dev1

"Ibland upptäcker jag faktiskt att saker jag har fantiserat ihop finns på riktigt. Eller i alla fall nästan på riktigt." » Läs intervjun med Maria Engstrand

 
Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Foto på Sofia Falkenhem. Fotograf Fredrik Svedemyr, Kutur i Väst

Intervju med Sofia Falkenhem

I ett arbetsrum i det som en gång var en biograf på det gamla militärområdet Kviberg i Göteborg sitter Sofia Falkenhem framför ett ritbord. På väggen framför henne hänger skisser och bilder av kända figurer från böcker hon illustrerat. Just nu ritar hon det som ska bli den tredje delen i serien Monstret Frank.

 

– Jag tänkte först att jag skulle bli trädgårdsmästare. Sedan blev jag serietecknare istället. Det här med att illustrera andras böcker började med att någon som hörde av sig och behövde bilder till en bok som aldrig blev av. Men sedan blev det Kalle Skavank. Jag tycker det är roligt att berätta i bilder. Jag vill inte bara skapa fina bilder. Jag är hungrig på själva berättelsen. Om vi talar om serier som konstform, så finns det ingen annan konstform som talar så direkt till mig, säger hon.

 

Monster och häxor

Monstret i nattenKalle Skavank och Dilsas deckarmysterier i Stockholms södra förorter har varit en del av Sofias vardag i flera år. Men i år har hon också klivit in i monstrens värld. Den första boken i Monstret Frank-serien Monstret i natten kom ut tidigare i år och del två i september.

– Det är första jobbet med riktiga monster. Jag har alltid tyckt det är roligt med monster. När jag var liten ville jag bli häxa och älskade att titta på TV-serien Familjen Addams. Självklart ville jag vara Mortica Addams. För mig känns det tryggt att kunna visa att något som verkar farligt och lite läskigt inte behöver vara det.

HäxtävlingenSofia läser också gärna om häxor. Genom åren har hon läst böcker som Häxtävlingen av Eva Ibbotson och Roald Dahls Häxorna.

– I Häxtävlingen identifierade jag mig mycket med Belladonna. Hon är en vit häxa som utövar god magi. Fast hon vill också kunna svart magi och vara ondskefull ibland, berättar Sofia.

 

Ett skådespel

Kampen mellan det goda och det onda är inte alltid så enkel. Den är sällan svart eller vit. Ibland blir det helt enkelt inte som man har tänkt sig. I den tredje boken om Frank och hans monsterkompisar har människornas rädsla spridit sig. Böcker om monster förbjuds och biblioteken rensas från farliga texter. Folk ger sig ut på gatorna för att jaga monster. Plötsligt är det människorna som blivit läskiga. Franks drömmar om att de två världarna ska mötas, att människor och monster ska kunna leva tillsammans verkar ganska grusade i denna sista del av serien. Boken, som nu tar form, kommer ut till våren. I det som blir den färdiga berättelsen är det viktigt att hitta en bra balans mellan text och bild.

Monstret och människorna.– Det är det viktigaste steget. Bilden måste fungera tillsammans med texten. Den ska inte störa berättelsen, utan tillföra något och stärka berättelsen. Jag har ett väldigt bra och nära samarbete med Mats Strandberg som skriver. I första boken byggde vi hela världen. Han frågade vad jag tycker är roligt att rita. Jag ville ju bli trädgårdsmästare och det syns i mina bilder. Men jag har förbjudit middagssittningar. Det är så tråkigt när figurer sitter uppradade vid ett bord, skrattar Sofia och berättar vidare att det är lite av ett skådespel att skapa karaktärer.

– Det måste vara roligt och jag måste känna för en karaktär. Det är lite som att vara skådis och gå runt i rummet för att förstå hur de rör sig. Det ska kännas i kroppen. Har jag inte känslan för en figur så märks det direkt på pappret, fortsätter hon.

 

Hitta rätt

Sofia har också ett stort intresse för kläder. Kanske inte helt slumpartat att hon också delar sitt arbetsrum med en tjej som designar kläder genom att återanvända gamla plagg.

