dev1

"Ibland upptäcker jag faktiskt att saker jag har fantiserat ihop finns på riktigt. Eller i alla fall nästan på riktigt." » Läs intervjun med Maria Engstrand

 
Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Petter Lidbeck har tagit en selfie

Aktuellt

MördarmormorNär kommer din nästa bok ut och vad handlar den om?

– Den kommer i slutet av sommaren, och den heter Mördarmormor. Mormor har levt ett ytterst skumt liv med hemliga uppdrag, och kanske till och med varit torped, en sådan som dödar folk…

 

Vad gör du just nu?

– Just exakt nu är jag ute i skolorna och pratar, jag har varit flera dagar i Norrköping.

Intervju

 

Petter Lidbeck har skrivit många böcker, som jättemånga tycker om. Men det betyder inte att han alltid tycker det är jättekul att vara författare. Nej, att skriva böcker tycker Petter är som att hela tiden växla mellan att känna sig bäst i hela världen till att vara sämre än sämst, helt värdelös. Och oftast är det den värdelösa känslan som vinner.

Barnens bibliotek fick en liten pratstund med Petter, som berättade om varför han skriver böcker i alla fall, om hur han sent omsider började läsa, om hur det är att vara ute i skolorna och om vad Astrid sa.

Vad skulle du göra om du var osynlig? (De som läst "Men finns ändå" fattar frågan!)
– Ja, vad f-n skulle jag göra då. Just nu hade jag nog tagit mig in i Vita huset (inte boken!), det verkar ju vara mycket som händer där... det är ju fullkomligt tossigt, allting.
– Annars… nä, jag vet inte. Bo gratis på fina hotell skulle jag nog göra.

Vilken är den vanligaste frågan du får när du är ute i skolorna?
– Där har det gått framåt – förr frågade killarna hur mycket man tjänade, och tjejerna frågade hur man gör när man skriver böcker och om det är roligt. Men det har tack och lov försvunnit – så nu frågar tjejerna också hur mycket man tjänar.
– En vanlig fråga är vilken bok jag är mest nöjd och missnöjd med.

Så vilka böcker är det?
– Mest nöjd… jag vet inte, jag håller med den som sist sa något. Ofta är spänning det som funkar bäst. 
– Jag tycker om alla mina böcker på ett sätt, men sedan ser jag ju alla fel med dem också. När man får boken tryckt hinner man ungefär fem rader innan man får mjäll eller ångest över nåt. Så det är inget yrke man ska ha om man ska vara glad och lycklig. Men det är väl som livet i övrigt: de som inte tvivlar på sin förmåga är ju oftast de som borde tvivla mest.

Varför blev du författare?
– Det var nog mest för att imponera på min alltid läsande mamma, det mesta man gör är väl för att imponera på mamma eller pappa.

Så började du skriva supertidigt då?
– Nej, tvärtom, jag var väldigt sen på det. Jag började inte skriva (eller läsa) förrän jag var utbytesstudent i USA. Jag hade så supertråkigt, det enda jag gjorde var att skriva långa brev till kompisarna därhemma. Det var nog första gången jag fattade att det kunde vara roligt att skriva, när jag fick uttrycka mig lite friare. Det man skrev i skolan blev ju mer högtidligt och tråkigt.

Har du några tips till den som vill bli författare?
– Många tycker att det är viktigt att det ska bli bra. Då försöker jag säga att det viktiga är inte att det blir bra, det viktiga är att det blir av. För om det blir bra eller inte kan man inte riktigt veta på förhand.
– Sen ska man nog försöka lägga självkritiken åt sidan så gott man kan medan man skriver och bara skriva på. Sen, i mitt fall, när jag läser igenom det blir jag så generad att man inte pallar att läsa vidare. Men sedan, när man tar upp det efter några veckor, med den där bilden av hur uselt det är i minnet, så kanske man ser att ”jamen så bedrövligt var det ju inte… om man stryker det där och ändra det här så kan det kanske gå att rädda.
– Det finns många skrönor om Astrid Lindgren, men jag har hört en där hon sa att: ”först skriver man boken, sedan stryker man hälften, och sen skriver man om resten.” Det är lite så jag jobbar, skriver, stryker, skriver om, vare sig det är en liten bildtext eller en roman.
– Jag är en väldig anhängare av att korta. Jag hade en gymnasielärare som sa att ”hälften så långt är dubbelt så bra”. Han ansåg att om man inte får sagt det man vill säga på 200 sidor kan man lika gärna hålla käften. Och det tyckte jag lät väldigt klokt. Så när jag hade skrivit min första bok som var på 175 sidor så skickade jag den till honom och skrev att ”jag klarade mig i alla fall under 200”. Och då fick jag tillbaka: ”nu är jag en gammal man och ha höjt kraven, så nu är det max 100 sidor som gäller”.

Så vilket är svårast av allt det är?
– Det allra svåraste med att skriva är kanske något helt annat: att man ska hitta till den punkt där man vågar vara sig själv i skrift. Jag tror de flesta har det i sig, men visst kan det bli krampaktigt när man väl ska försöka.

