dev1
 
Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

 Pia Hagmar har skrivit 18 mycket älskade böcker om hästtjejen Klara. De handlar såklart om ridning och hästar. Men också om hur hela livet kan förändras när ens föräldrar skiljer sig, om den första pirrande kärleken, falska kompisar, om att övervinna rädslor, ensamhet och mycket mer. Läs reportaget från när Klara-böckerna blev film.

Mer att läsa...

» Bokturista

» Följ med Anna och Erik när de vandrar i Kalle Skavanks spår

» Om e-böcker

» Hur får man Läsmuskler?

Från inspelningen av filmen om hästtjejen Klara

Text: Sarah Magnusson Foto: Emilie Magnusson

 

- Tystnad tagning, säger Alexander Moberg som är regissör för Klara-filmen. I bakgrunden hörs en häst nysa.

- Vi väntar på hästen, tillägger han.

Hästen nyser igen och igen... och igen... Fniss utbryter bland filmteamet och Alexander upprepar: "Vi väntar på hästen". När man spelar in en film är det nämligen väldigt viktigt att bara de ljud som ska höras i just den scenen hörs. Påslagna mobiltelefoner är med andra ord strängt förbjudet och inga andra än skådespelarna får prata under själva filmtagningen. Det vill säga under tiden som man filmar en viss scen.

När vi anländer till Bogesunds Ridskola ute i Stockholms skärgård pågår inspelningen av Klara-filmen för fullt. Man är här för att spela in en galopptävling. Men annars spelas större delen av filmen in i trakterna kring Täby, en förort till Stockholm. Fast i filmen kallas platsen för Hallondalen som i Klara-böckerna.

Filmen bygger på de första böckerna om Klara och precis som i böckerna flyttar Klara och hennes mamma Nita till en ny stad när Klaras föräldrar skiljer sig, medan pappan och hans nya fru bor kvar. I den nya staden skapar sig Klara ett nytt liv med nya kompisar. Jonte, Klaras första pojkvän i böckerna, är med i filmen. Det är även flera av de andra personerna, men några har försvunnit och nya personer har tillkommit. 
 
Lång väntan, intensiva tagningar

Klara på hästen grattas av Regina Lund som spelar mamman
 
 
På bilden ovan kan du se hur Klara som spelas av Rebecka Plymholt sitter på sin häst Star. De har precis varit med i en galopptävling. Bredvid står Jonte och Klaras mamma som spelas av Joel Lütsow och Regina Lund. De grattar Klara och Star. Men vilken plats de kom på - det får du se i filmen!

Vi kan i alla fall avslöja att det är nära att Klara inte får vara med i galopptävlingen. Hur som helst så kommer Klaras coola mamma till hjälp. På bilderna nedan kan du se hur hon hotar domaren med att köra ner ridspöet i halsen på honom om Klara inte får vara med. 
  
Domarna blir hotade av Klaras mamma 

Klaras pappa Rolf spelas av Kjell Bergkvist, men idag så var han inte på filminspelningen. Det är bara de skådespelare som ska vara med i en scen just den dagen som kommer dit. När man är klar så brukar man åka hem, medan de som har scener kvar att spela in stannar. Det tar nämligen på krafterna att spela in film. Det kan bli lång väntan mellan tagningarna och ofta får man ta om en scen flera gånger innan den blir bra.

Regissören Alexander Moberg ger instruktionerRebecka berättar att Alexander Moberg, regissören, har förbjudit henne från att träna på replikerna hemma.

- Han säger att det inte blir bra om det låter inövat, utan det måste komma spontant och därför repeterar vi istället strax innan själva filmtagningen.

På bilden här bredvid kan man se hur Alexander förklarar för Rebecka hur hon ska bete sig i scenen där hon få veta att hon inte får vara med i galopptävlingen.
 
Rebecka berättar också att det har varit rätt ansträngande med ridscenerna.

- Jag red lite när jag var 8, 9 år men det är 4 år sedan nu och jag har glömt det mesta som jag lärde mig då.

För att klara av ridningen i filmen fick hon gå en intensivkurs under en vecka för att lära sig att rida bättre. Ibland brukar hon även träna med en ridlärare mellan tagningarna.

 

 

ORDFÖRKLARINGAR

Mygga är inte bara en irriterande insekt som ger röda prickar som kliar. Det är även ett ord som används flitigt på filminspelningar istället för att säga mikrofon. "Har alla som ska vara myggade mygga på sig?", kan man höra mellan filmtagningarna.

