dev1

"Ibland upptäcker jag faktiskt att saker jag har fantiserat ihop finns på riktigt. Eller i alla fall nästan på riktigt." » Läs intervjun med Maria Engstrand

 
Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Aktuellt

I höstas kom min bok Hajar som är en slags fortsättning på min bok Viktiga kartor för äventyrare och dagdrömmare som kom för ett par år sedan.

Den handlar om det fantastiskt spännande och delvis missförstådda djuret hajen. Vilka olika sorter det finns, var de bor och hr de lever. Man kan till exempel läsa om sandtigerhajen vars ungar är kannibaler redan i hajmammans mage och om den utdöda monsterhajen megalodon. Man får också tips om hur man undviker att bli hajlunch!


Sarah


Sheppard

Intervju

 

Du skriver bara faktaböcker. Varför det?
Det är det jag tycker är kul. Jag skriver om de ämnen jag själv tycker är intressanta och spännande och som jag själv vill lära mig mer om.

Och jag tycker det är jätteroligt att ta ganska komplicerade saker och försöka skriva så att små barn förstår. Det är jättesvårt, men också väldigt roligt.

Vad inspirerar dig när du skriver?
Jag går nog mycket igång på att det är lite svårt, att jag ska få det enkelt.

Sedan är det väl att jag vill berätta, som en galen vetenskapsperson som har uppfunnit något. Ju mer jag lär mig desto mer vill jag dela med mig till barnen.

Och det är otroligt kul när jag hittar något som är lite knasigt eller lite annorlunda. Som till exempel när jag skrev om harar och lärde mig att harar äter upp sitt eget bajs. De bajsar två gånger. Först äter de maten och bajsar ut den och äter upp den igen. Då är det en grön, slemmig gröt som de äter direkt från rumpan till munnen. Andra gången de bajsar är det de där harpluttarna som vi känner igen. Det är otroligt roligt och detta hade jag inte hört talas om tidigare.

Du blev nominerad till Augustpriset för din första bok som handlade om dinosaurier. Varför skrev du en bok om dinosaurier?
Det var en slags märklig slump. Jag ville läsa en kvällskurs på universitetet och var lite sen med att anmäla mig och kom inte in på den kurs jag sökt. I stället hamnade jag på en kurs om dinosaurier och jag blev snabbt helt fast och jag tyckte det var otroligt roligt. För att komma in i ämnet läste jag samtidigt en massa barnböcker om dinosaurier. Men jag tyckte att alla böcker var trista och det var svårt att förstå hur allt hängde ihop. De missade liksom hela poängen. Så när jag var färdig med min kurs ville jag dela med mig av mina kunskaper. Och då blev det en bok till barn.

Vad ville du berätta?
Det var egentligen främst för att jag kommit på att man kan dela in dinosaurierna i sju stora vetenskapliga grupper. Då blir allt mycket enklare att förstå och det är liksom grunden i den boken, de här dinosauriegängen. Köttgänget, Långhalsgänget och Pansargänget till exempel.

Har du någon egen favoritdinosaurie?
Ja,argentinosaurus. Det är den största långhalsen. Den är min favorit. Och sedan är det en som heter Giganotosaurus som är som en T-rex fast större och den har tänder som knivar. Det är mina favoriter. Fast egentligen gillar jag alla. De är så olika, det är det som är så härligt, det finns en dinosarietyp för alla humör.

Dinosaurierna i din bok är väldigt färgglada. Är det så du tror att de såg ut?
För tio år sedan när min bok kom vara alla dinousarieböcker så tråkiga, så grå. Jag hade ju lärt mig på kursen att man faktiskt inte vet vad de hade för färg och att man alltid målat dem som grå eller bruna. Men eftersom fåglar är släkt med dinosaureier och eftersom det finns både gråsparvar, påfåglar och papegojor, tänkte jag att det är orimligt att alla dinosaurier har varit grå. Men det finns inga bevis och inget facit och ingen professor vet. Och det är härligt.

