dev1
 
Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Mer att läsa...

» Bokturista

» Följ med Anna och Erik när de vandrar i Kalle Skavanks spår

» Om e-böcker

» Hur får man Läsmuskler?

Författare skriver ofta om goda saker att äta. Vem har inte blivit sugen på pannkakor med sylt och grädde när de läst Pannkakstårtan av Sven Nordqvist? Ture Sventons temlor från Rotas bageri hör också till de klassiska bok-bakverken. Man behöver faktiskt bara bläddra lite slumpvis i några böcker - man hittar mer eller mindre fantasifulla läckerheter överallt.

Ta t ex Kyrkomysteriet av Martin Widmark: Fyra kanelbullar och två koppar varm choklad slinker ner när Lasse och Maja fikar på café Berhard och Panini efter att ha hållit vakt en hel natt i kyrkan .

Pizza är en maträtt som serveras i många böcker. I Habib Tre gånger guld av Douglas Foley äter Dani, Alex och Sadek pizza på skollunchen. Det tar nästan sex sidor, men så ska de också under tiden reda ut varför så många numera drabbas av ballongmage och hur utvecklingsläran fungerar.

I Kråkans otroliga liftarsemester skriver Frida Nilsson om en mycket ovanligare maträtt. När Ebba kommer tillbaka hem efter en äventyrlig resa med Kråkan, lagar hennes föräldrar hennes älsklingsrätt: citronsoppa. När hon känner doften av soppan förstår hon att de verkligen saknat henne.

Tvillingarna Petra och Peter Petrini i Mårten Sandéns deckarserie får samma födelsedagstårta varje år. I Geniet serveras den i New York. Mashmallow-maräng med chokladsås och pecannötter och bananer på bara halva eftersom Petra inte gillar banan.

Jamie/Jamilah i Tio saker jag hatar med mig själv av Randa Abdel-Fattah lever i två världar. Hon har sina rötter i Libanon men bor i Australien. Det märks på maten: riskakor med ostsmak, gräddig potatiskaka, mint-te, baklava dränkt i sirap och hummus på färska brödskivor.
Stora familjemiddagar eller grillfester med grannarna i Sydneyförorten - allt berättas med persiljesmaken av salladentabouleh, yoghurt med koriander, bakverk fyllda med dadlar och kakor med jordgubbssylt doppade i choklad.

Det finns också berättelser om hur det är att ha ont om mat. Rita Törnqvists Tulpanlökar till middag är en sann historia om när man på grund av kriget måste äta vad som finns för att överleva. Och Emma Vall skriver inte om några festliga måltider i Sabotage. Huvudpersonen Svala dricker den sista mjölken direkt ur paketet och tar ett äpple till.

I Astrid Lindgrens böcker förekommer det mycket spännande ätbart. Karlson på taket knycker köttbullar direkt från stekpappan, Pippi bakar ut pepparkakor på golvet och Lotta på Bråkmakargatan hänger upp små läckra plättar i trädet. Och man blir lätt hungrig på rågbröd med svalt smör när luffaren och Rasmus en solig sommardag dag äntligen äter sig mätta. Men kanske tar julkalaset i Katthult priset, festen som Emil fixade till för hjonen i fattighuset när hans föräldrar var på annat håll. Inte konstigt att Astrid Lindgrens alla fantasifulla matbeskrivningar har inspirerat till en hel bok - fast tyvärr bara på italienska!


Text: Helena Fernández
Tack till Eva Wahlström som gav oss idén genom sin pannkaks-artikeln i BT

 

  

 

-1