dev1
 
Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Foto på Maria Frensborg som vi lånat av BonnierCarlsen

MARIA FRENSBORG

Om man vill träffa Maria Frensborg är det bäst att bege sig till Uppsala. Det är nämligen där hon bor. När hon inte sitter på biblioteket och skriver eller är i skolan och undervisar hänger hon med sin familj, springer i skogen – eller åker skateboard!

Maria Frensborg med sin enhjuling. Fotot har Fredrik Frensborg tagit. Tack Fredrik!
Maria med sin enhjuling. Hon lärde sig åka när hon var liten, och tycker fortfarande det är kul.
Fotot är taget av Marias man Fredrik. Barnens bibliotek säger: Tack Fredrik!

 

RRL Ilskan Rädslan LöftetBerätta om boken IRL (Ilskan, Rädslan, Löftet)
Boken handlar om Josef, som blir arg på sin pappa och utnämner honom till världens sämsta pappa – samma dag som pappan är med om en olycka och hamnar i koma. Josef får världshistoriens sämsta samvete. Hur kunde han vara så taskig? Tänk om pappa aldrig vaknar? Tänk om han… det går nästan inte att säga ordet… tänk om han… dör?

– Jag fick idén från lite olika håll. Dels läste jag Sofies värld (jättebra bok, alla måste läsa den, reds anmärkning) med min son. Där pratade de om ”livets byggstenar” och liknade det vid lego. Samtidigt satt mina barn och spelade Minecraft… där har vi ju byggstenar!
– Själv har jag spelat lite grann. Jag gjorde en deal med min son: om han läste en bok, skulle jag spela en timme med honom!
– Jag ville skriva om det viktigaste av allt, så behövde jag någon som skulle sväva mellan liv och död, så då fick Josefs pappa det jobbet.

Mina smala axlars längtanVad handlar nyaste boken, Mina smala axlars längtan om?
– Det är en ungdomsbok och handlar om en tjej som går på gymnasiet, och ska välja mellan att gå med i en förening som är lite hemlig och skoltidningen. Och så har jag skrivit en faktabok om parkour! Och en faktabok om Pelle Svanslös, som förklarar vad man ska göra när olyckan är framme (kommer i april 2018).
– Och sen har jag börjat på en ny ungdomsbok också, men den vågar jag inte prata om!

Varför blev du författare?
– Det var när jag läst väldigt mycket för mina barn, och tyckte att jag hade rätt bra kläm på hur en barnbok skulle vara. Då fick jag en idé som jag gillade, det där att ha en hemlig klubb. Så jag tänkte att jag skulle i alla fall testa. Det jag inte visste var att det var så roligt att skriva! Jag blev verkligen, verkligen fast.
– När jag var klar med Ellen, Sorken och hemligheten skickade jag den till fyra förlag. Bonnier Carlsen hörde av sig och sa att de var intresserade, men att jag behövde ändra några detaljer. När jag hade gjort det, och det hade gått några veckor, fick jag det magiska samtalet: ”Hej, jag ringer från Bonnier Carlsen. Vi har bestämt att vi vill ge ut din bok.” Det var mitt gladaste samtal någonsin. Jag kommer aldrig att glömma det!

Gör du något annat än att skriva böcker?
– Jag är lärare i svenska och engelska på gymnasiet, men nu skriver jag tre dagar i veckan så jag hinner bara med svenskan. Men när jag var yngre jobbade jag med allt möjligt, typ sommarjobb. En sommar vaktade jag vapen, men det var tråkigt. Sen har jag jobbat inom långvården, städat, jobbat i sjukhuskök.

Berätta om en person i dina böcker!
– Josefs kompis David kanske. Här försöker jag få fram det där att det krävs ganska lite för att inte bli accepterad. Han dillar om rymden eller hur han levelat, och följer inte strömmen alls. En sådan person är det lätt att hitta fel på. David är både rätt och fel på samma gång. Men han kommer oftast undan med det. Han bryr sig inte så mycket.

Du skriver mycket om saker som händer i personernas fantasi, i deras huvuden. Varför?
– Det är härligt med barn som inte har de här spärrarna som vuxna har. I deras värld är det inget konstigt att flippa ur lite grann. Allt är möjligt, de tänker sig att vad som helst kan inträffa.
– Ellen och Sorken är nog ganska vanliga barn, som lever i en väldigt trygg miljö. Men de gör farliga saker, och hittar på en massa.