Du illustrerar dina böcker själv. Vilket kommer först, bilden eller historien?
Det är en slags växelverkan som jag inte styr över och det är väldigt olika. Jag har aldrig något manus när jag börjar utan jag vet bara ungefär vad jag ska skriva om. Men jag vet inte vad som ska vara på bild och vad som ska vara text. Det kommer vartefter.

Jag formger mina böcker själv också och det tycker jag också är väldigt kul, att sätta ihop allt.

Vad är roligast med att skriva?
Det är många olika saker. Att skriva förstås, och att jag lär mig en massa saker. Inför varje bok gör jag jättemycket research så det är som att gå en egen universitetskurs varje gång.  Det är som ett pussel där det roliga är att hitta andra ingångar till ämnet och berätta. Att hitta lite mer knasiga grejer. Jag börjar från början och ser hur jag ska berätta för att andra ska förstå. Det är den mixen som är rolig att hitta, mixen av saker man måste veta, saker som är kul att veta och saker som bara är skrönor eller knäppa händelser.

Vad är svårast med att skriva?
För mig är det att börja i tid. Jag blir lätt störd av att jag måste göra andra saker och har svårt att hitta ro.

Vad gör du när du kör fast i ditt arbete?
Då kan jag rita istället. Det är en bra växelverkan.

Har du några råd till den som vill bli författare?
Skriv om saker du tycker är kul, är intresserad av och tycker är spännande eller vill veta mer om. Och bestäm att det måste vara klart en viss dag. Och att läsa mycket förstås.

Sarahs lästips

Vad läste du när du var liten?
Jag läste jättemycket av Barbro Lindgren. Och Roald Dahl och alla de stora som Den oändliga historien och Narnia.

Vad läser du som vuxen?
Nu läser jag faktaböcker. För att hinna med att läsa om sådant jag skriver om.

Jag gillar också att läsa om folk som gör spännande saker. Till exempel om galningar som bestiger livsfarliga berg och flyger till månen.

Romaner läser jag också gärna. Det får gärna utspela sig i andra kulturer och på platser långt bort. Jag läser nästan alltid på engelska och köper mina böcker på Pocketshop.

Finns det någon bok du läst flera gånger?
Barbro Lindgrens Lilla Sparvel och Stora Sparvel.

Har du något särskilt läsminne?
Jag läste mycket när jag var liten och jag brukade cykla till biblioteket med min cykelkorg och jag kommer ihåg känslan när jag stod där och letade efter de orange bokryggarna i hopp om att hitta en bok i Enid Blytons spännande Fem-serie. De var ju alltid utlånade.

Men Barbro Lindgren påverkade mig mest. Jag började själv skriva dagböcker när jag läst hennes böcker.

Har du något annat boktips du vill förmedla?
Ulf Nilssons fina serie om Kommissarie Gordon: Det första fallet och Det sista fallet. Nina och snöleoparden av Emi Gunér och Loka Kanarp. Och alla böckerna om Tsatsiki av Moni Nilsson. Och allt av Rick Riordan, Percy Jackson-serien till exempel.

Kortfakta

Namn: Sarah Sheppard

Född: 29 juli 1971

Bor: Bagarmossen söder om Stockholm

Det här vet du inte om Sarah Sheppard: Att jag är bra på att träna hundar. Jag tränar agility med min hund Hjärtat.

Sarahs hemsida: www.sheppard.se/

På hemsidan www.massoravdinosaurier.se kan du ladda ner affischer och lite pyssel.

 

Sarahs favoriter

Favoritfärg: Röd

Favoritdjur: Hundar och dinosaurier

Älsklingsmat: Potatisgratäng

Favoritgodis: Mörk choklad med mint i

Favoritfilm: Pixarfilmer som Toy story och Hitta Nemo

Idol och förebild: David Attenborough

Favoritresmål: Jag är delvis uppväxt i USA och det är alltid härligt att åka till Florida.

Favoritmusik: José Gonzales

Grattis Johan i Alingsås. Du vann boken Hajar!

 

-1