dev1

"Ibland upptäcker jag faktiskt att saker jag har fantiserat ihop finns på riktigt. Eller i alla fall nästan på riktigt." » Läs intervjun med Maria Engstrand

 
Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

 

Elias

Våhlund

Intervju med Elias Våhlund

Vad gör du just nu?
– Vi ska ut i skolorna och träffa massor med klasser. Det skulle vi egentligen vilja göra jämt, för det är så roligt, men man måste ju hinna jobba också. Det är värst för Agnes, att rita tar längst tid.

Handbok för superhjältar. Del 3 : EnsamBerätta om Ensam.
– Utan att avslöja för mycket så… Lisa är ganska ensam. Hon vet att hon är superhjälte och att alla tycker Röda masken är toppen, men eftersom det måste vara hemligt har Lisa ingen att dela det med. Hon har inga riktiga vänner, killarna i skolan är fortfarande taskiga… och så gör stadens superskurk något alldeles hemskt, och om Lisa inte löser det här kan det gå käpprätt åt skogen. Inte bara för henne, utan för hela staden…

Men det kommer fler delar, eller hur?
– Ja, del fyra kom ut lagom till jul. Det enda jag kan säga om den är att där måste Lisa möta den fiende som man mött i slutet av tredje boken. I och med den fjärde boken avslutas det första större äventyret, man kan läsa del 1–4 som ett enda långt äventyr. Totalt har vi planer på 42 delar!

Och så ska det bli film…?
– Ja, vi hoppas det, om ett par år tror vi. Jag springer på möten och träffar folk. Men det roligaste var nog att få höra från en superproducent, en kille som jobbat med Toy Story, att han tror på hela grejen. När jag gläntade på dörren till fortsättningen av serien fattade han att det var något vi tänkt på länge, och tyckte det var bra.

Handbok för superhjältar har ju blivit en megahit – förutom att den är bra, vad tror du dundersuccén beror på?
– Att Lisa är cool och häftig. Och att hon är snäll och stark och smart.

– Från början är ju Lisa mobbad och retad, men hon vill göra något åt det hela, hon vill ta sig ur det. Så hon hittar handboken och börjar träna. Andra superhjältar är ofta vuxna, och får alla sina krafter direkt för att de blir bitna av någon eller äter något… men att hitta en bok och träna hårt känns ju lite mer som att det skulle kunna hända på riktigt.

– Sedan tror jag balansen mellan problemen i vardagen och det magiska med att kunna flyga och prata med djur, ja, hela superhjälteuppdraget är viktig.

Vilken är nästa superkraft Lisa kommer att försöka sig på?
– Nu i tredje boken börjar hon träna på en superkraft jag gillar jättemycket, som heter ”puff och iväg”!

– Man gnuggar händerna sådär så att det blir varmt, och när det blir så hett att det känns som att det ska börja brinna, så klappar man ihop händerna. Då blir det ett rökmoln, och så fokuserar man på vart man vill komma. Det är jättejätteviktigt att verkligen veta vart man vill, annars kan man hamna lite var som helst – och det gör Lisa i början.

Hur fick du idén till böckerna om Lisa?
– Fröet har nog funnits där sedan min dotter, Filippa, som då var nio år, berättade att hon blev mobbad i skolan för ganska många år sedan. Som pappa blir man ju arg och ledsen, så vi pratade med henne, och skolan, och till slut blev det stopp på det hela. Så då började jag fundera på en berättelse om mobbning som var så bra och spännande att alla ville läsa den och man kunde prata om mobbning på ett bra sätt.

– Ofta när man pratar om mobbning i en skolklass så blir det lite för tydligt vem eller vilka man menar. Alla vet att det är hon eller han som blir retad, och kan känna sig utpekad. Samma sak när man pratar om vilka som mobbas.

– Även de som retas är ju osäkra. När jag var liten var jag både den som blev retad – men också den som mobbade. Ofta blir man ju så för att undvika att hamna utanför – och kanske bli mobbad. Det är ganska vanligt att det är så, är man osäker så spanar man efter någon att trycka ner för att andra ska gilla en.

– När man läser böckerna i skolan och pratar om dem så blir det lättare när man hänger upp det på bokens personer. Det är lättare att säga vad de tror att Lisa eller mobbarna tycker och tänker än vad man själv gör.

– Lisa har ju egentligen ingen nytta av sina superhjältekrafter just mot mobbarna – hon får ju inte avslöja att det är hon som är Röda masken.

