dev1
 
Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä ÖSanna

Juhlin

Fröken Fotograf har tagit foto på Sanna Juhlin

Intervju

Vem är Sanna Juhlin?
Jag är en medelålders kvinna som fortfarande inte har blivit vuxen. Att få vara barnboksförfattare innebär att jag fortfarande får befinna mig i min barndom. Jag är nog en stor dagdrömmare och älskar mitt arbete.

Varför blev du författare?
Jag gillar känslan av att få ihop alla bilder och berättelser jag har i huvudet till ett sammanhang. Att få skriva böcker och få sina böcker lästa av andra är bland det bästa jag vet. Men jag bestämde mig på allvar att bli författare i samband med att jag började läsa barnböcker för mina barn då de var små. Innan hade jag ”bara” drömt om författarskap men nu insåg jag att det var barnböcker som passade bäst för mig.

Gör du/har du gjort något annat än att skriva böcker?
Jag besöker skolor och bibliotek och gör författarbesök. Ibland jobbar jag även extra med annat. Förra sommaren städade jag på ett sjukhus.

Vad gör du när du inte jobbar?
Då promenerar jag, ser på film, läser böcker eller är med min familj.

Vad är det roligaste med att skriva?
Att få ihop berättelsen från idé till att sätta slutet. Sedan är det otroligt spännande och roligt när illustratören visar upp sina bilder efter att ha läst min bok. Det blir så komplett på något vis. Jag önskar att jag själv kunde rita men att vara två om en bok är minst lika roligt.

Vad är det svåraste med att skriva?
Att komma igång är nog svårast. Innan man har bestämt hur man ska skriva sin berättelse och innan alla karaktärer fått form. Sedan tycker jag att skriva deckare är svårt men det är också utmaningen.

Det finns många olika figurer i dina böcker. Har du nån favorit?
Jag gillar antihjältar. Lite självgoda karaktärer som man kanske inte gillar från början men i slutet visar sig ha ett stort hjärta. Som katten Morrison.  I Hemliga trean är min favorit Charlie. Han lever ett ganska enkelt liv tillsammans med sin hund men är egentligen en väldigt förmögen ung man som verkar göra som han vill med sitt liv. Och han tycker väldigt mycket om sina brorsbarn Fanny och Felix. De är ju alla tre väldigt godhjärtade och gör sitt bästa för att hjälpa andra. Det tycker jag är så fint.

Vad tycker du om att skriva om för ämnen?
Jag tror den röda tråden i de flesta av mina böcker är att godhet och rättvisa segrar. Just nu är jag väldigt inne på mysterium och deckare. Det är väldigt spännande.

Hemliga trean och blåbärsmysterietHur kom Hemliga Trean till?
Jag hade precis skrivit kontrakt på Morrison och hamsterjakten med Ordalaget bokförlag då de frågade mig om jag kunde skriva en deckare för barn. Min första tanke var nej men som tur var gick jag och funderade på det. Och då kom Hemliga trean till.

Hur gör du för att komma på ett klurigt fall för Fanny och Felix att lösa?
Jag tänker först mycket på miljön. Var ska de befinna sig? I senaste boken, Hemliga trean och lägermysteriet, befinner de sig på en ö. Idén till den boken kom till då min son fick ett tredimensionellt pussel i present i formen av en fyr. Där vill jag placera mysteriet tänkte jag och började fundera på vad som skulle hända kring den här fyren.

Lekte du själv deckare som liten?
Nej, det gjorde jag faktiskt inte. Men jag älskade Columbo som gick på teven. Den deckaren är ju speciell på det sättet att kommissarie Columbo (och vi som tittar) alltid vet från början vem som är brottslingen. Det gäller bara att kunna bevisa det.

Fanny och Felix är tvillingar. Varför blev det just tvillingar?
Jag hittade bara på det och inte förrän långt senare läste jag någonstans att det är väldigt vanligt med tvillingpar i barndeckare. Det hade jag ingen aning om.

Vad behöver man för grejer som deckare? Du låter barnens farbror berätta om lite saker i boken: förklädnader, block att skriva i och en penna… Vad mer?
Förstoringsglas och kikare är användbart. Jag försvårar det lite för mina detektiver eftersom farbror Charlie oftast glömmer bort att ta med sig sin mobiltelefon och tvillingarna inte får ha en mobil för sin pappa. Jag vill att de ska lösa fallen på traditionellt sätt. Alltså leta efter spår, ledtrådar och förhöra både vittnen och misstänkta.

Har du fler tips för en deckare?
Det är bra om man har några misstänkta så att läsaren inte löser fallet direkt. Minst tre personer brukar jag tänka. Mina deckare innehåller mycket humor också vilket gör att jag tycker det är jätteroligt att hitta på lite knasiga karaktärer. Sedan behöver inte brottslingen vara en ond person. Jag låter oftast tjuven få förklara sig och kanske även be om ursäkt.

Taggen – vad är han för sorts ras?
Såhär har jag beskrivit honom – en stor och klumpig hund, en blandras av okänt ursprung.