Ellen, Sorken och hemlighetenVar du lika busig som Ellen?
– Ha… mja, jag var nog ganska busig. Fast mest snälla bus. Ett bra bus var att vi hoppade osynligt hopprep på gatan. Och när det kom bilar ställde vi oss på varsin sida och spände upp ”repet”, så bilarna tvärnitade – de trodde att det verkligen var ett rep.
– En gång la jag en blöt tvättsvamp – det var på den tiden det fanns griffeltavlor som man skrev på med krita och behövde en svamp för att sudda bort – på frökens stol. Och sen glömde jag bort det, och vi fick rast. Efter rasten upptäckte fröken svampen och blev arg, och då blev jag liksom paff. Jag hade glömt att jag lagt den där! Så när fröken frågade med arg röst vem som gjort det räckte jag upp handen och pep ”det var jag”.
– När jag hade skrivit första boken om Ellen och Sorken tyckte förlaget att jag skulle ändra lite i den. Den var liksom för glad och trevlig. Först blev jag arg, och tänkte att en barnbok ska väl få vara glad och rolig? Men jag la till rädslan för A-brunnar och ett par andra rädslor, och jag märkte att det blev mycket bättre när det glada och trevliga fick en fond av något mörkt. Man lär sig!

Stål-Stella är ritad av Ingrid FlygareVarför skrev du böckerna om Stål-Stella?
– Jag var på biblioteket och såg att det fanns en enda bok med en tjej som superhjälte – Supersnälla Silversara. Men hur många med killar som helst. Så först tänkte jag ”Näää!” men sen tänkte jag ”Jaaa! – då kan jag skriva en!”.
– Från början utspelade sig böckerna i Uppsala, men förlaget vill ha en mindre stad. Så då uppfann jag Dockvik.
– På ett sätt var namnet Stål-Stella lite dumt, för det finns ju en Stella med i böckerna om Ellen och Sorken. En del tror att det är samma person, och försöker få ihop något som inte finns.

Är inte det vanligt när det gäller böcker?
– Jo, absolut. Folk frågar: ”Hur tänkte du när du valde de här… ” eller ”Hur ser du på symboliken i …”. Och så har man inte tänkt så mycket, kanske inte alls, utan får erkänna att man bara drog till med något!
– Men ibland märker man ju att man menar något, fast man inte förstår det riktigt förrän någon annan ser det!

Stella tar över från Stina som var bibliotekarie – vad var tanken med det?
– Nä, det var nog bara en liten flört – en bibliotekarieflört!

Vilken är din största inspirationskälla?
– Jag har grävt väldigt mycket i min egen barndom som många gör, det är inte så udda. Och mina egna barn plockar jag saker ifrån. Ellen och Sorken är nog mer jag, medan IRL nog är mer mina egna barn.
– Annars kan det vara vad som helst: en låt eller en film eller att man ser nån som… ja, gör vad som helst, så tänker jag att ”det där skulle man kunna använda”.
– Att få ihop en historia är det lite som att plantera ett frö, man har en idé som börjar växa och liksom knoppar sig längs vägen.

Vad är det roligaste med att skriva böcker?
– De gånger när det går så bra att jag glömmer tid och rum, när jag på något märkligt plan tror att jag är i boken. Och sen är det roligt att få vara statsminister över en egen värld, jag får bestämma precis vad som ska hända.
– Sedan är det roligt ibland när man tittar tillbaka på något man har skrivit, och tycker det är bra! Det händer väl kanske inte varje dag, men ibland så…

Vad är det svåraste med att skriva böcker?
– Det är nog att inse vilka bitar som inte håller måttet. Man kan ofta stryka väldigt mycket i en bok. Ibland har jag kanske skrivit in en person som jag tycker är jätterolig och bra och som jag tycker väldigt mycket om, men som inte tillför särskilt mycket för berättelsen. Att då ha modet att stryka sin karaktär eller den där scenen som man tycker om men som inte har med historien att göra, det är svårt.
– Och det är extra svårt att se det själv. Men jag har upptäckt att redaktörerna har bra koll. För det mesta blir jag först arg när de tycker att jag ska ändra på något, men hittills har de faktiskt haft rätt.

Vad gör du om du kör fast i skrivandet?
– Då öppnar jag ett nytt dokument och så bestämmer jag mig för att skriva i fem minuter – om vad som helst – utan avbrott. Bara låta det flöda. Och det funkar, då brukar det lossna. Det ska ju handla om något jag sitter och skriver på – vad ska personen göra nu? Kan hen borsta tänderna eller vad?
– Eller så tar jag en promenad, att röra på sig är jättebra. Ofta kommer jag på väldigt bra idéer när jag cyklar hem, så ibland får jag stanna och skriva upp dem. Eller så får ingen i familjen prata med mig precis när jag kommer hem, innan jag hunnit skriva upp det där geniala!