Vad är det roligaste med att skriva böcker?
– Det är de där stunderna när man kommer loss och tycker att man har en bra idé och det flyter på, då går ju tiden väldigt snabbt. Eller när man kan ge igen och trycka till nån. Och det är roligt att inte ha någon chef, men tråkigt är att inte ha några jobbarkompisar.

Du skriver ju alla möjliga sortera böcker, och för alla åldrar. Varför? Och hur funkar det?
– Det är nog mest ett sätt att försöka lura sig själv att man skriver olika böcker. De flesta författare skriver ju samma bok om och om igen, så det gäller väl för mig också. Då det där med att skriva olika typer av böcker är nog mest för att lura mig själv.
– Det är ju lite olika villkor också. Barn- och ungdomsförfattare får åka runt mycket i skolorna och blir mycket utlånade på biblioteken, så då tjänar man det mesta av sina pengar så, eftersom en barnbok sällan säljer enorma upplagor. En vuxenbok lånas inte ut lika mycket – men om den säljer mycket, säljer den jättemycket. Och där har jag haft tur, mina vuxenböcker har sålts till flera olika länder.

Tur – eller skicklighet?
– Nej, det är nog mest tur. Jag tror det är det mest avgörande här i livet. Tur och tillfälliga omständigheter.

Läste du mycket när du var liten?
– Nej, inte alls! Jag läste ingenting, så länge jag slapp. Den första boken jag läste frivilligt och tyckte var bra var när jag var 17, och min brorsa kom och hälsade på mig i USA. Han hade med sig Kyssen av Ulf Lundell, och den gillade jag.

Vad blir du inspirerad av?
– Allt möjligt, men kanske mest låttexter. Det kan vara en Macy Gray-låt, där hon tecknar nån idealbild av hur det borde vara, en värld där alla älskar henne… men så är det inte.
– Idéer kan ju komma var som helst ifrån: en film, eller bara en trailer, något nån säger… man får sno det man kan, och göra sin egen grej av det!

Finns det några andra böcker du vill tipsa om?
– Som alla författare är jag djupt avundsjuk och tipsar bara om mina egna böcker!

Intervjuade gjorde Noomi Hebert.
2017-05-31

Petter har skrivit många böcker. Här är de flesta med... tror vi...


Bokomslag till När Johan vaknar en morgon är han starkFlickan och presidentenBokomslag till Anna Larssons hemliga dagbok Bokomslag till Vargön Bokomslag till Flickan utan minneBokomslag till Den magiska kepsenVärldens elakaste frökenJesus och jagDet vita husetBeccaMen finns ändåMördarmormor

 

Petter

 

Lidbeck

Kortfakta

Namn: Petter Lidbeck.

Född: 1964 i Helsingborg.

Bor: Sedan 30 år i Stockholm, på Södermalm.

Det här visste du inte om författaren: Petter har tre bröstvårtor! Och så är han paniskt rädd för att vara med i teve och radio.

När Petter skriver böcker för vuxna kallar han sig Hans Koppel. 

Vad har du för…

Favoritfärg: Blått.

Favoritdjur: Svart labrador.

Favoritlag: Det får väl bli Hammarby (min dotter har tränat friidrott där).

Älsklingsrätt: Köttbullar.

Favoritgodis: Jag har precis slutat äta godis, sen bara några veckor tillbaka. Min bror var så snygg och smärt, och han hade slutat med sötsaker så då tänkte jag göra likadant – men jag väntar fortfarande på den stora förändringen. Men salta fiskar var gott… och hallonbåtar.

Favoritfilm: Jag har så många… vi tar… Notting Hill. Jag gillar när det är romantiskt och har ett lyckligt slut.

Har du någon förebild: Roald Dahl, kanske. Jag gillar inte allt han skrivit, men det är alltid väldigt skickligt.

Favoritresemål: Ja, jag åker till Lagos i Portugal. Jag köpte en lägenhet där för några år sedan, och det är så skönt att vara där.

Favoritmusik: Jag gillar hip-hop, men det är det ingen annan i min ålder som gör, så jag får lyssna i smyg.

Ibland skriver Petter ihop med Martin Widmark. Här är två exempel:

Lyckans hjul

Talmannens hämnd

Och i De tusende samarbetar Petter med  Max Elmberg Sjöholm

de tusende

Serien Tre tjejer

Bokomslag till Den döda hundenBokomslag till Det mystiska husetDen danske rånarenDen hemliga koden Den vita kameleontenden döde sonenDet glömda brevetDen giftiga ormenden femte mannenDen sorgsne veterinären

Petters böcker ihop med Lisen Adbåge

Stora bebisbytet. Bild Lisen AdbågeÅke och hans ö.  Bild Lisen AdbågeBokomslag till Kan man...? Bild Lisen AdbågeBokomslag till En dag i prinsessan Victorias liv

Bokomslag till TaveltjuvenBokomslag till Bedragaren

-1