dev1

"Ibland upptäcker jag faktiskt att saker jag har fantiserat ihop finns på riktigt. Eller i alla fall nästan på riktigt." » Läs intervjun med Maria Engstrand

 
Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Intervju med Sara Kadefors

Varför blev du författare?
Jag var journalist först, men jag kände att jag ville gräva lite djupare och få tid på mig att berätta historier. Jag började med att skriva filmmanus, men det gick inte så bra. Då började jag omvandla mina manus till prosa.

Gör du något annat än att skriva böcker?
Jag jobbade på Sveriges radio rätt många år och arbetade som programledare och producent. Jag jobbade också på TV med olika saker. Det var kul, men inget jag ville fortsätta med för alltid.

Hur kommer du på vad du ska skriva om?
Jag ser mig mycket omkring på stan, tjuvlyssnar, läser tidningar och tittar på tv. Det kommer hela tiden nya idéer utifrån det jag ser och upplever. Dessutom älskar jag att prata med människor, och i samtalen börjar det hända saker i min hjärna.

Sandor slash Ida har blivit film. Vad tycker du om filmen?
Älskar stämningen i filmen. Känslan i den är samma som i boken. Det är det som är det viktiga.

Är Billie lite som du?
Billie och jag har en sak gemensamt och det är att vi älskar att vara tillsammans med människor och tänka saker om dem. Billie känner lätt av stämningar och kan förstå saker om människor utan att de säger så mycket. Sån har jag också alltid varit.

Vad gör du när du inte jobbar?
Jag spelar tennis eller är med familjen och kompisar, fikar, kollar på tv, teater och film. Ibland ligger jag i soffan och stirrar. Det är väldigt skönt.

Vad gör du om du kör fast i skrivandet?
Jag blir rädd och orolig för att allt är över, men tvingar mig att sitta kvar framför datorn. Man måste kämpa på även om det känns jobbigt. Det är inte så lätt att vara författare som man kanske kan tro.

Vad är det roligaste med att skriva böcker?
Att man får använda sig av sin fantasi. Jag har aldrig tänkt att jag skulle kunna jobba med nåt annat än nåt kreativt. Min fantasi är det värdefullaste jag har, och min lust att leva mig in i andra människor.

Vad är det svåraste med att skriva böcker?
Att man sitter så mycket ensam. Som tur är har jag en arbetslokal där vi är tolv stycken som jobbar med olika saker inom kultur. Alltid finns det någon att äta lunch och diskutera livets rolig- och tråkigheter med.

Har du några råd till den som vill bli författare?
Försök att skriva klart det du påbörjat. Det är ara den som skriver klart som kan få något utgivet. Sen handlar det mycket om att  skriva mycket, skriva om och att våga ta emot kritik.

 

 

Sara

 

Kadefors

Kortfakta

Namn: Sara Kadefors

Född: 1965 i Biskopsgården och uppvuxen i Landvetter.

Bor: Stockholm

Har du något favoritcitat i någon av dina böcker?
Nej, jag är lite sån att när jag har skrivit klart en bok så försvinner den lite ur mitt huvud. Så när folk ställer frågor om den kan jag inte alltid svara så bra. Det viktiga för mig är att karaktärerna är intressanta och trovärdiga, inte speciella formuleringar.

Har du någon favoritplats?
Jag bor i Stockholm, men kommer från Göteborg så ibland längtar jag tillbaka till livet där. När jag kommer till Göteborg blir jag varm inuti och börjar tänka på roliga saker som hände där. Vissa gator är favoritgator. Jag blir också lycklig av att gå omkring i en stor park i stan, Slotsskogen.

Vilken superhjältekraft skulle du vilja ha?
Läsa andras tankar, om det är en superhjältekraft. Tänk vad många spännande böcker man kunde skriva om man visste mer om människor. Sen är jag så rädd för att dö att jag gärna skulle vilja vara odödlig.

 

Om Sara Kadefors på Bonnier Carlsens hemsida

Sara ger ut vuxenböcker också fast på Piratförlaget.

 

Saras favoriter

FavoritfärgGrön

Favoritdjur: Får

Favoritgodis: Choklad

Favoritfilm: Borta med vinden

Favoritresemål: Göteborg

Kul att veta

Inför Sara Kadefors bok, ”Billie: avgång 9:42 till nya livet”, ordnade förlaget en omslagstävlingen för. 2000 barn från hela landet deltog i tävlingen. 

-1