dev1

"Ibland upptäcker jag faktiskt att saker jag har fantiserat ihop finns på riktigt. Eller i alla fall nästan på riktigt." » Läs intervjun med Maria Engstrand

 
Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Peter och Sofia Bergting. Foto Barnens bibliotek

 

Sofia

 

Bergting

Intervju med Sofia Bergting

Varför blev du författare?
Jag har alltid velat skriva böcker, ända sedan jag var kanske 4-5 år. Jag har alltid haft en enorm fantasi som behöver få skrivas ned annars fylls tankarna med för mycket karaktärer, de vill ut helt enkelt.

Gör du/har du gjort något annat än att skriva böcker?
Jag sjunger gärna då jag alltid varit med i olika körer, jobbmässigt så har jag gjort både det ena och det andra.

Berätta om en person i dina böcker.
Då får det nog bli Lin, huvudpersonen. Just för att hon som person går igenom det vi alla gör under uppväxten. Du vill bli stor fort, bestämma över dig själv, klara allt och förstår kanske inte alltid de regler och normer som de vuxna överöser dig med. Samtidigt är du liten och känner sig maktlös. En del av dig vill fortfarande vara liten, bli omhändertagen och när man i Lins fall slungas ut i världen efter att varit instängd i flera år, får den frihet som hon alltid önskat då helt plötsligt blir överväldigad av det som finns utanför.

Du skriver om en stark tjej. Hur kom du på henne?
Lin bygger ju på den karaktär som finns i Peters “The Portent” men hon blev en helt annan person i mina böcker. Jag inspirerades mycket av vår äldsta dotter, Tilde. Efter ett tag så blev det som Lin skiljdes från Tilde och på något sätt växte hennes egenskaper fram på egen hand. Hon formades efter de erfarenheter och händelser som skedde i boken.

Har du något knep för att hålla ihop det som händer i de olika böckerna? Alltså visste du när du började skriva hur allt skulle sluta?
Just med De Dödas Rike så gjorde jag faktiskt ett synopsis för alla böckerna i serien för att till en början få en överblick. Sedan så är det en sak innan man börjat skriva och när du är mitt i det. Jag märkte ju hur karaktärerna inte alls ville åt samma håll som jag hade tänkt och det var ofta jag fick ändra om i synopsis efter jag skrivit klart boken då karaktärerna dragit iväg åt helt “fel” håll. Ibland hade jag tur att vi ville åt samma håll i slutändan.

Berätta om samarbetet med Peter och hans bilder – hur jobbar ni?
Vi jobbar ju väldigt bra ihop och för oss har det varit en fördel att vi är gifta och liksom kan bolla tankar och idéer när de dyker upp i stället för andra som kanske för dialog över mail etc. Vi skojar mycket om hur det var i början, då Peter kanske hade klara idéer om hur han såg bilderna medan jag då hade helt andra idéer om hur jag ville hur de skulle se ut. Han brukar skoja om att jag var hård men jag brukar säga att jag bara var ärlig.

Ge exempel på en bok eller böcker som du blivit inspirerad av.
James Herbert “Det Magiska huset” är väldigt bra stundtals, vissa delar i boken är inte alls bra men just de övernaturliga delarna är briljanta.

Vad har varit din största inspirationskälla någonsin?
Det finns många inspirationskällor och vet inte om jag kan rangordna dem. I musik finns en enorm inspirationskälla. Rätt musik kan trigga igång fantasin enormt. Sedan… ja det låter väl lite “cheesy” men Peter är en av mina stora inspirationskällor just för att han göra samma sak och vi tillsammans kan trigga igång en idé som sedan kan växa.

Vad gör du när du inte jobbar?
När jag inte jobbar så sjunger jag gärna och umgås med nära och kära. Närheten till mina barn är viktigt och vänskap betyder mycket.

Hur kommer du på vad du ska skriva om?
Det är olika. Det kan vara allt från att jag ser en händelse när jag är ute eller att jag går förbi ett skyltfönster eller något som triggar igång fantasin. En bussresa eller tågresa kan vara som julafton för fantasin då du kan iakttaga händelser, reaktion, relationer. Jag skriver ju aldrig om det jag sett i sig men en gest eller en reaktion kan få mig att börja tänka på något helt annat och så är tankarna igång.

