker det är väldigt roligt att någonting som jag har skapat ur precis ingenting genom att bara använda fantasin blir på riktigt. Det blir riktiga karaktärer i en riktig bok som barn faktiskt läser, får en relation till och tycker och tänker kring. Sen är det också otroligt roligt med allt runtomkring en bok, till exempel det här!

Vad är det svåraste med att skriva böcker? 

Jag tycker språket kan vara lite knepigt eftersom jag skriver för barn. Det ska inte vara för krångligt så att läsarna tappar lusten att läsa vidare men man får heller inte underskatta sina läsare och skriva alltför enkelt. Jag försöker hålla språket effektivt och koncist utan för mycket beskrivningar. Vissa saker måste man lämna till läsarens egen fantasi, och jag hoppas det går hem. 

Har du några råd till den som vill bli författare? 

Tro inte att det krävs medfödd talang för att bli författare. Det som krävs är att du verkligen vill det och att du övar övar övar. Skriv så mycket du kan. Och förvänta dig inte att det ska bli jättebra direkt. Man utvecklas med tiden, man får helt enkelt träna tills man blir riktigt bra.

Vad har du själv för koppling till bibliotek?

Jag älskar bibliotek och har alltid gjort det! Stora delar av mina sommarlov som liten kunde spenderas på bibliotek, jag älskade universitetsbiblioteken när jag studerade och jag kan än idag titta förbi bibliotek bara för att. Oavsett om jag är på jakt efter en bok eller inte. Tror jag uppskattar lugnet och avskildheten. 

Finns det någon bok som du själv har längtat lika mycket efter att få läsa som syskonen Tilly gör efter boken om Drakryttaren William Storm? 

Tyvärr inte. Kanske var det just därför jag skrev Bibliotekskuppen, för att själv få leva mig in i den där längtan och glädjen lite grann. 

Kommer det komma en fortsättning om syskonen Tilly? 

Det hoppas jag verkligen! Förutom boken som (förhoppningsvis) kommer nästa vår hoppas jag på att det blir ännu fler böcker i serien. Jag är jättenyfiken på fortsättningen om syskonen Tilly, skulle vara spännande att se vad de hittar på. Jag vet ju inte själv ännu.

Kortfakta

Namn: Lisa Hyder

Född: 6 oktober 1985 i Stockholm

Bor: Södermalm, Stockholm

Har skrivit boken: Bibliotekskuppen.

Har du någon favoritplats (ort, plats, rum) och varför tycker du om den? Just nu är det nog fönsterplats på 3:ans buss mellan Södermalm och Kungsholmen. Enda stället där jag aldrig fipplar med mobilen eller stirrar in i en dator. Vill knappt lyssna på musik när jag åker den bussen för att jag njuter så mycket av att bara vara (och utsikten). 

Det här visste du inte om författaren: Att jag skrev min första barnbok på högstadiet och att den handlade om galna ko-sjukan och kor som slaktades och blev hamburgare. 

Har du någon egen webbsida – eller länktips på en bra sida om dig? 

www.lisahyder.se

Lisas favoriter

Favoritfärg: Orange möjligtvis. Men det beror på.

Favoritdjur? Min kompis Hildas hund Vixen. 

Favoritlag? Hejar alltid på Sverige J.

Älsklingsrätt? Råbiff, mums!

Favoritgodis? Kryptoniter tror jag de heter. Ni vet, de där rosasvarta som är sura med lakrits inuti.

Har du någon förebild? Alla som tar ställning för sunda och humana värderingar.

Favoritresemål? London, Bryssel och Kiruna. För att jag tidigare bott på dessa ställen och älskade det. 

Favoritmusik? Schlager. Man kan aldrig få nog av schlager.

Lisas Böcker

 

Lyssna när Bokslukarsällskapet pratar om Bibliotekskuppen. Lyssna på början av boken.

Bibliotekskuppen ArtistkuppenUppfinnarkuppenSpökkuppen

Lisas lästips

Har du något särskilt läsminne?

När jag upptäckte Henning Mankells böcker på högstadiet. Jag sträckläste hela hans Wallander-serie och sen dess är jag deckarfantast.

Vad gillade du att läsa när du var liten/ung? 

Det fanns inte lika mycket barndeckare på min tid som det finns nu, men jag älskade kluriga historier och läste bland annat Kitty-böckerna som jag tyckte väldigt mycket om. De bästa historierna hittade jag faktiskt i mina Kalle Anka-tidningar. Om man ska läsa Kalle Anka så ska man läsa tidningarna från mitten på 90-talet, speciellt serierna som är gjorda av serietecknaren Don Rosa. Hans skrev fantastiska äventyrshistorier (med Farbror Joakim och Knattarna för det mesta) som är riktigt smarta och illustrationerna är minst lika fantastiska. Rekommenderas varmt! 

Vad gillar du att läsa nu? 

Läser himla mycket deckare. Jag borde faktiskt variera mig lite tänker jag nu. 

Har du någon favoritförfattare?

Just nu är det nog Jo Nesbö men inte på grund av hans deckare utan på grund av hans hysteriskt roliga barnböcker. Och Lucy Maud

Montgomery som har skrivit Anne på Grönkulla. Bästa boken.


-1