dev1
 
Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Tema Gåtor

 

GÅTOLOGI

Lite mer för vuxna

 

Hur blir du smartare och har roligt på samma gång?

Hur vässar du dina hjärnceller och blir smart? Givetvis genom att lösa klurigheter och gåtor. ”Vet du när världens snabbaste man har för bråttom?” ”Vilket festföremål är alltid i kalasform?” ”Vad är en i kött, två i köttfärs och tre i köttbullar?” Förmodligen kan du inte alla svaren, men när du får se dem säger du säkert: ”Javisst!” Alla dessa gåtor ger dig fler utmaningar.

Jag har alltid fascinerats av hur kul man kan ha med språket. Gåtor ger oss underhållning, kunskap och spänning. De kan få dig att skratta och tänka samt visa dig nya möjligheter. Orden hjälper dig att utveckla ditt språk och ditt ordförråd. Orden stimulerar fantasin och övar dig i att skapa inre bilder. Bland gåtor kan du ena stunden vara på storviltsjakt i Afrika, i nästa sekund läser du om flygande kaniner, ylande prärievargar eller en urspårad tågluffare. Det som du läser, hör och ser utvecklar ditt tänkande och får dig att fundera över vad som är rätt eller fel, bra eller dåligt, gott eller ont. Vad som är möjligt eller omöjligt!

Nya idéer, uppfinningar och uppfattningar får språket att blomma. Lekfullheten är det viktigaste när ett språk ska inhämtas.

Hur väcks läslusten?

När läslusten vaknar måste texten roa, underhålla och vara spännande. När barn lär sig ett språk behöver de ”aha-upplevelser” som till exempel gåtor ger. Läsupplevelserna ska ge munterhet och glada skratt. Barn har en enastående förmåga att påverka sina hjärnor och därmed öka sina studieresultat i skolan. En hjärna formas i tidig ålder.

Grundförutsättningar

En grundförutsättning för allt lärande är att kunna läsa och förstå det man läser. Det ger också ett gott självförtroende. Därefter ska man kunna dra slutsatser av det lästa. Många skolämnen kräver god läsförmåga. Vårdnadshavarna, skolan och samhället är skyldiga att ge barnen ett språk som fungerar. Tyvärr lämnar alltför många ungdomar grundskolan utan att kunna läsa tillräckligt bra. En människa som saknar ett utvecklat språk får mindre inflytande över sitt liv. Våra barn behöver ett språk som fungerar i olika sammanhang. Man mår bra av att förstå verkligheten och kunna agera i den. God hälsa är en förutsättning för ett bra liv. Vi blir glada när vi till exempel har klarat en examen, hittat lösningen på ett problem, svarat på frågor eller deltagit i en debatt. I ett land där många människor har ett torftigt språk blir demokratin svagare. Låt oss alla arbeta för ett tryggt samhälle, där kunskaper prioriteras och en alla får ha en åsikt.

Vad är problemet?

Att klura ut problem har i alla tider varit ett sällskapsnöje och att gissa gåtor är en stor konst. Men du behöver inte ta gåtan alltför bokstavligt. En gåta är sällan vad den utger sig för att vara. Om du själv kan komma på lösningen på ett problem (en gåta), eller tar någon till hjälp, blir det mycket lättare att lösa liknande svårigheter nästa gång de dyker upp. Du blir helt enkelt smartare och smartare, samtidigt som det är roligt.

För framtiden

Mitt råd till den uppväxande generationen, men även andra, är att avsätta en stund till att aktivt arbeta med gåtläsning och att klura ut problem. Det blir full fart på hjärncellerna och du stärker språkutvecklingen, ordskatten förbättras samtidigt som du tar makt över orden.  Med ett stort ordförråd klarar du lättare livets strapatser. Det gör dig lycklig.

Jag som har skrivit dessa rader heter Reid Persson och jag har fått 76 böcker publicerade, varav 14 av dessa är ”GÅTBÖCKER”. Som lärare kunde jag locka fram sanslösa skratt hos mina elever, som verkligen uppskattade det roliga i tillvaron. Jag är säker på att många har haft otroligt kul med dessa gåtor och vill därför att budskapet ska föras vidare och spridas.

Läs, skratta, njut och framförallt lev länge.

Reid Persson, Nybrostrand 2018

Foto på Reid Persson. Han håller sin senaste ok, 1117 knäppa gåtor i händerna
-1