Intervju med Mats Strandberg
Varför blev du författare?
Jag har alltid älskat böcker. Jag hatade sport när jag var liten, och det fanns inte mycket annat att göra i den lilla staden som jag bodde i. Som tur är hade jag föräldrar som lät mig läsa hur mycket jag ville. Så det känns lite magiskt att få skriva egna nu.
Gör du/har du gjort något annat än att skriva böcker?
Ja, jag har jobbat som journalist i tidningar och tv, och jag skriver fortfarande krönikor i Aftonbladets söndagsbilaga.
Berätta om en person i dina böcker.
I min bok Halva liv finns en farmor som heter Viola. När hon dött lämnar hon efter sig en handskriven bok där hon avslöjar en stor familjehemlighet för sitt vuxna barnbarn, bokens huvudperson Jessica. Jag baserade Viola på en kompis mormor, som hade burit på en liknande hemlighet hela sitt vuxna liv. Det var en otroligt fascinerande historia, och jag kände en sån enorm ömhet för henne när jag försökte leva mig in i hur hon måste ha haft det.
Du skriver ihop med Sara Bergmark Elfgren. Kan du berätta lite om hur det går till?
Vi har väldigt kul när vi skriver tillsammans! Sara är fantastisk och tänker alltid en massa extra varv, på precis allt. Vi är både petnoga med detaljer, och vi älskar våra karaktärer så himla mycket. Vi skriver vartannat kapitel, sedan byter vi texter och redigerar varandras, och sedan byter vi tillbaka och diskuterar igenom. Sedan redigerar vi hela manuset tillsammans, om och om igen, tills båda är nöjda med varenda kommatecken.
Ge exempel på en bok eller böcker som du blivit inspirerad av.
Det finns så många att jag inte ens vet var jag ska börja. Men det var Stephen Kings böcker på 80-talet som fick mig att verkligen börja älska läsandet. När jag började drömma om att någon gång bli författare älskade jag Donna Tartts Den hemliga historien, allt av Bret Easton Ellis, och Laura Palmers hemliga dagbok av Jennifer Lynch.
Vad har varit din största inspirationskälla någonsin?
Tv-serien Buffy the vampire slayer och boken Den oändliga historien av Michael Ende.
Vad gör du när du inte jobbar?
Haha, jag har knappt gjort något annat sedan vi började skriva om Engelsfors! Men jag tycker om att träna, umgås med vänner, kolla på film, teater, konst. Och resa. Jag längtar efter att resa så mycket att jag håller på att bli tokig just nu.
Hur kommer du på vad du ska skriva om?
Det kan komma lite varstans ifrån. De bästa idéerna kommer alltid när jag tänker på annat. För mig börjar det oftast med karaktärerna, vilken sorts personer jag vill skriva om. Sen bestämmer jag vad jag ska utsätta dem för, hehe.
Vad gör du om du kör fast i skrivandet?
Pratar med Sara! Eller tar en promenad. Försöker tänka på annat ett par timmar.
Vad är det roligaste med att skriva böcker?
Jag kan få en sån otrolig rush när allt stämmer, och jag släpper alla tankar på allt runtomkring. Det är de kickarna jag lever för resten av tiden, när det är svårt och frustrerande och jag tampas med självtvivel.
Vad är det svåraste med att skriva böcker?
Just med böckerna om Engelsfors har det varit att hålla alla karaktärer i huvudet. Vad de tänker om sånt som händer, vad de vill med sina liv, hur de uppfattar saker. Det gäller inte bara huvudpersonerna, utan alla. Vad tänker till exempel deras fiender? Och sedan är själva mytologin svår. Har man påstått att magi fungerar på ett visst sätt, så måste man hålla sig till det sen. Och jag och Sara måste alltid känna till bakgrunden till allt, även om det inte kommer fram i böckerna. Lyckligtvis är Sara väldigt bra på sånt.
Har du några råd till den som vill bli författare?
äs massor, skriv massor. Skriv om sånt du verkligen bryr dig om. Och se till att lära känna dina karaktärer, så att det blir spännande personer som läsaren vill följa genom en hel bok. För mig är det alltid karaktärerna det handlar om, vare sig det är en kärlekshistoria eller skräck, eller vad som helst. Om jag inte bryr mig om karaktärerna så blir det inte spännande.
Publicerat 2013-03-25
Senast uppdaterad 2015-01-09, bokinformationen uppdaterad 2017-10-01