dev1

"Ibland upptäcker jag faktiskt att saker jag har fantiserat ihop finns på riktigt. Eller i alla fall nästan på riktigt." » Läs intervjun med Maria Engstrand

 
Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Foto på Ulf Stark

 

Ulf har skrivit många,  många böcker. Ofta handlar de om när han själv var barn. Huvudpersonen heter till och med Ulf ibland.

Bokomslag till Dårfinkar och dönickarDen bok som gjorde Ulf känd som författare var Dårfinkar och dönickar. Du har kanske sett TV-serien om tjejen Simone som blir presenterad som Simon, den nya killen i klassen första dan i nya skolan! Och så "Kan du vissla Johanna" som visas på julafton varje år.

Min favorit är När isbjörnar dansar. Tyvärr finns det inte att köpa längre så låna den på biblioteket. Det är en ungdomsbok.

Hans böcker är översatta till 30 språk. Han har utnämns till hedersdoktor vid Stockholms universitets Humanistiska fakultet. Det är något väldigt fint,

Ulf har också skrivit en julkalender för Sveriges Radio.  Den handlar om Simon, Maria och Nelson som har en klubb som kallas "De vilda helgonen".

 

 

Ulf

 

Stark

Intervju med Ulf Stark

 

Hur många böcker har du skrivit?
Jag har inte räknat ihop alla böcker. Jag har ju skrivit läseböcker också och små bredvidläsningsböcker. Tillsammans är det säkert 50 st.
(Red anm: Den siffran är nog runt 100 st nu 2017)

Hur gammal var du när du skrev din första bok?
Jag var 19 år. Och boken kom ut 1963 när jag var tjugo, så då kan ni räkna ut hur gammal jag är.

Varför började du skriva böcker?
Jag läste mycket. Och hade lätt att hitta på och fantisera. I skolan var svenska och bild mina favoritämnen. Så lärde jag känna ett par som redan hade skrivit böcker. Och tänkte att det nog inte var omöjligt.

Vad ger dig inspiration?
Inspiration (eller idéer till böcker) kan man få lite varstans ifrån: något som står i tidningen, något som någon berättar, något man skrivit i en tidigare bok, en film. Och så LIVET då så klart. Både barndomen och det som händer nu.

Hur lång tid kan det ta att skriva en bok?
Det beror på - alltemellan tre år och två veckor har det varierat för mej.
Ofta går man rätt länge och funderar innan själva skrivandet.

Vilken är din favoritbok?
Av mina egna vet jag inte riktigt. Kan du vissla Johanna är fin. Ofta är det väl dom böcker man håller på med som man gillar mest.

Varför skriver du så mycket om dig själv?
Jag började att skriva Percy böckerna och tyckte det var roligt att blanda ens egen barndom med sånt jag hittade på. Då fick jag en mycket större barndom. Där finns också det som skulle ha kunnat hända.

Har du något favoritord, ord som du tycker mycket om?
Nej. Det är som med blommor och fåglar - dom är bra, nyttiga och vackra alla på sitt sätt och beroende på sin omgivning. Apropå fjärilar så är SORGMANTEL ett väldigt vackert ord. Och det jämtska ordet för fladdermus KVÄLLSFLAXA är också fint.

Märklin och TurbinVilka böcker har du illustrerat själv?
När jag besökte himlen - en bilderbok.
och
Märklin och Turbin.

Namn: Ulf Stark

Född: 12 juli 1944 i Stureby

Död: 13 juni 2017

Om Ulf Stark på förlaget Bonnier Carlsen. Där finns också en lista på många av hans böcker.

Uppdaterad: 20170614

Estrids bokklubb intervjuar Ulf Stark.

Några av Ulf Starks böcker

Amy, Aron och anden. Ulfs sista bok

Pojken, flickan och muren. Anna Höglund har gjort bilderna

Bland tomtar och troll 104. Ulf har skrivit en av sagorna i årets Bladn tomtar och troll.

Diktatorn. Linda Bondestam har gjort bilderna

Allt det här. Linda Bondestam har gjort bilderna Tyra och storgrubblaren Djur som ingen sett utom vi. LInda Bondestam har gjort bilderna 


Kanel och Kanin och alla känslorna. Bild Charlotte Ramel

Varulfspojken
llustratör: Markus Majaluoma

Döskallen som finns hos Ulfs pappa tandläkaren är både spännande och lite läskig. Det sägs att han blivit som han är för att en varulv har ätit upp köttet på honom. En varulv? Det låter läskigt!
Kapitelböcker 6-9 år 2011

 

 

 

Pusspojken

Uffe sitter på stranden med storebrorsan och hans kompisar. Dom kollar på tanter. Tråkigt tycker Uffe. Och så pratar dom om hur många tjejer dom kysst. Uffe har inte pussat någon alls. Kanske skulle han vilja pussa Katarina. Hon är sötast i hela universum. Men tänk om det går åt skogen? Uffe måste hitta nån att öva på.
Läsa själv 2010


 

 

Detektivpojken

Uffes storebror är detektiv. Alla stora killar är plötsligt privatdetektiver. Dom smyger på farbror Gustafsson och spanar med förstoringsglas. Men Uffe får inte vara med. Han är alldeles för liten. Då får Uffe en lysande idé. Nu ska dom minsann få se att han är den smartaste av dom alla.
Läsa själv 2009

 

 

 

Krutpojken

Farfar hatar djur. Särskilt sniglar. Dom får Uffe och brorsan slänga i havet. Inte trodde Uffe att farfar skulle bli arg när han fångade en humla. Uffe får bli slav åt farfar en hel dag. Man måste arbeta hårt när man är slav. Tur att morfar kommer på besök. Med morfar kan vanliga saker bli till äventyr.
Läsa själv 2008

 

 

Mirakelpojken

När han blir stor ska Ulf bli Mirakelmannen som kan flyga tiotusen kilometer i timmen, ta fast mördare, rå på storebrorsan, laga folks tänder och vinna guldmedalj i alla cykellopp. Nu, när Ulf är sex år, får han inte följa med brorsan och se Stora cykelloppet. Pappa säger att Ulf inte ens får GÅ utanför tomten. Men pappa har inte sagt något om att cykla utanför tomten... Läsa själv 2006

Omslag till Min vän Percy...Min vän Percy, Buffalo Bill och jag

Ulf 13 år ska vara på farmors och farfars ö tillsammans med familjen hela sommaren, men hans vän Percy har sagt att han ska komma ut och hälsa på. Både roligt och oroligt, tycker Ulf. Hur ska det gå med Percy och de andra killarna på ön, och hur ska det gå med tjejerna?
Finns också som ljudbok och som film!
Hcg

 

 

 

Bokomslag till Märklin och TurbinMärklin och Turbin

Märklin och Turbin bor i ett litet hus i skogen alldeles ensamma. Vem är deras pappa och var finns han? Märklin och Turbin ger sig ut i världen för att leta efter pappa.
Hcf

 

 

 

 
  

Bokomslag En stjärna vid namn AjaxEn stjärna vid namn Ajax

Om du någon gång har längtat efter en hund så känner du igen dig i den här boken. En hund längtar också efter en vän. Det är både roligt och sorgligt. Man brukar säga att hunden är människans bästa vän och precis så här fantastiskt är det att ha en hund som vän. Det är så här det känns.

 
-1