dev1

"Ibland upptäcker jag faktiskt att saker jag har fantiserat ihop finns på riktigt. Eller i alla fall nästan på riktigt." » Läs intervjun med Maria Engstrand

 
Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Aktuellt om Natalia Batista

Nosebleed studio lär dig teckna mangaVad gör du just nu?
Just nu jobbar jag faktiskt på fyra böcker samtidigt! Först ut är det en mangateckningsbok som jag är med och gör med mina vänner i mangatecknarkollektivet Nosebleed Studio. Det är dags för en ny och modern mangateckningsbok, så vi har gjort den ultimata karaktärsdesignboken, där man kan lära sig rita sina egna figurer, deras kläder och rörelser.

Sedan ska min serie Sword Princess Amaltea få en egen rollspelsbok, som beskriver hur man skapar egna karaktärer i Amalteas värld och rollspelar äventyr i den. Förutom de två arbetar jag på min egen Sjöjungfrun Minna. Det är en färgseriebok som handlar om en sjöjungfru som inte äter kött. Samt dessutom en kort serie till Nosebleed Studios nästa mangaantologi, med tema "svensk historia". Min serie handlar om en flicka på 1800-talet som utvandrar med sin familj till USA. Det är spännande med så många projekt samtidigt!

När kommer din nästa bok ut och vad handlar den om?
Nosebleed Studio lär dig teckna manga kommer ut i februari och rollspelsboken Sword Princess kommer ut i april, medan Nosebleed Studios mangaantologi kommer i augusti och Sjöjungfrun Minna i september. Så många böcker!

Uppdaterat 2017-01-19


Natalia
 

Batista

Intervju med Natalia Batista

Varför blev du författare?
För att jag älskar att berätta historier. Jag ser skapandet som meditation, men också demon-utdrivning! Alla idéer och karaktärer är som demoner och andrar som tagit kontroll över min hjärna, och enda sättet att bli av med dem är att rita och skriva ner allt om dem, haha.

Gör du/har du gjort något annat än att skriva böcker?
Jag är även serieteckningslärare, och det gillar jag mycket. Det är både kul och spännande att vara lärare, och man lär sig oftast lika mycket själv om sitt skapande när man ska lära ut det till andra.

Berätta om en person i dina böcker.
Amaltea i Sword Princess Amaltea är min senaste karaktär, och även om alla mina figurer på ett eller annat sätt är en del av mig, så tycker jag att jag har en väldigt personlig koppling till denna envisa, högmodiga och lite för optimistiska prinsessan. Samtidigt har jag gjort henne till en lillasyster till Dorotea, och jag själv är storasyster så jag har en annan syn på deras syskonrelation än Amaltea har. Lite spännande att få utforska hur det skulle vara att vara yngst, liksom.

Hur kommer du på vad du ska skriva om?
Genom att titta mycket på film, lyssna på musik, läsa böcker och serier osv. Men också genom att uppleva saker, träffa folk som inspirerar mig till att skapa karaktärer.

Just Sword Princess Amaltea kom av att jag sett många fantasyfilmer, men det som störde mig var att det hela tiden handlade om killar som var på äventyr med andra killar. Varför fick inte tjejerna göra det, och slåss och vara huvudkaraktärerna? Så jag ville skapa en ny fantasyserie där kvinnorna styrde.

Vad har varit din största inspirationskälla någonsin?
Manga. Absolut manga. Jag började läsa manga när jag var 14, och sedan dess bestämde jag mig för att det var serier jag ville jobba med. Det är något i de mänskliga karaktärerna, de varierade berättelserna och det långsamma berättandet som gör att man sugs in och fastnar.

Vad gör du när du inte jobbar?
Haha, jag ritar nästan hela tiden! Fast när jag väl tar en paus så brukar jag spela brädspel med mina vänner, eller baka något.

Vad gör du om du kör fast i skrivandet?
Tar en paus. Det brukar hjälpa att träffa en vän eller en familjemedlem på en fika, fokusera på något annat ett tag och så på bussen hem så faller bitarna på plats! Eller ta en promenad och småprata för mig själv, typ ”rollspela” figurerna i mitt huvud. Låter lite galet, men det funkar för mig!