Vad gör du om du kör fast i skrivandet?
Det finns ju dagar där skrivandet går trögare och kanske inte flyter på lika bra. Antingen så letar jag fram en bra låt, tar en promenad eller tittar på en film som jag vet kan kicka igång skrivandet igen. “Little Women” är en sådan film som alltid får igång fantasin igen.

Vad är det roligaste med att skriva böcker?
Det roligaste med att skriva är att få berätta en historia för någon. Ta med läsarna in i fantasyvärlden och då kanske öppna upp en helt annan värld än de är vana att läsa om. När jag skriver böckerna och fantasin får flöda, känslan går inte att beskriva.

Vad är det svåraste med att skriva böcker?
Det svåraste är väl att kanske lägga språket på rätt nivå. I och med att barnböcker delas in i t.ex 6-9 år och 9-12 år. En 6-åring kan läsa samma böcker som en 12-åring ibland och en 10-åring kanske fortfarande gillar att läsa böcker som råkar hamna i 6-9 facket. Jag vet ju att barn är väldigt duktiga på att läsa och tycker det är viktigt att inte skriva dem på näsan, skriva för enkelt.

Har du några råd till den som vill bli författare?
Skriv, skriv och skriv ännu mer samt att läsa mycket böcker. Ju mer du läser desto mer utvecklat blir ditt språk. Skriv klart det du påbörjat även fast du kanske tvekar under skrivandets gång. Släng inte det du skrivit, våga visa någon som du litar på. 

Kortfakta

Namn: Sofia Bergting

Född: 1976  

Bor: Både i Åmål och i Stockholm

Har skrivit böckerna:  Serien De dödas rike. Peter Bergting har gjort bilderna och omslagen. Peter och Sofia är gifta.

Har du något favoritcitat i någon av dina böcker?
Inte favoritcitat men en händelse. När en av karaktärerna möter sitt slutgiltiga öde, var känslomässig, jobbigt men nödvändig händelse.

Har du någon favoritplats (ort, plats, rum) och varför tycker du om den?
Svårt finns många favoritplatser men när jag var på klassresa i Rom och vi besökte Colosseum gjorde det ett stort intryck. Fantastiskt att få vara på denna amfiteater och veta vad som utspelats där för så länge sedan.

Det här visste du inte om författaren:
Jag är väldigt kort!

Länktips: www.facebook.com/dedodasrike

 

Sofias favoriter

Vad har du för…

Favoritfärg?
Två favoritfärger: svart och rött.

Favoritdjur? 
Katt, häst och hund.

Favoritlag?
Hemligt…

Älsklingsrätt?
Jag älskar ju sushi men hemlagat då är det fläsk, bruna bönor och kokt potatis!

Favoritgodis?
Salt lakrits

Favoritfilm?
Little Women och Sagan om Ringen

Har du någon idol?  -
Idol… oj… njae hade jag mer när jag var yngre.

Har du någon förebild?
Människorna i min närhet är mina förebilder.

Favoritresemål?
Grekland

Favoritmusik?
Blandad musik smak. Just nu lyssnar hela familjen på musik från filmen “Pitch Perfect”.

Sofias böcker

Övergiven värld Havsdemonerna Fasornas port Dödens drottning Åter till urskogen demonernas hämnd

Sagolunden

Sofias lästips

Har du något särskilt läsminne?
Första gången jag läste Anne Franks dagbok. Otroligt starkt minne. Jag kanske var en 9-10 år och jag kommer ihåg hur jag inte kunde slita mig från boken för att jag blev så berörd av hennes öde.

Vad gillade du att läsa när du var liten/ung?
Jag älskade läsa böcker om Sherlock Holmes och gärna böcker skrivna av Agatha Christie. Jag upptäckte dem ganska tidigt och blev verkligen fast.

Vad gillar du att läsa nu?
Oj, bra fråga. Just nu finns tyvärr inte så mycket tid kvar till att läsa böcker men när jag väl får tid så läser jag det mesta. Finns ingen direkt genre som är mer eller mindre intressant utan jag strosar runt på biblioteket eller bokhandeln och letar tills jag hittar något som jag fastnar för.

Vilken bok har du läst flest gånger?
Som barn: Tordyveln flyger i skymningen. Älskade den som barn och när jag läste den med min äldsta dotter för något års sedan var den precis lika bra!

Finns det några andra böcker du vill tipsa om?
Svårt att välja någon specifik men det jag skulle vilja tipsa om är att våga ta steget ut och kanske prova en ny genre. Brukar man läsa mysterier eller kanske om hästar, varför inte prova…fantasy? 

-1