dev1

"Ibland upptäcker jag faktiskt att saker jag har fantiserat ihop finns på riktigt. Eller i alla fall nästan på riktigt." » Läs intervjun med Maria Engstrand

 
Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Intervju

Har du alltid med djur i dina berättelser?
Ja för det händer något när man är med ett djur och man sätts ofta på prov när man ska ta hand om och samsas med ett djur. Till exempel i boken Nos mot näsa där en hund hjälper Donja hantera hennes ilska, eller i berättelserna om Malva där hennes pappa är rädd för hästar.

Många av mina berättelser utspelar sig i stallet och tillsammans med hästar. Hästar har funnits med i mitt liv sedan jag föddes och mellan jag var åtta till jag blev 18 var jag i stallet hela tiden. Det är spännande att skriva om hästar och i stallet finns allt som finns i övriga världen som kärlek, vänskap, fantasi och orättvisor.

Har du haft en egen häst?
När jag var mindre var jag rädd för hästar. Inte förrän min mamma slutade tjata på mig att börja rida blev jag nyfiken. När jag var åtta år fick jag låna en shetlandsponny på prov i ett halvår och om jag kunde klarar av att ta hand om den själv skulle jag få en egen häst.

Det är ett stort ansvar att ta hand om ett djur och en liten shetlandsponny väger ändå 200 kilo och jag var ofta rädd. Men jag övervann mina rädslor och fick en självkänsla jag inte haft tidigare. Så efter ett halvår, när jag var nio år, fick jag en egen ponny och mina första två böcker om Joanna är inspirerad av den tiden.


Foto: Privat

Berätta om en person i dina böcker
Malva är en tuff och framåt tjej som får väldigt mycket kraft från sin farmors släkt som är resandefolk. Farmor har inte berätta så mycket om sin familj tidigare, men när Malva blir intresserad av hästar börjar hon berätta om sin pappa Valentin som var en skicklig hästmänniska. Eftersom resandefolket har en nära koppling till hästkultur blir släktens historia en styrka för Malva.

Hur kommer du på vad du ska skriva?
Det är en väldig blandning av fantasi och verklighet. I Joanna-böckerna har till exempel min syster blivit en bror och berättelsen är placerad i nutid. I Nos mot näsa handlar det mycket om ilska och där var min drivkraft bland annat en upplevelse jag hade när jag var lärarvikarie och mötte ett väldigt argt barn. Dessutom hade jag själv en hund i flera år och jag tror att saknaden efter henne ledde till berättelsen.

Sedan är jag väldigt intresserad av människor och vill gärna skriva om sådant som kan vara svårt att prata om, viktiga frågor om livet. Både små och stora saker och problem som kan finnas i stallet eller utanför.


Foto: Tage Eriksson

Vad är det roligaste med att skriva?
Att bli överraskad. När jag sätter mig och skriver har jag en tråd och vet vad det ska handla om, jag vet namnen och jag känner till familjesituationen. Och så börjar jag skriva och så blir det något helt annat!

Vad gör du när du kör fast i ditt skrivande?
Då lägger jag undan det ett tag och skriver något annat.

Har du något råd till den som vill bli författare?
Var nyfiken på dig själv och på andra. Men ändra inte på dig själv efter vad andra säger.

Vad gör du när du inte skriver böcker?
Jag skriver noveller, artiklar och seriemanus till tidningen Min Häst. Och så jobbar jag som lärare i svenska på Vuxenskolan, gör yoga och är ute i skogen så mycket jag kan.

Om läsning

Vad läste du när du var liten?
Så fort jag kunde läsa själv tog jag mig an mammas alla gamla hästböcker. Där fanns till exempel Jill-böckerna, Annika-böckerna och böckerna om Britta och Silver.

Vad läser du som vuxen?
Jag läser enormt mycket barnböcker som inspiration. Och en del vuxenböcker där emellan.

Finns det någon bok du läst om flera gånger?
Johannesnatten av Gull Åkerblom

Har du något särskilt läsminne?
Jag hade en farmor som läste högt för mig och det var fantastiskt. Hon fick läsa Ronja Rövardotter om och om igen. Och när jag blev äldre läste hon Kulla-Gulla om och om igen. Just de två berättelserna betyder något speciellt för mig eftersom vi upplevde dem så starkt tillsammans. 

Kortfakta

Namn: Malin Eriksson

Född: den 20 april 1979

Bor: Pendlar mellan en lägenhet i Göteborg och ett hus i Dalsland

Hemsida:  www.malinsbocker.com 

Något vi inte vet om Malin Eriksson: Att jag har svårt att stava och att jag konstant pratar och sjunger högt för mig själv. 

Malins favoriter..

Favoritfärg: Rött

Favoritdjur: Häst

Älsklingsrätt: Indisk mat

Favoritgodis: Choklad

Favoritfilm: Allt från Narnia till filmer av Ingemar Bergman

Förebild: Tove Jansson

Resmål: Wales

Musik: Filmmusik av/med Eleni Karaiudro

Athena och hennes vänner och ponny

Rakt mot hindretEtt eget lag

-1