Vad är det roligaste med att skriva böcker?
Att se karaktärerna växa fram, och att sedan se läsarna lära känna dem och uppskatta dem. Jag får en del teckningar från fans, stora som små, som ritar mina figurer, och det känns så kul att se att mina figurer kan skapa den inspiration som jag själv får av andra mangaböcker.

Vad är det svåraste med att skriva böcker?
Att bygga berättelsen är svårt, för man vill ju inte avslöja för mycket men heller inte för lite. Det måste vara spännande hela tiden, men aldrig bli förutsägbart.

Har du några råd till den som vill bli författare?
Läs sådana böcker som du själv vill skriva. Vill du till exempel göra en deckare, läs mycket deckare. Fundera sedan på hur du kan göra en berättelse som är bättre än de böcker du läst. Hur kan du utveckla hela genren och skapa något som känns nytt, men ändå är en deckare? Fundera på det. Ibland kan det t.ex. vara kul att blanda olika genrers med varandra. Kanske en kokboks-deckare?

Namn: Natalia Batista

Född: 2 juli 1986

Bor: Lund

Har du något favoritcitat i någon av dina böcker?
Kvin måste göra vad kvin måste göra.

Har du någon favoritplats?
Hemma med mina katter och mina serier, att teckna är som meditation för mig.

 

Länkar:
Blogg - natalia.batista.se,
Hemsida för serie som heter www.SwordPrincessAmaltea.com

Serieskolan i Malmö


 

Vad har du för…

Favoritfärg: Svart

Favoritdjur: Katt

Älsklingsrätt: Pasta

Favoritgodis: Choklad

Favoritfilm: Guds Stad

Har du någon idol: Sia

Favoritresemål: Portugal (till min pappas släkt)

Favoritmusik: Blandat

Natalias böcker

Bokomslag till serien Sjöjungfrun MinnaSword princess Amalthea del 3

Natalias egen läsning

Har du något särskilt läsminne?
Flera stycken! Men en av de som påverkat mig mest i arbetet med Sword Princess Amaltea var en bok jag läste när jag var 15 år, som heter Egalias dötttrar av Gerd Brantenberg. Den handlar om en värld där kvinnorna styr och männen inte har rösträtt, och den var en riktig ögonöppnare för mig.

Vad gillade du att läsa när du var liten/ung?
Allt möjligt, men speciellt barnböcker och sedan ungdomsdeckare med min mamma och syster (vi högläste för varandra), eller en hel del tecknade serier – speciellt manga när jag kom upp i tonåren. I tonåren hade jag också en period då jag läste klassisk sci-fi, typ 1984 av George Orwell och Du sköna nya värld av Aldous Huxley.

Vad gillar du att läsa nu?
Haha, manga. Det finns så mycket att tillgå på engelska, så jag läser nästan bara det, tyvärr. Fast det är ju också bra, för då utvecklar jag mina egna serier.

Vilken bok har du läst flest gånger?
Jag brukar inte läsa om böcker, faktiskt. Det finns så många bra böcker där ute att jag hellre läser en ny.

Finns det några andra böcker du vill tipsa om?
Jag vill gärna tipsa om flera mangaböcker, men de flesta finns bara på engelska. Speciellt gillar jag mangaböcker som handlar om att skapa manga, t.ex. serien Bakuman av Tsugumi Ohba och Takeshi Obata. Om man gillar att rita manga kan den vara väldigt lärorik.

Har du någon favoritförfattare?
Flera stycken, bl.a. de jag nämnt ovan. Två andra sci-fi-författare som jag gillar är Kurt Vonnegut och Douglas Adams, deras böcker är roliga men ibland lite vuxna (passar nog bäst för tonåringar). 

Natalia har illustrerat serien Häxfolket av Jo Salmson och delar av I hjärtat av Malmö.

Fly Sol, fly är första delen i serien. Klicka på bilden så ser du alla fyra delarna.I hjärtat av Malmö

-1