– Jag brukar studera olika stilar och ta in det i mina karaktärer.

Att landa rätt i känsla, stil och uttryck kan ibland komma direkt. Ibland tar det tid.

– Frank tog lång tid innan jag fick fram honom. När jag kör fast i arbetet brukar jag ta en promenad eller försöka hitta tillbaka till den där känslan som känns viktig att få fram. Andra gånger kanske jag försöker hitta något som inspirerar mig. Om jag inte är intresserad av en figur är det svårt. Då måste jag hitta något som gör det intressant för mig. Ska jag rita en tråkig kommungubbe, måste jag göra honom så otroligt tråkig att han blir intressant, säger Sofia.

 

En favorittant

Även om det kan vara svårt ibland, tycker hon det är roligt när karaktärerna blir bra och allt väl faller på plats.

– Det känns alltid roligt när någon som har en berättelse jag ska illustrera tycker jag har gjort något nytt med texten genom mina bilder, något som går att bygga vidare på, fortsätter Sofia, som också roar sig med att lägga in små skämt i sina illustrationer som kanske ingen annan ser.

En av de favoritkaraktärer som Sofia skapat är tant Alice i Monstret Frank-serien.

– Jag tycker hon är rolig att rita och jag brukar alltid bli glad när hon är med. Hon har nog ganska mycket av mig i sig. Jag vill bli som henne när jag blir tant.

 

Lita på dig själv

Sofia har haft ett intresse för serier sedan hon var barn. Senare gick hon på Serieskolan i Malmö och nu har hon det som yrke. Vägen till att bli tecknare eller illustratör kan se olika ut. Men oavsett om den är rak eller krokig, har Sofia en del tips till den som vill hitta sin väg till ritbordet.

– Titta inte på vad andra gör, annat om det gör dig glad. Teckna hela tiden, men bli inte rädd om det går veckor mellan gångerna. Det händer saker i huvudet ändå. Förklara för släktingar att du vill ha bra material att rita med, som du kan önska dig i present. Men kanske framförallt. Lita på dig själv, säger Sofia Falkenhem.

 2016-11-02


Sofia

Falkenhem

Kortfakta

Namn: Sofia Falkenhem

Född: 1982

Bor: Kortedala, Göteborg

Favoritcitat: ”Jag blev ett monster på min nionde födelsedag. Fast det förstod jag inte då”  Från Monstret i natten.

Favoritplats: Tokyo. Det är en rolig och organisk stad. Stora städer blir nästan som en varelse i sig.

Det visste du inte om Sofia:
– Jag har väldigt dåligt ansiktsminne och känner inte igen människor som jag bara har träffat en gång.

Egen webbsida: sofiafalkenhem.com

Sofias favoriter

Favoritfärg: Grå

Favoritdjur: Tax

Älsklingsrätt: Stark curry

Favoritgodis: Choklad med lakrits

Favoritfilm: In the mood for love

Förebild/idol: Tove Jansson

Favoritmusik: Janelle Monáe

Sofias lästips

De tysta stegen bakom av Jonna BjörnstjernaRoller girlEn del i serien Locas av Jaime Hernandez. Finns bara på engelska

Några Kalle Skavank-böcker - Klicka HÄR så hittar du ALLA delarna

Första boken i serien Ugglor i Bagarmossen

Gravstenen i Enskededalen

Liket i Stadavik. Fjortonde boken i serien Kalle Skavank

Exempel på böcker Sofia illustrerat

Serien Syskonen Tilly av Lisa Hyder med bilder av Sofia Falkenhem. Första delen heter BibliotekskuppenMer än bara fotboll av Ann-Charlotte Ekensten med bilder av Sofia FalkenhemLäskigt läga av Thomas Halling med bilder av Sofia FlakenhemPia Perssons handbok i överlevnad av Charlotte HageSerien Gunga åt... av Anna-Klara Mehlich med bilder av Sofia FalkenhemStella skaffar ett syskon av Annelie Drewsen

Böckerna om Monstret Frank av Mats Strandberg och Sofia Falkenhem

Monstret i nattenMonstret på cirkusen. Del 2Monstret och människorna

 

-1