Så Lisa måste kämpa lika hårt i vardagen som förr?
– Ja, men nu vet hon ju en viktig sak, citatet jag sa i början: ”Allting finns redan inom dig”. Alla människor, alla barn, har möjlighet att göra precis det som de själva vill. Det är bara du själv – och ibland kanske din omgivning – som sätter gränserna.

– 95 % av alla jobbar för någon annans dröm, man får lite lön att ha roligt för på helgen. Men om man följer sin dröm, och försöker bli läkare eller fotbollsspelare eller vad det nu är, så kommer man för det fösta bli väldigt duktig, och för det andra kan det komma saker på vägen som ger dig en ny dröm. Man måste våga tro på sig själv.

 – Det här var en sak vi pratade mycket om, att vi vill peppa läsarna, att om man tror på något och är beredd att jobba för det är det möjligt. Tänk om våra böcker kan ge läsarna mod att prova något som de inte vågat förut!

Vad får du inspiration av?
– Väldigt många olika saker, tror jag. Verkligheten pågår ju hela tiden. Jag gillar till exempel att sitta så här, på ett fik, och spana på människor. Man hör lite vad de pratar om, och så kan man fantisera om vilka de är och vad de gör.

– Tidningar och böcker kan också inspirera. Och det som är orättvist, det går jag igång på, och annat som är svårt.

Finns Olga och Oskar på riktigt?
– Nä… om jag ska vara ärlig tycker jag hamstrar är jättetråkiga. Jag hade en hamster en gång, och den rymde på en buss så jag fick springa och jaga den. Men både jag och Agnes har haft råttor, och det är roliga djur!

– Lisa kommer att få kontakt med andra djur. Och ja, råttor kommer att dyka upp!

Vad gör du när du inte jobbar?
– Hela mitt liv går ut på att leka… så det känns inte som att jag jobbar. Inte så där på riktigt!

– Men… jag kanske sover. Nu när jag ska ha semester kommer jag att sitta och vara frustrerad, jag tycker det är jobbigt. Men Agnes behöver det, hon jobbar ju så pass inrutat.

– Fast det är lite bra att ha semester, även om det känns lite jobbigt. Man laddar batterierna, och det behövs.

Gör du/har du gjort något annat än att skriva böcker?
– O ja! Till exempel har jag varit cirkusartist! Det började med att jag gick en teaterutbildning, som var väldigt fysisk. Eftersom jag ville utveckla den delen fortsatte jag på en cirkusskola i Frankrike, och jag har uppträtt runt om i Europa. Jag har till och med en universitetsexamen i ämnet som jag tog i London.

– Att lyckas som cirkusartist eller skådis är svårt. Tittar jag på mina kompisar från den tiden så hade alla jättemycket talang. Men de som verkligen lyckas, är de som är envisast, de som jobbar, jobbar, jobbar!

– Stenmark (gammal slalomåkare som vann allt, reds. anmärkning) fick nån gång frågan hur han kunde vinna bara med några hundradelar så ofta. Var det bara tur? ’Jo’, sa Stenmark, ’det lustiga är ju, att ju mer jag tränar, desto mer tur har jag’. Ju mer man försöker, och inte ger upp, desto större chans är det att lyckas. Och det är väl ganska mycket vad böckerna om Lisa handlar om också. 

Vad gör du om du kör fast i skrivandet?
– Då går jag och tränar, eller tar en promenad. Det bästa är att göra något där man rör på sig och får lite luft. Det ger ny energi!

Vad är det roligaste med att skriva böcker?
– Att få vara i sin fantasivärld. Jag brukar ofta känna som att jag sitter med mitt lilla dockhus och leker med de små dockorna, och utsätter dem för olika svårigheter!

Vad är det svåraste med att skriva böcker?
– Att alla idéer som man kommer på när man skriver måste gå flera varv. Man kommer på något, som kanske är spännande, och så skriver man på – men ju längre historien fortsätter, desto mer måste man ändra i början. Man måste orka se vad som behöver göras om. Den bok som kommer ut är ju sjunde eller åttonde versionen av en historia, och den måste hänga ihop.

Har du något särskilt läsminne?
– Ja, vi hade en lärare som läste högt, och det var underbart. Jag tror jag tyckte så mycket om det för på alla andra lektioner skulle jag prestera något. Men här kunde jag bara sitta och lyssna och svepas bort, och upptäcka de här nya världarna.

