dev1

"Ibland upptäcker jag faktiskt att saker jag har fantiserat ihop finns på riktigt. Eller i alla fall nästan på riktigt." » Läs intervjun med Maria Engstrand

 
Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Petrus Dahlin bredvid Pettson (en pappfigur). Foto Emelie Magnusson

Petrus Dahlin fotograferad i en barnbokhandel. Foto Emilie MagnussonIntervju med Petrus Dahlin

Att läsa, skriva och lösa problem är en stor del av deckarförfattare Petrus Dahlins liv. Det första Petrus gör när han vaknar på morgonen är att dricka en kopp svart kaffe och läsa tidningen. Och det sista han gör innan han går och lägger sig är att läsa en bok - även om han är jättetrött. - Fast då kanske det bara blir att jag läser två rader, säger han.

Under dagen jobbar han på en reklambyrå som Art Director.
- Mitt jobb handlar mycket om att komma på idéer och att hitta bra lösningar. Precis som när jag skriver mina deckare. Fast när det gäller deckarna så måste jag även hitta på vad själva problemet ska vara så att Kalle Skavank och Dilsa har en deckargåta att lösa, säger han.

Skriver överallt - när det finns tid
Så fort Petrus får tid över skriver han på sina böcker. På kvällen när hans barn gått och lagt sig. På tunnelbanan på väg till jobbet. På lunchen. Petrus har alltid sin bärbara dator med sig.
- Det är viktigt för mig att skriva lite varje dag så att jag håller berättelsen levande inom mig, säger han.
- Men sen brukar berättelsen liksom leva sitt eget liv. När jag skriver om Kalle Skavank och Dilsa, kan de börja göra saker som jag inte hade tänkt från början och så skriver jag ner det, fortsätter han och tillägger att det är väldigt spännande.

Använder verkliga händelser
Ofta brukar Petrus använda verkliga händelser och personer från sitt eget liv, som han sen fantiserar och skriver om i sina berättelser.
- Soptunnan som försvinner spårlöst i Ängeln på Skogskyrkogården men som visar sig ha blivit hämtad av sopbilen, det hände med soptunnan på min tomt. Brotorpsskolan blev nedklottrad på riktigt. Och Vasa är en person som jag känner. Fast i verkligheten är han ingen tjuv, bara väldigt intresserad av böcker.

Kalle Skavank har lärt sig att lösa gåtor med hjälp av alla deckare som han läst. Har du själv läst mycket deckare?
- Ja, speciellt när jag började skriva Kalle Skavank-böckerna. Det är väldigt nyttigt att se hur andra har gjort för att lära sig hur man ska bygga upp en deckarberättelse. Men sen måste man hitta sin egen stil, så att det inte blir att man härmar andra.

Har du något annat tips till den som vill bli författare?
- Det bästa är att skriva om miljöer och platser som man känner till eller om saker som man själv har upplevt. Dessutom är det viktigt att man tycker om vad man skriver och att man har roligt, för då blir texten bättre. Och det blir större chans att även andra kommer att gilla berättelsen.

Läste du mycket böcker när du var liten?
- Vi hade inga böcker hemma när jag var liten, förutom Min Skattkammare. Fast jag har inget minne av att jag har läst den. Mamma och pappa lånade inte heller några böcker från biblioteket till mig och min bror. Däremot så läste vi mycket serier.
Det var genom serierna som Petrus blev intresserad av att läsa och att skriva. Och när han gick i högstadiet så skapade han och en kompis ett eget seriefanzine som de tryckte upp och sålde. 

Bokslukare
I tonåren när Petrus mamma gifte om sig med en man som läste mycket och som hade massor av böcker blev Petrus en bokslukare. Han brukade gå i bokhyllorna hemma och leta böcker att läsa. Och så fort han hade pengar la han dem på att köpa egna böcker. Ett bibliotek gick han till för första gången 2007.

- Jag hade ju inte några böcker när jag var liten så därför har det varit väldigt viktigt för mig att köpa böcker både till mig själv och till mina egna barn. Men det är klart att jag tycker att bibliotek är toppen, säger Petrus som också lånat hem flera böcker till barnen under de senaste två åren.

Text: Sarah Magnusson Bild: Emilie Magnusson

Petrus Dahlin sitter och skriver på sin dator. I bakgrunden står två barn. De undrar nog om det är Kalle Skavanks författare som sitter där.

 

Petrus

 

Dahlin

Kortfakta

Bor: I Stockholm.
Uppväxt: I Umeå, Stockholm och Skåne.
Familj: Min sambo Pernilla, mina barn Leo, Juno och Esther och så katten Zacke.
Bästa bok: Fågeln som vrider upp världen av Haruki Murakami
Bästa serietidning: Larson och Ernie.
Favoritglass: En riktigt bra pistageglass.
Favoritspel: Rallyspel.
Lyssnar helst på: Agnes Obel och arabisk musik. 
Samlar på: Är ingen samlare. Men roliga och jobbiga situationer samlar jag på.
Motto: "Det du gör idag, skapar din morgondag."

Några Kalle Skavank-böcker - Klicka HÄR så hittar du ALLA delarna

Första boken i serien Ugglor i Bagarmossen

Gravstenen i Enskededalen

Liket i Stadavik. Fjortonde boken i serien Kalle Skavank

 

Några av Petrus böcker

Wilderbanks djurpark

Skogens systrar

Toaletten hungrig med bilder av Bengt Lindberg

Böckerna om Dilsa

-1