dev1

"Ibland upptäcker jag faktiskt att saker jag har fantiserat ihop finns på riktigt. Eller i alla fall nästan på riktigt." » Läs intervjun med Maria Engstrand

 
Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Lisen Adbåge

 

Lisen Adbåge

 Kan du känna smaken av en färg? Mmmmm, vilken mumsig röd. Kanske ser du rött när du är arg eller tänker dig att idag är det en väldigt rosa dag. Då är du som Lisen Adbåge - en bildmänniska.

Lisen och hennes tvillingsyster Emma har alltid ritat. Lisen visste jättetidigt att hon ville bli tecknare. Systrarna bodde granne med en tecknare (Tor Morisse)  annars kanske de inte hade vetat att man kan jobba som tecknare. Lisen började rita för KP (Kamratposten) redan när hon gick på gymnasiet. Kanske du sett hennes bilder där?

Lisen har illustrerat massor av böcker men hon gör också helt egna böcker. Det är bra, tycker Lisen, får då kan hon få rita precis vad hon vill. Det finns en del saker hon inte vill rita.
-Jag kommer aldrig att rita cyklar, fotboll och äldre män, för det är så svårt, säger hon. Och så måste det vara roligt. - Det syns i mina bilder om jag inte har roligt när jag ritat, säger Lisen.
Lisen gillar svart. Titta i hennes bilder så kommer du att se att där alltid finns lite svart. Ibland ritar hon nåt som står i texten ? då kan hon ta bort det ur texten istället.

Alla bilder är gjorda för hand. Först gör hon en skiss med blyerts. Sedan lägger hon skissen på ett ljusbord. Då kan hon ta fram akvarellpapper, pensel och akvarellfärgerna och börja måla. Allt måste bli rätt. Lisen visade en bild där hon målat 50 små regndroppar ? tänk om den sista regndroppen blev fel! Då är det bara att börja om. Pust!

Kurt och Kio vill ha kojaKurt och Kio är två roliga typer i Lisens bok Kurt och Kio vill ha koja. Egentligen var Kurt och Kio två hundar som Lisen träffade på en hundkurs. Men det blev inga hundar i boken och inte heller kaniner som hon tänkte först. Kaniner är svåra att rita, tyckte Lisen, så det blev två människor istället. Fast två lite udda människor en kort och en lite längre. Båda har korvmössor på huvudet. Lisen tänker att mössorna är gjorda av filt. Hon vet allt om Kurt och Kio, vad de har för kläder, hur det ser ut i deras lägenhet (ganska stökigt), hur det låter när de pratar (kanske som i Mjölby där Lisen växte upp) hur de gör om nåt är roligt (Lisen prövar olika gester framför spegeln hemma).

Det finns fler Kurt och Kio-böcker!

Kolla in Lisens böcker de är superhärliga!

Lisens favoritillustratör är Gunna Grähs och Stig Lindberg. Stig har bland annat gjort bilderna till Krakels Spektakel köper en klubba. Gunnas böcker känner du säkert igen, Hej hej-böckerna och böckerna om Gumman, Jullan och Nussekudden.

 

 

Lisen

 

Adbåge

Intervju med Lisen Adbåge och hennes syster Emma

Lisen Adbåges hemsida

BonnierCarlsens författarpresentation

Så här sa Lisen och syster Emma i en intervju för Barnbokskatalogen 2005 (tror jag)

Berätta om er själva! 
Vi föddes 1982 och växte upp på landet utanför Linköping med mamma, pappa, lillasyster Ellen, häst och lite smådjur.

Har ni alltid tyckt om att teckna?
Jaaa, alltid. Alla i familjen är mer eller mindre intresserade av att teckna, så vi har jämt fått uppmuntran.

Hur kom det sig att ni började teckna barnböcker? Vi skrev små sagor när vi var mindre. Fantasin sprang iväg när vi satt och tecknade och så skrev vi om det vi ritade. Med text blev det vi ritade mer betydelsefullt. Bild och text blir ju gärna barnböcker eller serier, vilket vi också pysslar med, bland annat »De kallar mig Sillen« som går i ICA-Kuriren.

Är det lika roligt att teckna själv som att teckna tillsammans? 
Det är roligare att teckna själv, då får man bestämma allt. Men samarbete är nyttigt och det är kul att se ett gemensamt resultat. Först pratar vi idéer. Sen skissar vi och byts om att hålla i pennan. Sen ändrar vi och testar olika färger etc tills vi är nöjda. Sist gör vi originalet, då har vi varsin del i bilden som vi gör klart.

Läste ni mycket böcker som barn?
Ja, vi blev både lästa för och läste sedan mycket själva när vi blev lite äldre.

Några favorittecknare? 
Många! Bland andra Sven Nordqvist, Pija Lindenbaum, Eva Eriksson, Lena Andersson, Tor Morisse, Gunna Grähs, Tord Nygren, Mati Lepp, Pernilla Stalfeldt, Stina Wirsén och Eva Lindström.

Några favoritbarnböcker?
Emma: Böcker av ovannämnda illustratörer, de är oftast roliga och har väldigt personliga bilder.
Lisen: Som liten älskade jag boken Det underbara dagishemmet av Gun-Britt Sundström & Gunna Grähs.

Böcker som Lisen gjort bilderna till

 Några böcker med text av Petter Lidbeck och bilder av Lisen:

Flickan och presidentenDen snälle polisen Bozze - BedragarenEn dag i prinsessan Viktorias livKan man...?

 

 

 

 

 

 

 

Böcker med text av Bengt Ingelstam:

Matte & Myran Erena och fula Fina

 

 

 

 

 

 

Bilderbok med text av Titti Knutsson:

Händiga Hanna lagar pappa

 

 

 

 

 

 

 

Bilderbok med text av Mattias Danielsson:

Monster överallt

 

 

 

 

 

 

 

Kurt och Kio:

  

 

Lisens bilderböcker

Samtidigt som

Dom som bestämmer

-1