Har du några råd till den som vill bli författare?
– Läs mycket böcker, och fundera över hur de är uppbyggda.
– Ett annat tips är att göra en plan för sin berättelse. Man kan börja med att bestämma hur boken ska sluta. Ska de få varandra, hitta skatten eller vad det nu kan vara. Ska tjuven fångas, och i så fall hur. Det här är inga ovanliga tips, men de funkar!
– I början när jag skrev hade jag nog inte en riktigt tydlig plan, utan mest scener. Men när jag skrev IRL hade jag en jättetydlig plan vad som skulle hända i varje kapitel – och då skrev boken nästan sig själv!

Vad gör du när du inte jobbar?
– Åker skateboard, springer i skogen, är med mina barn, läser för mina barn… vi gör mest vanliga saker, som åker på utflykter. Förr var jag kanske mer skapande, jag drejade och så där. Men det tycker jag inte riktigt att jag hinner nu.

Började du åka skateboard när du var liten?
– Nä, då var den enhjuling!
– Egentligen var nog det där med enhjuling min mammas dröm. Jag tror det gick till så att hon pratade om det så mycket så att det blev min dröm också, och så fick jag en enhjuling i julklapp och blev jätteglad. Jag tog ner den från vinden förra året och provade lite, och det gick bra! Musklerna och kroppen minns hur man ska göra.

Tack för intervjun! Men en sak måste vi få veta – kommer vi att få träffa Stål-Stella eller Ellen eller Josef och Ruth igen?
– Nej, jag tror inte det. Lite tråkigt, kanske… men så är det.
– Josef och Ruth har jag inte ens funderat på om det skulle gå att fortsätta. Det är ju något så dramatiskt som händer i deras liv, just då… i så fall skulle det ju bli något helt annat men med samma huvudpersoner.

Intervjuade gjorde Noomi Hebert 2016

Uppdaterad 2018-01-03

 

Maria

 

Frensborg

Kortfakta

Namn: Maria Frensborg.

Född: I Uppsala.               

Bor: I Uppsala (men har tillbringat några år i Norrland, i Kramfors och Härnösand)

Har skrivit böckerna:  Böckerna om Ellen och Sorken, Böckerna om Stål-Stella i Dockvik, IRL – Ilskan, rädslan, löftet.

Har du något favoritcitat i någon av dina böcker?
"Och vilka gulliga små kaninungar vi har här då", sa hon.
"Vi är inte så särskilt gulliga" sa jag. "Vi är kaninskelett."
"Jaså, jaha", sa Eva och skrattade sådär som vuxna gör ibland när de inte vet vad de ska säga.
Ur: Ellen, Sorken och hemligheten

Har du någon favoritplats och varför tycker du om den?
– När jag var liten var det under min pappas skjortor i garderoben (Ellen och Sorken-fans känner igen sig!). Nu är det nionde våningen på Carolina Rediviva, det stora biblioteket där jag sitter och skriver. Det är något magiskt med det. Och så finns det två små, lite hemliga rum som inte alla hittar till, och där har jag turen att få sitta och skriva ensam ibland

Det här visste du inte om författaren:
Maria har ätit ett fåröga! Jo, tuggat! Det var inte riktigt meningen – det var en sån där studentgrej då man skulle ha ett fåröga i snapsglaset men det var för stort för att sväljas helt – och enda sättet att få ner fårögat var att tugga!

Och så kan hon åka enhjuling och skateboard!

Länktips:
» Marias hemsida
» www.bonniercarlsen.se
» Bilderna i Stål-Stella-böckerna har Ingrid Flygare gjort. Läs mer om Ingrid HÄR.
» Bilderna i Ellen-böckerna har Tomas Nilsson gjort. Läs mer om Tomas HÄR.

Vad har du för…

Favoritfärg: Grön.

Favoritdjur: Koltrast.

Favoritlag: Eh eh… Modo, säger vi!

Älsklingsrätt: Sushi.

Favoritgodis: Saltlakrits.

Favoritfilm: Oj… det finns ju så många bra – vi tar Casablanca!

Idol: Meg Rosoff gör mig lite starstruck. Hon är så skön och skriver så bra.

Förebild: Min sons slöjdlärare. Han brukar säga: ”Kom ihåg, det kostar inget att vara snäll!”.

Favoritresemål: Höga kusten.

Favoritmusik: Just idag är det Eminem, har lyssnat på honom hela dan.

Ellen-böckerna

Ellen, Sorken och hemlighetenEllen, Sorken och marsianen 

Stål-Stella

Stål-Stella del 1 - Den ruttna hämndenStål-Stella 2 - Den smutsiga kuppenStål-Stella 3 - Den stulna showenStål-Stella 4 Det sabbade åket

IRL - Ilska.Rädsla.Löftet 

I.R.L Ilskan Rädslan Löftet

Skejtar-serien - lättläst för vuxna
Finns på engelska och dari oxå

RampenTricket

 

-1