I din värld är en spik säkert något som man slår på med en hammare. På en filminspelning däremot är en spik något helt annat. Spelar man in en scen och hör att det ropas "Spik" efteråt, så är det nämligen det bästa berömmet man kan få. Det betyder att man har lyckats med scenen på första tagningen.

På webbsajterna nedan kan du surfa in och kolla om det finns någon annons som passar in på just dig:

www.statist.se
www.filmcafe.se
www.stagepool.se

 Pia Hagmar och Petra Norman om Klara-fimen

Pia Hagmar som skrivit böckerna tycker att det är väldigt roligt att filmen spelas in, men overkligt.Foto på Pia Hagmar

- Jag kommer nog att förstå det först när jag får se filmen. Den bygger ju på en värld med miljöer, personer och sådant som händer som jag har hittat på. Och nu har man skapat något nytt utav det. Det känns såklart spännande att få se hur det blir! säger hon.

Det tycker vi också.

En annan person som tycker att det känns spännande är Petra Normansom skrivit manuset till Klara-filmen. Hon är väldigt glad att hon blev tillfrågad om att skriva manuset . Hon är nämligen väldigt förtjust i Pia Hagmars Klara-böcker.

- De är så varma, välskrivna och innehåller så mycket. De handlar ju inte bara om hästar utan även om relationer. Mm, det har verkligen varit roligt att arbeta med manuset. I 1, 5 år har jag hållit på.

Klara-böckerna är väldigt populära i både bokhandeln och på biblioteken. Den första boken kom 1999 och den senaste 2008. Böckerna riktar sig till barn i 8-13 årsåldern, men flera av läsarna har följt Klara sedan den första boken kom och har nu hunnit bli över 20 år. "Vi måste ju få veta hur det går", kan de säga till Pia Hagmar i brev eller mejl. Förväntningarna på filmen är med andra ord höga bland läsekretsen och dem vill Petra Norman såklart leva upp till.

- Jag har verkligen försökt att skapa samma känsla i filmen som i böckerna och att göra historien om Klara rättvisa. Samtidigt så kan ju filmen aldrig vara på pricken som i böckerna, utan det kommer att vara en del ändringar. Så visst känns det lite nervöst inför premiären och vad alla Klara-bokälskare ska tycka! säger Petra.

 
Klara-filmen hade biopremiär  26 mars 2010.

Rebecka Plymholt på häst i filmen om Klara

Har du alltid varit intresserad av skådespeleri?
- När jag var liten så tyckte jag om att sjunga och ville bli sångerska. Sen när jag blev lite äldre så blev jag intresserad av teater istället. Nu har jag spelat teater på fritiden i en teatergrupp i 4 år. Det här är min första filmroll och det har verkligen varit jättekul och spännande under filminspelningen, säger Rebecka Plymholt som spelar Klara. 
 
Hur gör du för att gå in i rollen som Klara?
- Det är lite svårt att förklara. Jag har väldigt lätt för att trycka på ?Klara-knappen? och så blir jag Klara liksom och då kör jag så det ryker, säger Rebecka med ett leende.

Vad tycker du om Klara som person?
- Jag tycker att hon verkar omtänksam och snäll, men kanske att hon saknar lite självförtroende för hon kan vara väldigt blyg. Klara tänker väldigt mycket på att passa in och på vad andra ska tycka. Det kan jag i och för sig förstå. Hon har ju flyttat till en helt ny stad och känner ingen.

 

Hästen som spelar Star heter Hagens Andy och är en connemaraponny.

Foto på Joel Lütsow

Du har fått gå en intensivkurs på en vecka för att lära dig rida till filmen, hur har det varit?
- Det har varit väldigt roligt. Ibland kan det vara lite nervöst när man ska gå fram till hästen, men det går över rätt snabbt, hästar är ju väldigt snälla djur, säger Joel Lütsow som spelar Jonte.

Vad tycker du om Jonte som person?
- Jonte är en snäll kille på insidan, men ganska defensiv. Han har det jobbigt hemma och hans klasskamrater är elaka mot honom. Det gör att Jonte är blyg och både stöter bort andra och håller sig undan från dem eftersom han är rädd för att bli sårad.

Hur är det att spela Jonte?
- Jonte har det ju inte helt lätt så det är lite speciellt, men samtidigt väldigt kul, säger Joel.

-1