Vad ska man säga när barnen undrar varför man ska läsa?
När du läser upptäcker du nya ord och nya sätt att säga saker och tänka. En forskare, som heter Mats Myrberg, säger att när du är 7 år kan du ungefär 7 000 ord.
Om dina föräldrar läser mycket för dig och om du själv läser och lyssnar till texter kan du, när du är sjutton år, 50 000-70 000 ord.
Om ingen läser för dig och du inte läser så mycket själv kan du bara 15 000-17 000 ord.
KÄLLA: Mats Myhrberg berättar, i ett mail till Kulturrådet, att siffrorna kommer från amerikansk forsning på 1900-talet, men är säkert tillämpliga i Sverige.
Mer då?
Men läsningen ger också annat. Lennart Hellsing sa att man ska bli glad av att läsa. Det är bra uttryckt. Man läser för att det är roligt!
Det viktigaste är ju att man ska få njuta av en berättelse. Allra bäst är det om den får leva vidare, ger upphov till funderingar och samtal. Kanske till och med talesätt som ni har gemensamt i familjen. Det skapar en gemenskap och känsla av att höra till. Hemma hos oss säger vi ibland "42", eller "Ska bara..." eller "Kan inte jag få den av dig?" (med ett alldeles särskilt tonfall). Och alla i familjen vet vad vi menar. Vad har ni för uttryckssätt från böcker hemma hos dig?
Sedan får man en massa på köpet - fler ord, bättre ordförståelse, kunskaper, funderingar, nya idéer...
Fotnot:
"42" = Svaret på alltings mening i Liftarens guide till galaxen av Douglas Adams
"Ska bara..." = är förstås från Ska bara, sa Alfons Åberg av Gunillla Bergström
"Kan inte jag få den av dig?" = Från Ett fall för Nalle av Anna-Clara Tidholm. Det speciella tonfallet kommer från Philip Zandéns underbara inläsning av boken. Tyvärr finns den inte att få tag på längre.