dev1

"Ibland upptäcker jag faktiskt att saker jag har fantiserat ihop finns på riktigt. Eller i alla fall nästan på riktigt." » Läs intervjun med Maria Engstrand

 
Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Moni Nilsson Foto Erik Amkoff /UR

Monis hemsida

Hoppet - Moni har skrivit filmmanuset

 

Moni

 

Nilsson

Kortfakta

Namn: Moni Nilsson (Moni Nilsson Brännström - står det på en del böcker)

Född: 24 februari 1955, Stockholm

Bor: Stockholm

Första boken: Bartolomeus och spöket.

Moni har också skrivit mycket för film, bland annat manus till sin bok Hoppet och till Tsatsiki-filmerna

 

Monis egen hemsida hittar du svar på väldigt många frågor.

Intervju med Moni Nilsson 

Hur och var får du inspiration till ditt skrivande?
Barn är  absolut min största inspirationskälla. Tidigare fick jag mycket inspiration från mina barn men sedan de blivit stora så blir det barn jag träffar i olika sammanhnag till exempel vif författarbesök. En annan sak som ger mig inspiration är att genom mina böcker ge möjligheter till andra att kuna läsa om sig själva, alltså känna igen sig i mina huvudpersoner.

Inspiration och idéer är dock inte samma sak – idéer får jag från en massa olika håll.

 Har det funnits personer i ditt liv som speciellt inspirerat dig i ditt författarskap?
Min pappa var en av de som intressat sig mest för mitt skrivande – han uppmanade mig alltid att skriva, utan att sätta press. Sedan har jag under mina skolår mött flera bra lärare som lyft min lust att skriva. Det är viktigt att bli uppmntrad för drömmar.

 Semlan och Gordon – hur fick du idén till den serien?
Jag träffade på en världsberömd person i ett sammanhang och började fundera på hur det skulle vara att vara barn till sådan person. Så det blev upptakten till berättelsen om Semlan och Gordon. Jag trodde först att det skulle bli en ganska allvarlig serie, men istället blev det böcker med humor trots en del jobbiga saker som till exempel Semlans föräldrars skilmässa.

 Har dina figurer, som till exempel Tsatsiki, Semlan och Malin, förebilder som finns på riktigt?
 Det finns inte en person för varje figur, men jag har fått inspiration från flera personer ur verkligheten. Ett exempel är en av mina söner som gillade att gå klädd i frack och inspirerade till Tsatsiki och hans klädsel. Malin är en vanlig tjej som jag har träffat många av, medan Rasmus har sin förebild  i den coola killen. Gordon däremot är  en person som inte är  så vanlig i den åldern (12-13 år) och honom har jag hittat på själv. Han är ”miffot” i klassen, han kommer från en lite speciell och  okulturell familj och jag ville ge honom ett djup. Jag har dock faktiskt träffat en Gordon-person efter att jag skapade honom. När jag börjar skriva har jag aldrig alla personer klara utan de utvecklas efter hand.

 Vem i dina böcker är  du mest lik?
 Jag finns med på ett hörn i alla karaktärer, men minst i Malin medan i Semlan finns det mycket av Moni. Jag fick höra att jag skriver böcker för barn som skrattar och det gjorde jag själv mycket som barn.

 Vad skulle du ha gjort/göra om du inte blivit författare?
 När jag var liten ville jag bli gympalärare eller balettdansös (förutom författare) medan idag skulle jag gärna vilja vara musiker.

 Läste du mycket som barn och vilka vara dina favoritförfattare?
Jag läste jättemycket, bland annat böckerna om Anne på Grönkulla  av Montgomery och Polyanna av Porter. Jag gillade väldigt mycket Kerstin Thorwalls ungdomsböcker – det kändes som hon skrev direkt till mig.

Jag tyckte också om Astrid Lindgrens Lotta på Bråkmakaregatan –  jag uppskattade att läsa om en normal familj och tyckte de var väldigt gulliga. En annan favorit var  böckerna om Till väders i Skorstensgränd av Gunnel Linde. Det var stort när jag fick träffa henne i verkligheten.

 Vilken är  den största skillnaden med att skriva för film respektive bok?
Det är två helt  olika saker. Det är svårare att skriva för film – film är mer vetenskapligt uppbyggt. Alla filmer är  uppbyggda på samma sätt. Det är svårare att gestalta på film – alla ser i princip samma film. Själva upplevelsen av en film blir mer lika – det är  mycket mer varierande upplevelser från böcker. Dessutom har man i böckerna  större möjligheter att utveckla karaktärerna.