Har Johanna ritat honom som du tänkt honom?
Åh, det är nästan svårt att minnas mina egna bilder av både Taggen och de andra innan jag fick börja jobba med Johanna Kristiansson. Nu ser jag dem bara som Johanna har illustrerat dem. Men jag minns att jag sa åt Johanna att tänka lite på Shaggy i Scooby Doo när hon skulle skapa farbror Charlie. För så såg jag honom framför mig.

 Lenny Fox : Den coolaste reporten i Dalen?I år kommer en ny serie om Lenny Fox. Kan du berätta lite om Lenny?
Här har vi verkligen den där självgoda antihjälten som jag nämnde tidigare. Räven Lenny Fox har alltid drömt om att jobba på en tevestation med många spännande uppdrag i staden. Men så blir han skickad till Dalen, en sömnig liten by vid havet, och får jobba med kaninen Benjamin Stamp. Snart blir de indragen i ett äventyr som ingen av dem har räknat med. Det är alltså bara djurkaraktärer. Jag ska börja skriva på en andra bok snart.

Hur väljer du vem som ska illustrera dina böcker? Om du får välja?
Bokförlaget föreslog Johanna Kristiansson till Hemliga trean och det gjorde mig jätteglad. Jag hade drömt i flera år om att få jobba med henne. Ibland väljer förlaget men jag har alltid sista ordet, och ibland har jag redan inlett samarbete själv med en illustratör. Det är viktigt att det blir rätt illustratör till rätt manus.

Hur gör du när du samarbetar med en illustratör?
Illustratören läser först mitt manus. Gillar illustratören inte manuset så blir det såklart inget samarbete. Det har än så länge aldrig hänt. De flesta illustratörer håller nära kontakt och skickar både skisser och färdiga bilder till mig under arbetets gång så jag får se och godkänna. Vissa gånger skissar jag före för att visa hur jag vill att bilden på ett ungefär ska vara. Så har vi arbetat då det gäller omslagen på Hemliga trean. Och en del illustratörer vill bli lämnade helt ensamma under arbetets gång. Det respekterar jag.

2018-05-07

Kortfakta

Namn: Sanna Juhlin

Född: 8 november 1970

Bor:  Söråker, som ligger några mil norr om Sundsvall.

Webbsida: Ingen hemsida tyvärr men man kan följa mig på Instagram om man vill. Sannajuhlins heter jag där. Och en författarsida på facebook.

Det här visste du inte om författaren:
Jag har velat bli författare sedan jag var mycket liten men som barn läste jag mest serietidningar. Jag skrev och ritade egna sagor. Att rita var mitt största intresse. Det stora intresset för böcker kom nog inte förrän jag var i tolvårsåldern.

Vilken superhjältekraft skulle du vilja ha?
Gärna helande kraft. Tänk att kunna lägga händerna på någon som har ont eller är ledsen och göra så att den personen mår bättre.

Hemliga trean

Hemliga trean och blåbärsmysterietHemliga trean och maskeradmysterietHemliga trean och hundmysterietLägermysterietKråkmysteriet

Regler för en hemlig deckare:

1. Gör dig inte till kändis.
2. Skryt inte om du lyckas lösa ett fall.
3. Hamna inte på bild i tidningen

Katten Morrison

Morris och hamsterjaktenMorrison räddar en kattunge

En rytande syster rymmerCalles knasiga sommarlov Lenny Fox : Den coolaste reporten i Dalen?Var är Lilly?

Bilderböcker

Fridolf den lilla bilen Ett hus med många dörrar

Favoriter

Favoritfärg
Jag klär mig ofta i svart men älskar ju färg som limegrön och turkos men också rosa och rött. Jag ska bli duktigare på att klä mig i färg.

Favoritdjur
Jag älskar katter! Min egen katt såklart och jag stannar gärna och ”pratar” med andra katter som jag möter utomhus.

Favoritlag
Totalt ointresserad av sport men jag kommer från Timrå kommun där det finns många ishockeyfantaster och mina bröder har spelat ishockey så Timrå IK bör jag väl säga då.

Älsklingsrätt 
Allätare och väldigt tacksam för mat. Jag var en sådan person som aldrig klagade på skolmaten när jag gick i skolan.

Favoritgodis
Choklad.

Bästa lässnacksen
En kopp kaffe och fikabröd. Jag älskar att fika.

Favoritfilm
Jag har många favoriter men Tillbaka till framtiden  är en klassiker – alla tre filmerna är så underhållande och bra.

Har du någon idol
Jag ser ofta upp till framgångsrika människor som är generösa och varmhjärtade. En extra bonus om de jobbat sig uppifrån ingenting till en strålande karriär. Sånt är så beundransvärt.  

Har du någon förebild
Steven Spielberg, filmregissören, var min stora förebild som tonåring. Jag ville som tonåring bli filmregissör och jag drömmer än idag om att få in en fot i filmens värld. Tänk om Hemliga trean kunde bli filmatiserad precis som böckerna om LasseMaja har blivit?  Jag vill ju gärna tro på mirakel. Idag kan jag beundra människor som får ihop alla sina bitar i livet trots stressigt schema och ändå utstrålar så mycket värme för andra medmänniskor. Pernilla Wahlgren verkar vara en sådan person.

-1