dev1

"Ibland upptäcker jag faktiskt att saker jag har fantiserat ihop finns på riktigt. Eller i alla fall nästan på riktigt." » Läs intervjun med Maria Engstrand

 
Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Foto på Martin Olczak

Om Martin Olczak

Mellan-raderna-programmet 

Martin har skrivit manus till TV´s julkalendrar (Allram m fl) och en kortfilm - Elsa och godnattsagorna.

Martin jobbar ihop med Anna Sandler. Det är hon som ritat Megakillen och Jack.

Intervju med Martin Olczak

Foto på Martin Olczak

Martin har sin arbetsplats mindre än en meter från sin säng. På kvällarna sitter han ofta uppe och läser tills han somnar av ren utmattning. Att skriva och hitta på är något Martin gillar, men han tycker inte lika mycket om att prata om sina böcker.
– Tänk om magin försvinner då? säger Martin. Jag brukar inte vilja veta för mycket om hur mina favoritböcker kommit till.

Vi chansar på att magin inte försvinner och ber Martin berätta lite om hur Jack kom till. Det visar sig att från början var det en helt annan historia.

– Boken var klar, förlaget gillade den, men jag kände att något inte stämde med historien. Så jag skrev om boken – helt och hållet. Jag behöll bara några småsaker. Och så kom böckerna om Jack till.

Många författare brukar säga att karaktärerna, personerna i böckerna, hittar på saker mer eller mindre av sig själva. Är det så för dig också?
– Nej, inte när jag väl spikat vad det ska handla om, säger Martin. Men i början, när man spånar, då flyter allt väldigt fritt. Jag kan inte säga att det är karaktärerna som styr, men det är olika dragningskrafter i farten som jag inte har full koll på.  Det här skedet får man testa olika saker och se vilka som funkar, och vilka som inte gör det.

När Martin skriver är det just det här förarbetet som tar mest tid. Att hitta på handlingar och personer kräver ofta ett års arbete.
 

En riktig häxa!
Att hämta inspiration från verkligheten tycker Martin har varit viktigt i böckerna om Jack.

– Det är där jag känner att magin i böckerna uppstår, säger Martin. Det är verkligen det gamla vanliga Stockholm – och det är här det plötsligt dyker upp varulvar och troll! Porten till Bettys verkstad finns på riktigt, alla miljöer finns även om vi har skarvat lite ibland – till exempel finns det ju inget pariserhjul på Gröna Lund längre. Och jag hoppas att inte en massa svenska barn får underkänt i historia för att jag hittade på en annan historia om hur Vasaskeppet sjönk. Hur som helst ville jag inte skapa en sagovärld, för det är ju inget konstigt att det finns sagofigurer där. Då förlorar de lite av sin magi, tycker jag.
En figur som Martin kände sig lite kluven inför att använda var häxan Malin Matsdotter. Hon fanns på riktigt, och var den sista häxan som brändes på bål i Stockholm.
– Men jag ser henne inte som ond på riktigt, säger Martin. Omgivningen har spelat henne ett grymt spratt. Det var världen omkring henne som gjorde henne ond.
 

Har du några råd till den som vill bli författare?
– Låt bli! säger Martin och ser gravallvarlig ut.
Sedan skrattar han och fortsätter:
– Jag tycker nog det är lite konstigt att vara författare när jag inte skriver. Jag fattar inte att det är jag som skrivit de där böckerna. Det är skumt, för jag har ju faktiskt inte gjort något annat än att skriva.
– Det första är nog att läsa mycket, fortsätter Martin. Det andra tror jag är att man ska titta noga hur andra författare gör – och sedan göra något annorlunda. Man måste hitta sin egen stil och röst, men för att kunna det tror jag det är bra om man förstår hur andra gör.
 

Läser du mycket själv?
– Massor, säger Martin. Det har jag alltid gjort. Asterix var nog det första jag tokfastnade i. Jag och en kompis hade en slags tävling, där vi satt på varsin sida av en vägg. En läste upp en replik, och den andra skulle säga vilket album den var ifrån.
– Och när jag var sju år fick jag jättefina böcker av min morfar om grekisk och nordisk mytologi som jag verkligen blev förälskad i.
– Sen kan jag stolt säga att jag tokfastnade för Harry Potter innan någon i Sverige ens visste var det var. Det var min mamma som kom hem med en bok precis när den började röra på sig i England.  

Vi tackar Martin för intervjun och kastar oss genast över de två andra bokserierna om Jack  - Spådomen om Jack och Jacks förbannelse

Intervjuade gjorde Noomi Hebert

Publicerad 2015
Uppdaterad 2017-11-30

Martin

Olczak

Jakten på Jack


Barnens bibliotek skickade ut Noomi Hebert för att leta spår efter Jack i serien Jakten på Jack av Martin Olczak. » Häng med och se vad hon hittade!

Det finns många böcker om Megakillen och hans lillasyster. Klicka på omslaget så hittar du allihopa! En del finns också som ljudböcker och e-böcker.

Megakillen finns också som Ipad-app

Vill du veta en hemlis? Martin har en alldeles egna Megakillen-dräkt. Den smyger han ut med ibland. Har man jättejättetur kanske man kan få syn på honom :).

Det finns 3 serier om Jack.
Alla finns som e-bok och ljudbok. Klicka på omslagen så hittar du allihopa.

Trolldomen i gamla stan. Första delen i första serien om Jack - Jakten på Jack

Jakten på Jack - Första delen heter Trolldom i Gamla stan

Drakar i Globen. Första delen i andra serien om Jack - Spådomen om Jack

Spådomen om JackFörsta boken heter Drakar i Globen.

Vampyrer på Sergels torg. Första boken i tredje serien - Jacks förbannelse

Jacks förbannelse. Första boken heter Vampyrer på Sergels torg

Namn: Martin Olczak.

Bor: I Årsta lite söder om Stockholm.
Uppväxt: I Bagarmossen, lite söder om Årsta.
Familj: Sambon Anna, sönerna Zakarias och Ruben.
Bästa bok: Stolthet och fördom av Jane Austen
Bästa serietidning: Nu: American Splendor, när jag växte upp: Asterix.
Favoritglass: Allt som finns på glassbaren vid Nytorget.
Favoritspel: Risk – typ en gång om året, 15 timmar, med debatter i trapphuset!
Lyssnar helst på: Många! Bland annat Leonard Cohen, Billie Holiday och Joy Division.
Samlar på: Böcker… det ser i alla fall väldigt mycket ut som en samling.
Motto: "Att framhäva konsten och dölja konstnären, det är konstens syfte." Citatet är från en annan författare som heter Oscar Wilde

-1