dev1
 
 
Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

 

 

VAD FÅR DU LÅNA AV OSS?

Många frågar vad man kan använda av Barnens biblioteks material. På den här sidan försöker vi reda ut vad som gäller.

Boktips och bokpresentationer
Bokpresentationer i Barnbokskatalogen och boktips som till exempel förekommer på våra temasidor får användas fritt. Om möjligt anger du källa eller länkar till oss nånstans på din sajt.

Bilder
Loggor är såklart fria att använda. Andra bilder kräver dock en förfrågan för att få användas. Självklart ändrar ni inte i loggan eller andra bildenrutan att fråga illustratören om lov. Kontakta oss så förmedlar vi förfrågan.

Foton
Alla foton som inte har en upphovsman angiven är (troligen) producerade av Barnens bibliotek. Dessa får ni gärna låna om ni uppger följande Foto: barnensbibliotek.se. Även de där fotografen är Katarina Dorbell, Emil Dorbell, Helen Andersson, Fredrik Swedenmyr, Tove Eriksson får ni gärna använda.

Vi hämtar ibland foton från förlagens pressmaterial eller bilddatabaser. Där har vi nog tyvärr slarvat med att ange det. Men dessa bilder är fria att använda i redaktionella sammanhang, precis som bokomslag.

Foton med angiven upphovsman (utom ovan listade) ber vi er kolla med oss innan ni hämtar. Upphovsmannen kan stå angiven under fotot, i alt-taggen eller i artikeln. När ni fråga skulle det underlätta enormt om ni skickar med adressen till sidan där ni hittat bilden, så inga missförstånd uppstår.

Intervjuer
Intervjuerna är fria att länka in på bibliotekens hemsidor i samband med att ni gör en specialsida eller flaggar för ett författarbesök. De flesta finns att hämta på vår YouTube-sida.

Artiklar
Alla artiklar får användas under förutsättning att artikelförfattare och källa anges. Vill ni göra ändringar i texterna MÅSTE artikelförfattaren kontaktas. Om ingen författare anges kontaktar  ni Katarina.

Ange alltid källa -  barnenbibliotek.se samt i förekommande fall, artikelförfattarens namn.

Undrar du över något annat som vi har här på Barnens bibliotek så hör av dig.

Ämnessymboler
I katalogen används 18 ämnessymboler. Dessa säljs av Eurobib som knubbetiketter och klistermärken (sök på symboler i deras katalog). De symbolerna får inte användas fritt - se regler nedan.
Symbolerna är framtagna i DOFF-projektet i samarbete med barn. 

Detta gäller:

Du får använda symbolerna på genrelistor.
Du får inte trycka eller skriva ut symbolerna för att använda på knubbetiketter, upplysningstavlor eller ryggsignaturetiketter (klistermärken).
Rättigheterna till detta är reglerade i avtal mellan Eurobib Direct och Regionbibliotek Stockholm.
För mer information om rättigheter kontakta Sylvia Blomberg, Regionbibliotek i Örebro län silvia.blomberg@regionorebrolan.se (tjänstledig tom feb 2018, kontakta Peter Alsbjer peter.alsbjer@regionorebrolan.se)

Symbolerna får användas på bibliotekens hemsidor. Symbolerna är ritade av Filippa Widlund

  FRAMTIDEN från 2003 och framåt SPORT från 2003 och framåt  BARN I VÄRLDEN från 2003 och framåt SORGLIGT från 2003 och framåt SAGA från 2003 och framåt DECKARE från 2003 och framåt HÄSTAR från 2003 och framåt  VILDADJUR från 2003 och framåt HÖGLÄSNING från 2003 och framåt HUSDJUR från 2003 och framåt SPÖKEN från 2003 och framåt KÄRLEK från 2003 och framåtFANTASY från 2003 och framåt KOMPISAR från 2003 och framåt HUMOR från 2003 och framåt FÖRR I TIDEN från 2003 och framåtspänning från 2003 och framåt

 

 

 

 

 

För att komplettera behov i vår katalog används också dessa som inte ingår i ovanstående avtal. Dessa är fria att använda för alla men finns inte som klistermärken eller pdf för utskrift.

BÖRJA LÄSA från 2003 och framåtBoktips på TeckenspråkSÅNG OCH POESI från 2003 och framåtSKRÄCK från 2003 och framåtMUSIK från 2003 och framåtÄVENTYR från 2003 och framåt

 

 

Ill: Petra Segerberg/Foaje m fl

-1