Metoder - verksamhet kring Äppelhyllan

Lättolkade symbolbilder och lättläst, vågrät text gör det lätt för alla att hitta.
Ge Äppelhyllan en bra placering!
Äppelhyllan ska ha en central plats, väl synlig och nära informationen. Det är bra om den plats man väljer ger möjlighet till lugn och ro för besökaren. Självklart ska vägen dit vara framkomlig för rullstolar, ha ledstråk och bra skyltning för synskadade och andra som behöver stöd för att hitta i rummet. Äppelbilder på golvet kan vara en rolig form av ledstråk. Och en stor äppelsymbol som visar vägen till hyllan och kanske att titta och känna på.
Väck besökarens nyfikenhet
Låt hyllan vara synlig och luftig, så att det blir lätt att se vad den innehåller. Låt den väcka besökarens nyfikenhet. Gör små utställningar, berätta om lättläst eller om teckenspråk, punktskrift, symbolbilder, bliss med mera. Tänk också på placeringen av medier i hyllan, att de är nåbara för de minsta och för rullstolsburna i alla åldrar. Finns det bara höga hyllor - använd översta hyllplanet till små utställningar.
Vad kan Äppelhyllan innehålla?
Det finns inga regler för vad en Äppelhylla bör innehålla eller hur den ska vara ordnad. Utgå från de behov som finns i bibliotekets närhet. Samarbeta med förmedlarna till barn med funktionsnedsättningar. För att vara inbjudande och till nytta måste Äppelhyllan hela tiden anpassas till nya medier, ny teknik och nya behov. Därför är det viktigt att följa upp hur materialet används. Med andra ord: Äppelhyllan måste finnas med i bibliotekets mediaplan - både i ord och i handling!
Skylta Äppelhyllan så det blir lätt att hitta
Försök tänka dig in i hur behoven ser ut och hur användarna letar. Tag gärna hjälp av de som ska använda hyllan.
Satsa på breda knubbar med lättlästa texter och pictogram. Då underlättar man dels för besökare som har läs- och skrivsvårigheter och dels för barn med utvecklingsstörning som behöver bilderna som stöd till den lättlästa texten.
Bilder kan vara viktiga för barn som stöd för förståelsen av ord och begrepp. Är texten vågrät blir den ännu mer lättläst för barn med läs- och skrivsvårigheter. Använd gärna pictogram.se för att skapa pictogrammen.
Tips: Ladda hem knubbar för skyltning från MTM Lättläst - Material att ladda hem
Marknadsföring
De viktigaste marknadsförarna är förmedlarna, de vuxna som finns i barnets närhet. Bjud in dessa för att visa och informera om Äppelhyllan.
På ett naturligt sätt kan hyllan även vara en del i visningar för BVC- och förskolegrupper samt grundskoleklasser. Förutom att få lästips, kan barnen känna på taktila böcker och pröva andra medier. På så sätt får de chansen att upptäcka nya språk och olika sätt att kommunicera.
Äppelhyllan kan göras synlig och bli en angelägenhet för alla genom att man bereder plats för sång- och sagostunder, ordnar utställningar eller tipspromenader. Målet är att Äppelhyllan ska vara en självklar del av bibliotekets program och evenemang.
Tips: Fira Äppelhyllan en gång per år!
Programmet kan innehålla t ex sång- och sagostund utifrån material från Äppelhyllan, skapa din egen taktila bild, tova ett äpple, bjud på äppelsaft och äppelmuffins.
Tips: Sagostunder med Tecken som stöd (TAKK)
Det är bra att vara två: en som berättar och tecknar och en som visar bilderna ur boken. Ta gärna hjälp av logopeder eller logopedstuderande som kan Tecken som stöd (TAKK). Om sagoberättaren använder tecken som stöd, blir sagan än mer tillgänglig för alla barn
Tips: Film om Äppelhyllan
Gör en kort film om Äppelhyllan att lägga ut på hemsidan, kommunens hemsida, facebook m fl
Läs mer om marknadsföringsmaterial (loggan och foldern).
Tips: Regionbibliotek Östergötlands förslag på Marknadsföringsplan för Äppelhyllor
Träffar och fortbildning
Bibliotekspersonalen kan också bjuda in olika personalgrupper, organisationer och enskilda personer till träffar i Äppelhyllan, eller själv medverka vid olika studiedagar med information om Äppelhyllan. Till exempel till personal i förskolan och särskolan, specialpedagoger, grundskollärare, logopeder, barnhabilitering, hörselvård, syncentral, kommunens handikappföreningar och anhöriga.
Med hyllan som utgångspunkt kan man bilda nätverk och bredda kompetensen såväl inom som utanför biblioteket. Denna samlade kompetens kan användas för utbildning, information och utställningar, på till exempel temat tecken som stöd (TAKK), olika funktionsnedsättningar eller specialanpassade appar. Att göra studiebesök och utbyta erfarenheter med kollegor är också en viktig inspirationskälla i det fortsatta arbetet.
Samarbete
Det är viktigt att ha ett gott samarbete, både inom den egna organisationen och med vuxna som finns i barnens närhet, förmedlarna. För att Äppelhyllans material ska användas måste biblioteket samarbeta med förmedlarna. Inom barnhabiliteringen, hos logopeder och talpedagoger, synpedagoger och inom särskolan finns kunskaper om barnens behov och om material som efterfrågas. Hos handikappföreningarna finns erfarenheter av att leva med funktionsnedsättning, föreläsare och andra personer som kan inspirera dig i verksamheten med Äppelhyllan
I arbetet med Äppelhyllan är det en stor fördel att vara två eller flera, man behöver någon att bolla idéer med. Att förankra Äppelhyllan, inom och utanför den egna organisationen, är också lättare om man är flera.
Tillgänglighetsplaner
Tänk på att jobba med bibliotekets tillgänglighetsplan ur ett barnperspektiv.