dev1
 
Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Foxxy funderar på alfabet och tecken...

 

Tänk om inga bokstäver och tecken fanns! Då skulle inte du kunna läsa det här! Och inga böcker finnas. Hela den här webbplatsen vore meningslös! 

Hugga bokstäver?

Vi människor vill gärna berätta och skriva.  Tänk när man högg in runor och bilder i stenar! Vilket jobb! Så här kunde det se ut då. Kan du gissa vad det står? Kolla längst ner annars!

Och så har du säkert sett hieroglyfer:

 

I ett land som hette Mesopotamien hade man kilskrift. Kilskrift hade 600 (!) tecken och varje tecken stod för ett ord.

Det var ju alldeles för krångligt, så för sisådär 4000 år sedan hittade några smarta egyptier på ett alfabet med färre bokstäver. Grekerna fixa till det lite till och sedan fick romarna ta över. Så blev det till slut de tecken som jag skriver på nu – det latinska alfabetet.

Men det finns 100 olika skriftspråk. Här är några:

Kan du nåt av alfabeten? Ser du vad det står? 
Läs en bok – står det.

Och med runorna och hieroglyfer står det bokmal.

Höger och vänster, uppifrån och ner... och händer!

Arabiska alfabetet skrivs från höger till vänster och har 28 tecken. Kinesiska uppifrån och ner och i Japan bläddrar man tvärtom mot vad vi gör. Inget sätt är fel – bara olika.

Men du kan berätta på andra sätt än att skriva. Teckenspråket till exempel. Där pratar du och sjunger med händer och mimik.

Om du spelar fotboll vet du att domaren använder händerna för att tala om vad som gäller. Det är ett språk som är lika i alla länder. Väldigt praktiskt. Nu tar jag snart Time out!

Hur många ord kan du?


När du läser upptäcker du nya ord och nya sätt att säga saker och tänka. En forskare, som heter Mats Myrberg, säger att när du är 7 år kan du ungefär 7 000 ord.

Om dina föräldrar läser mycket för dig och om du själv läser och lyssnar till texter kan du, när du är sjutton år, 50 000-70 000 ord.

Om ingen läser för dig och du inte läser så mycket själv kan du bara 15 000-17 000 ord.

Inte mycket att ha när man ska säga vad man vill och tycker, eller hur?

SÅ, kräv av vuxna omkring dig att de läser högt för dig! Och läs själv!

 

KÄLLA: Mats Myhrberg berättar, i ett mail till Kulturrådet, att siffrorna kommer från amerikansk forsning på 1900-talet, men är säkert tillämpliga i Sverige.

Lite kul tips

Gör ditt eget namn i hieroglyfer (en pdf från Världskulturmuseerna)

-1