dev1

"Ibland upptäcker jag faktiskt att saker jag har fantiserat ihop finns på riktigt. Eller i alla fall nästan på riktigt." » Läs intervjun med Maria Engstrand

 
Välj söksätt
 • Barnensbibliotek
 • Webb
Search
 

 

FRÅN MANUS TILL BOK: PÅ FÖRLAGET

      TÄNK DIG att du har suttit vid datorn i dagar, veckor och
      månader och skrivit, skrivit om och skrivit nytt. Nu är du
      färdig. Du har författat en bok. Men än så länge finns den
      bara som ett dokument i din dator. 
Hur går man vidare sen?

av Helena Fernández

Du skickar iväg ditt manus till ett bokförlag. Ett bokförlag är ett företag som ger ut böcker. Ett förlag sköter allt omkring utgivningen, förutom tryckningen. Ditt manus dimper nu ner i förlagets brevlåda. Samma morgon kommer kanske tio andra manus till förlaget.

Första gallringen

De öppnas och så bestämmer förlagets personal om det över huvud taget kan vara något att satsa på. Om det är ett förlag som är specialiserat på fiske så är en fågelbok inte något som passar in i utgivningen. Då skickas manuset genast tillbaks till författaren. Men om du har skrivit en barnbok och skickat boken till ett barnboksförlag, så kan det hända att man bestämmer sig för att titta lite närmare på det.

Någon får läsa hela manuset, ofta en lektör.

 Förlaget funderar noga

Det kostar mycket pengar att ge ut en bok. Därför funderar förlaget noga på om det går att sälja tillräckligt många böcker för att tjäna in de pengar det kostar att ta fram boken. Om förlaget kommer fram till att det kan gå att tjäna in kostnaderna och helst lite till, bestämmer det sig kanske för att publicera boken. Annars inte.

Det kan ta flera månader men en dag ligger det ett brev i din brevlåda. Det allra troligaste är att det står ungefär såhär: "Vi tackar för erbjudandet men måste dessvärre tacka nej till att publicera din bok." Ett sådant brev kallas ett refuseringsbrev och de flesta författare är vana vid att få sådana. Ibland fattar förlagen fel beslut. Det visar sig med tiden.

Ge inte upp

Om förlaget tackar nej kan du välja mellan att skriva om eller att genast skicka det vidare till ett annat förlag. Kanske kan du låta någon annan läsa och sedan diskutera innehållet. Ofta är det en bra idé att stryka och förkorta. Om förlaget tackar JA rullar ett stort maskineri igång.

Men om förlaget tackar ja då går manuset till en redaktör.

Redaktören går igenom manuset - kanske flera gånger. Han/hon kommer med förslag på ändringar i texten och kanske till och med i handlingen. Det kan ju vara svårt att själv se vad som blivit fel. Särskilt om man ändrat många gånger :-). Redaktören tittar på huvudperson och bipersoner, språket, att handlingen stämmer, att namnen är desamma överallt... Detta görs förstås i samarbete med författaren.

Sedan är det dags för korrekturläsning. Ibland gör redaktören det också men oftast är det en annan person - en korrekturläsare. Han/hon lusläser all text, kollar stavning och omkastningar, grammatiken, felaktiga tangenttryck - typ "coh" istället för "och". Författaren gör förstås en egen korrekturläsning. Men det är jättesvårt att rätta sin egen text - man vet ju vad det SKA stå och då läser man det. 

När redaktören är klar och texten korrekturläst ska boken få sin layout. Layout är till exempel typsnittet (hur bokstäverna ser ut), hur stort eller litet radavståndet ska vara, om det ska vara kapitelrubriker. Men också bilder och omslag. 
Oftast är det förlaget som bestämmer vem som ska göra omslaget och bilderna i boken. Men ibland önskar författaren en viss illustratör.

Förr...

...var det ett stort arbete med att sätta en text. Det utfördes på tryckerierna. Man använde bokstäver av bly. De kallades typer, och de måste plockas ihop i stora träramar, en för varje sida. Varenda bokstav i en bok måste placeras rätt för hand av särskilda yrkesmän som kallades sättare. Numera gör datorn allt sådant jobb och alla texter som skrivs på datorer är satta redan från början. Förlaget behöver bara välja typsnitt, bokstävernas storlek, spaltbredden och storlek på marginalerna.

 

 

FRÅN BOK

TILL MANUS

Om inget förlag vill publicera...

...ditt manus finns det en annan möjlighet. Man kan vända sig direkt till ett tryckeri och beställa en mycket liten upplaga. Kanske vill du bara ha tjugo exemplar för att dela ut till dina kompisar?

Det är fullt möjligt! Detta kallas PRINT ON DEMAND, tryckning vid efterfrågan. Då har du inget förlag som kollar igenom texten, fixar baksidestexten och marknadsföringen. Men om du vill betala för tryckningen och sköta det andra själv, går det ändå att få fram en bok som ser helt proffsig ut.

Det här gör ett förlag:

  Skriver kontrakt.
  Granskar manuset.
  Föreslår ändringar och bestämmer titel.
  Ber om offert från tryckerier.
  Kontaktar en illustratör - om boken ska ha bilder och de inte redan är klara eller kanske för omslagsbild.
  Bestämmer vilket format (storlek) boken ska få.
  Bestämmer textytans storlek, typsnitt, rubrikernas utseende och placering av text och bilder.
  Utformar omslaget.
  Väljer hårda eller mjuka pärmar.
  Väljer bindning.
  Skriver baksidestext.
  Väljer papperskvalitet.
  Bestämmer upplagans storlek.
  Marknadsföring, t ex annonser och information till radio, TV och tidningar m fl.
-1