dev1

"Ibland upptäcker jag faktiskt att saker jag har fantiserat ihop finns på riktigt. Eller i alla fall nästan på riktigt." » Läs intervjun med Maria Engstrand

 
Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö


Magnus

Nordin

Magnus Nordin

Magnus Nordin skriver böcker om både zombies och svarta draman om mord och filmmanus. Dessutom spelar han bas i rockbandet Djävulen möblerar om.

Det finns många sätt att uttrycka sin kreativitet och skaparglädje. Du kanske tycker det är roligt med slöjd, kanske skriver du berättelser eller hoppar med lätta steg till nästa musiklektion. Författaren Magnus Nordin tycker både om att spela musik och skriva böcker. Redan i mellanstadiet startade han tillsammans med två kompisar ett bokförlag för att ge ut böcker. Bokförlaget finns inte kvar. Men lusten att skriva har aldrig lämnat honom.

– Jag har haft ett starkt skriv- och läsintresse sedan tidig ålder. Men jag blev författare senare i livet kan man säga. Jag gick en kurs i att skriva filmmanus i slutet av 80-talet och fick bra omdömen. Någonstans där planterade jag i min skalle att jag skulle bli författare. Jag började jobba på Posten och skrev noveller som blev publicerade i en veckotidning. Det tog några år innan jag fick min första bok utgiven, berättar Magnus.

I olika världar
Hans första bok, den så kallade debutboken, är sommarrysaren Gudarnas ring. Den kom ut 2000. Sedan dess har det blivit många böcker och han skriver inte bara om det övernaturliga, utan även deckare.

– Jag tycker om att skriva om övernaturliga saker, seriemördare, spökhus eller skräckhistorier. Jag växte upp under 70-talet och såg mycket skräckfilm. Men jag gillar att röra mig i olika världar. En deckare kräver mycket mer förarbete och då kan det ibland vara skönt att skriva en bok om något övernaturligt, som är lite mer fritt efter fantasin, säger Magnus.

Idéer till böcker
En författare kan få sina idéer på olika sätt. Ibland kan det vara en tanke som har lurat inne i hjärnan ett tag. Andra gånger kan idéerna komma från något i ens eget liv.

– Jag brukar inte gå runt och söka efter idéer. De kommer ofta till mig. Idén till boken Hemsökta fick jag från min dotter. Hon och en kompis vaktade ett hus i England en sommar. På natten vaknade min dotter av att hon hörde steg i trappan. Men ingen var där. I huset hittade de sedan ett gammalt porträtt av en flygare från andra världskriget, som hade bott i huset en gång i tiden, berättar Magnus om idén till en bok om det perfekta sommarjobbet, som sedan visar sig bli en mardröm.

Karaktärerna

Magnus Nordin tycker det är roligt att skapa karaktärer. En av karaktärerna i hans böcker är Alice i Avgrundens änglar. Hon är en tjej i gymnasieåldern, som går med i en aktionsgrupp som letar upp våldtäktsmän och straffar dem på sitt eget vis.

– Det gemensamma med mina böcker är att karaktärerna är ungdomar. Men Alice är nog en karaktär jag egentligen skulle vilja veta mer om. Hennes pappa är kriminell och våldsam och letar efter Alice och hennes mamma. När boken slutar är pappan fortfarande på fri fot och Alices problem har inte fått någon lösning. Hennes historia är på något sätt inte färdig, säger Magnus.

Mycket jobb
Att skriva böcker är så klart ett stort jobb. Det är ofta något som kräver förberedelser och kan ta flera år.

– Det är inte alltid lätt att skriva. Jag kan haka upp mig på detaljer i språket. Ibland kanske jag tvivlar på hela berättelsen jag håller på med. Sedan kan det vara saker i vardagen som kommer i vägen, säger Magnus som trots en del utmaningar kring skrivandet självklart tycker det är roligt.

– Jag gillar verkligen att bygga upp en historia och skapa starka dialoger mellan de olika karaktärerna i mina böcker. Jag tycker också det är roligt att ta reda på saker. När jag skriver en deckare, kanske jag måste prata med en polis för att få veta hur vissa saker fungerar. Det är viktigt med detaljer och att det blir rätt. Annars är det svårt att tro på berättelsen, fortsätter han.

Magnus Nordin tänker ibland lite som en film när han skriver.

– Jag tänker ofta på ljud. Ljud är en viktig filmeffekt och kanske just i en skräckhistoria är ljudet viktigt, säger han vidare.

Det finns inga magiska lösningar för den som vill bli författare. Magnus tycker det är viktigt att läsa mycket och öva upp sitt skrivande.

– Det gäller att tro på sig själv och skriva om sådant som man gillar, säger han.

Kortfakta

Namn: Magnus Nordin
Född: 1963 i Täby
Bor: Årsta, Stockholm
Favoritplats: Stockholm. Här finns min familj och allt jag behöver. Sedan Gotland. Där hade jag min barndom och det är en speciell miljö med mycket historia.
Superkraft: Flyga. Det skulle vara så enkelt att resa iväg då.

Serien Varelserna.

Missa inte intervjun med Emma! Emma från serien Varelserna

 

Varelserna bok 1Varelserna bok 2Varelserna bok 3Varelserna bok 4Varelserna bok 5Varelserna bok 6. Paradisets barnVarelserna del 1-4 samlade i en bok

Skräcknoveller

OfferträdetJordkällarenNattskräck

Några av Magnus böcker

 MidsommarmordenPrinsessan och mördarenFörföljarenSvart dramaÅrstamördarenTystnadens hus

-1