Intervju
Kan du avslöja något om Rymdstation:Tigern?
Det är vanliga barn som bor på en rymdstation med sina föräldrar. Där är de med om olika äventyr och gör egna utflykter på rymdraketer och lär sig hantera lasersvärd.
Varför på en rymdstation?
Det började egentligen redan när jag skrev Riddarskolan där det är barn som bor på en borg. Jag funderade på om jag kunde blanda riddare med rymden men kom på att det ju skulle bli Star Wars. Så det blev bara Riddarskolan då. Men idén har levt och jag undrar helt enkelt vad som händer om man flyttar ut barnen som bor på en borg till en rymdstation istället.
Gillar du att skriva serier?
I en serie lär man känna dom man berättar om, och varje bok blir som som en ny lek - eller lekdag - med sina bästa kompisar. Det är lätt och roligt att vara med dom man känner. Att skriva en ny roman är som att flytta till en nya skola. Många nya spännande personer att leka med, men det tar ett tag innan man lär känna dom och vet att leken blir kul.
Hur kommer du på vad du ska skriva om?
Det handlar om att leta idéer. Jag har en anteckningsbok där jag skriver ner saker – som kanske en rubrik i tidningen eller något jag hör någon säga. Det finns inget självbiografiskt* i det jag skriver, men jag har nog varit med om allt ändå, på något vis.
Och allt jag skriver är saker som skulle kunna hända i verkligheten. Som till exempel i serien Bästa klubben där det både är en berättelse om fotbollsträningar och fotbollsmatcher, och en berättelse om allt annat som kan hända när man är med i ett fotbollslag.
Berätta om en person i någon av dina böcker
Ska jag välja bara en blir det Fiona i Riddarskolan. Fiona är den man önskar att man var och hon är den mest spännande karaktären**. Hon är inte rädd för något och säger alltid ja. Det gör att hon ibland råkar i en massa trubbel för att hon inte tänker efter.
Figuren till höger i bilden är Fiona. Bilden är ritad av Mats Vänehem.
Har du något favoritcitat i någon av dina böcker?
”Om de vuxna inte vågar göra det här, då måste vi barn ta hand om det.” Det är Fiona som säger det i boken Hemska Harald.
Varför blev du författare?
Jag brukar säga att jag skrev min första roman som hämnd på min första lärare i svenska. Hon var en elak tant.
Jag har alltid gillat böcker och att läsa, men jag är dyslektiker och hade en tuff tid med ämnet svenska i skolan. Jag tyckte inte om att skriva och skrev egentligen inget alls. Tills en svensklärare på högstadiet hjälpte mig och jag lärde mig att man skriver för att man vill berätta något. Stavningen är ett bra hjälpmedel, men det är inte därför man skriver.
Vad är roligast med att skriva böcker?
Skriva är som att leka en bra lek där man får ljuga hur mycket som helst och hitta på bra äventyr.
Sedan är det ett fritt jobb. Jag är min egen chef. Men det viktigaste med att vara författare är att ord är makt. Att man kan få läsarna att tänka på saker man tycker är viktigt.
Vad är det svåraste med att vara författare?
Att det tar tid.
Men jag tycker inte det är så svårt. Jag tycker det är rätt så lätt att vara författare.
Vad gör du om du kör fast i skrivandet?
Jag tar en paus och tänker på något annat.
Har du några råd till den som vill bli författare?
Läs mycket böcker och samla på idéer. Och fundera på varför du tycker om en bok, eller varför inte, och fundera på hur den är skriven. Och skriv och berätta saker för dig själv, kanske i en dagbok. Det gäller att träna mycket. Precis som när man spelar fotboll.
*självbiografiskt = när man skriver om sånt som hänt en själv
**karaktären = figur i en bok