Publicerad 20180403
Uppdaterad 20190123

Elias Våhlund hoppar högt över en mur. Runt om är det vägar och gamla hus

Kortfakta

Namn: Elias Våhlund.

Född: 1973. 

Uppväxt: "Jag är född och uppvuxen i Arvika i Värmland. Jag växte upp på fosterhem. När jag var 15 år fick jag min första egna lägenhet. Sedan dess har jag studerat och arbetat i massa olika länder. Jag har bott i Danmark, Frankrike, Italien, England, Indien och Polen. Min fru Agnes, som illustrerar alla våra böcker, kommer från Polen."

Bor: I Lidingö tillsammans med sin fru Agnes, som illustrerat böckerna om Röda masken.

Har skrivit böckerna: Handbok för superhjältar del 1, 2, 3 och 4: Handboken, Röda maskenEnsam och Vargen kommer.

Har du något favoritcitat i någon av dina böcker? "Allting finns redan inom dig".

Har du någon favoritplats och varför tycker du om den? "Jag älskar bibliotek. Anledningen till det är att jag nog har någon form av ADHD, jag har svårt att koncentrera mig. Men var i världen man än jagar runt, så kan man gå in på ett bibliotek, till frid och stillhet. Det är nästan samma känsla som i en kyrka, men förutom lugnet så har du också all världens kunskap där. Du har möjlighet att lära dig precis vad som helst!"

Det här visste du inte om författaren: Elias är uppväxt i fosterhem. Han är inte "bara" cirkusartist och författare – han är utbildad kock också. Och så vill han flyga i rymden och pensionera sig på Mars.

Webbsida: Handbokforsuperhjaltar.se, Facebook.com/superhjaltar/

Bild på Lisa i sin superhjältedräkt. Länk till sidan handbokforsuperhjaltar.se

Handbok för superhjältar

Handbok för superhjältar. Del 1 : HandbokenHandbok för superhjältar. Del 2 : Röda maskenHandbok för superhjältar. Del 3 : EnsamVargen kommer. Handbok för superhjältar del 4En pysselbok

Vad har du för ...

Favoritfärg: Svart.

Favoritdjur: Apa – speciellt de här som finns på Bali.

Favoritlag: Alla lag som Zlatan spelar i.

Älsklingsrätt: Just nu gillar jag röd curry. Och stekt falukorv med makaroner.

Favoritgodis: Chips.

Favoritfilm: Hur man tränar en drake gillar jag – det är bra böcker också!

Förebild: Just nu är det Elon Musk, som har kommit på ett sätt att göra elbilar som inte förstör miljön. Och för att han lyckas resa i rymden med raketer som går att återanvändas. Han har sagt att han vill dö på Mars, och eftersom jag har sagt att jag ska gå i pension på Mars så kan vi kanske hänga där lite först på vår ålders höst.

Favoritresemål: Galapagosöarna skulle jag vilja åka till.

Favoritmusik: Jag gillar nästan allt – från Britney Spears till Lars Winnerbäck… och Laleh är ju jättebra.

Agnes Våhlund

Agnes Våhlund ritar alla bilder i böckerna om Lisa. Det tar tid, men blir fint! Och så hittar hon på historierna tillsammans med Elias.

Agnes Våhlund står framför sin väggmålningen på Lisa som superhjälte. Bilden hittar du i en skola i Uppsala.

Här har Agnes lämnat ritbordet för något större - en väggmålning! Vill du se den i verkligheten får du åka till Uppsala.
Läs om målningen i Uppsala tidning

Elias om läsning

Vad gillade du att läsa när du var liten?
– Allt! Min mamma hade en massa böcker hemma. När man är yngre tror jag böcker betyder mycket mer än när man är vuxen. Det blir första kontakten med de här hisnande världarna och äventyren.

– Just nu hinner jag inte läsa så mycket, men jag lyssnar jättemycket på ljudböcker. Jag reser mycket, och om jag kör bil går det ju inte att läsa.

Finns det några böcker du vill tipsa om?
– Astrid Lindgren är ju så bra. Både Ronja och Bröderna Lejonhjärta är helt fantastiska berättelser. Det kanske är tråkigt att säga Astrid hela tiden, alla gör det, men hon är så bra. Och Maria Gripe.

– Det jag gillar med dem – och det här låter kanske elakt – är att de tog berättelserna på så stort allvar. Nu finns det många författare som skriver typ samma bok en gång om året. Det sätter sig inte alls lika mycket i huvudet, det blir inga historier att fundera över.

-1