 

Hoppet

Azad och Tigris måste fly till sin farbror i Tyskland. Men de blir lurade och hamnar i Sverige. Smugglaren tog sim-kortet i telefonen och bröderna har inte en aning om hur de ska kunna nå farbrodern och be om hjälp. Hemma i Kurdistan svarar ingen. Familjen de flydde ihop med tar motvilligt hand om pojkarna. Och eftersom de redan har en 12-åring i familjen måste Azad låtsas vara 9 år. Det är jobbigt att leva med lögner och hemligheter. Allt Azad ville var ju att vara kvar hemma, öva höjdhopp och bli lika bra som Kajsa Bergqvist.

Filmen med samma namn kom 2006.

Tsatsikiserien

Det finns sju böcker om Tsatsiki vars mamma spelar bas i ett rockband. Tsatsikis pappa är bläckfisksfiskare långt borta i Grekland och vet inte ens att Tsatsiki finns i den första boken. 

Böckerna heter Tsatsiki och morsan, Tsatsiki och farsan, Bara TsatsikiTsatsiki och Retzina, Tsatsiki och kärleken, Tsatsiki och Hammaren och Tsatsiki och Olivkriget.

 Filmerna om Tsatsiki heter Tsatsiki, morsan och polisen (1999), Tsatiki -vänner för alltid(2001) Tsatsiki och Olivkriget (dec 2015)

Monis skrivtips

  • Skriv om dig själv – alla har många historier inom sig.
  • Stjäl från böcker du gillar – gör dem till dina egna.
  • Strunta i hur det blir – se till att ha roligt under tiden.
  • Skriv dagbok– så du kommer ihåg vad som har hänt.

 

 

 

 

 

Första boken av Moni som jag läste var Sejtes skatt. En helt fantastisk fantasy-bok. Den kom 1998 och finns bara på bibliotek nu. Läs den!

 

 KlassresanKlassresan
Malin hittar ett gammalt klasskort. Det togs för sex år sedan. Hon tänker tillbaka på resan som klassen gjorde tillsammans på våren i sexan. De var både barn och vuxna samtidigt, på väg in i vuxenvärlden. Alla hade sina drömmar. Några hade höga krav hemifrån, andra hade föräldrar som inte alls brydde sig. Det var en resa när kärleken blommade, när många äntligen vågade visa vad de kände för varandra.

  

 

 

Malin + Rasmus = santMalin + Rasmus=sant
Fortsättning på Klassresan. Nu går Malin i åttan, är fortfarande kär i Rasmus och han i henne, men de vill olika saker. Malin träffar Tsatsiki och Per Hammar som går i nian. Grynet finns också med, liksom morsan och Retzina. Du minns dem säkert. Ska Malin och Tsatsiki bli tillsammans?

 

 

Salmiak och SpockeSalmiak och Spocke
Salmiak är en stockholmsjävel. Det tycker i alla fall barnen i Norrnäs, för han har en mamma som kommer från Stockholm. Och hon blir så ledsen på vintern att hon måste åka bort. Själv vill Salmiak bo i Norrnäs, nära sin farmor. Men han längtar verkligen efter en kompis. Då dyker Spocke upp från Bredvid Ungefär, som är en annan värld bredvid den vanliga. Spocke är världsbäst på bus. (Finns som ljudbok också.)

 

 

 

 Salmiak och HeddaSalmiak och Hedda

Åh, vad Salmiak längtar tillbaka till Norrnäs, farmor och Klint-Klint-Henrik. Mamma och pappa jobbar jämt och Salmiak har inga kompisar i Stockholm. Jo, kanske Hedda. Hon är så rolig och modig och full med ideer. Det är Hedda som kommer på hur Salmiak ska kunna hjälpa Klint-Klint-Henrik när hans pappa slagit sönder fiolen. Andra boken om Salmiak. 

 

Slatten gillar inte fotboll, trots att han är döpt efter Zlatan. En dag råkar han få en boll i skallen. Han svimmar nästan. Då kommer Kakan till undsättning. Hon är nästan en ängel, tänker Slatten först. Men hon är bara nyinflyttad i Paradiset, på Paradisvägen 227. De blir grannar, och bästa vänner.

 

 

 

 

I Paradiset härjar Änglarna, ett cykelgäng med smattrande hjul. När Kakan och Slatten ska köpa kakor blir de jagade av Änglarna. De är inte särskilt rädda, men springer ändå. Hos Ali köper de kakor för Kakans tjuga och Slattens tappade tand. En tand är värd en tia. Och en kaka med en vän är bäst i världen.

Det finns fler böcker om Paradiset - du hittar alla HÄR.

 

Serien om Semlan och Gordon finns också som ljudböcker. Du hittar alla HÄR.

Semlan och Gordon Pappan med de stora skorna

-1