dev1

"Ibland upptäcker jag faktiskt att saker jag har fantiserat ihop finns på riktigt. Eller i alla fall nästan på riktigt." » Läs intervjun med Maria Engstrand

 
Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Foto på Mats Vänehem Foto: Stefan Tell

Aktuellt

Ulfberhts svärdNär kommer din nästa bok ut och vad handlar den om?
I slutet av maj kommer nästa bok i serien om Halvdan Viking – Ulfberhts svärd (Martin Widmark skriver och jag ritar). Halvdan, hans kompis Meia och munken Do kommer till Island där de råkar riktigt illa ut när de träffar otäck spåtant.

Vad gör du just nu?
Just nu byggs alldeles nytt museum om vikingatiden på Djurgården i Stockholm. Jag är med där och tecknar miljöer och figurer som sedan byggs upp inne på museet.

Intervju

Varför blev du illustratör?
Jag tyckte det var roligt att rita som barn och sedan dess har jag bara fortsatt. Som vuxen började jag intressera mig för historia och nu ritar jag nästan bara sådant som handlar om vikingar och riddare. Det är såklart ett drömjobb!

Foto på Mats när jag jobbar med en utgrävningDu är arkeolog också.
Jag har jobbat på Stockholms läns museum i 15 år med arkeologiska utgrävningar, guidade visningar, utställningar och mycket annat. Det var jättekul, men för några år sedan valde jag ändå att sluta på museet för att kunna teckna, skriva böcker och liknande på heltid.

Kan du berätta om något om vikingar som är överraskande?
En vanlig missuppfattning är att vikingarna hade horn på sina hjälmar och att de tuggade i sig flugsvamp innan de skulle ut och slåss. Inget av detta stämmer. Vikingarna var också väldigt skrockfulla och faktiskt rädda för spöken och en massa olika väsen som vi inte tror på idag.

Har du någon favoritfigur bland de du ritar?
Jag tycker det är roligast att rita fula, lortiga och lite dumma figurer. Det finns många sådana att välja, men en favorit är jättarna i Riddarskolan - Jättarna anfaller! Jag tänker också på Asta och Grimulf i böckerna om Halvdan Viking.

Du jobbar ihop med Magnus Ljunggren och Martin Widmark. Hur gör ni rent praktiskt? Är du med från början eller får du texten först när den är färdig?
Magnus och jag gör böcker för ovana läsare och då behöver vi ofta prata mer om hur bild och text ska fungera tillsammans. Martin skriver ju för lite äldre barn som orkar läsa mer text, så med Halvdan Viking kan jag börja rita när texten är ganska klar. Det är såklart mycket man inte vet hur det gick till och såg ut på vikingatiden.  Jag har ändå stor nytta av min bakgrund som arkeolog, som ger mig ganska stor frihet att ”hitta på” t ex miljöer, kläder och frisyrer som jag tror att de en gång kan ha sett ut.

Hur kommer du på hur du ska illustrera?
Jag brukar försöka tänka på vad det är man vill se när man läser texten. Hur ser t ex Rodrick ut när han blir kär? Eller hur otäck ser egentligen vikingen Krok ut? Är hans bröder lika otäcka? Det blir oftast mest spännande att läsa boken om bilden kan visa något mer eller annat än det som texten berättar.

Vilken teknik använder du när du gör dina bilder?
Jag ritar upp grunden med penna på papper och färglägger sedan med flytande tusch och pensel.

Har du några råd till den som vill bli illustratör?
Att rita människor på ett levande sätt är det svåraste som finns. Om man kan lära sig detta, kan man sedan rita vad som helst. Var inte rädd att försöka och ge inte upp för att det är svårt! Det tar lika lång tid att bli bra på att rita som det tagit för Zlatan att bli en bra fotbollsspelare.

 

Mats

 

Vänehem

Riddarskolan. Nu - i dec 2016 - finns det 12 delar i serien. Här ser du några +  2 faktaböcker!

Den hemska draken. Första delen i serien RiddarskolanVärldens bästa riddare. Tredje boken i serienDet hemliga brevet. Del 12 i serien RiddarskolanSlaget om borgen. En faktabok om RiddarskolanSkriv och berätta med Riddarskolan

Bästa klubben - i nummerordning

Bortdripplad - Bästa klubben 1Tufft spel. Bästa klubben 2Stolpe in. Bästa laget 3Toppa laget. Bästa klubben 4Öppet mål. Bästa laget 5

Kortfakta

Namn: Mats Vänehem

Född: 1967

Bor: På Ekerö utanför Stockholm

Det här visste du inte om författaren:
ag skulle inte vilja resa tillbaka i tiden. Det var inte bättre förr!

Hemsida: www.vanehemillustration.com

Mats faktaböcker

Hitta historien Vikingar

-1