dev1
 
Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Idrott + läsa = Läsmuskler

Tänk så kul det är med idrott – fotboll, konståkning, skateboard, simning….   Du övar och övar för att bli bra. Men det måste också vara kul. Annars ger du ju upp, eller hur? Precis som i idrott behövs träning för att bli en bra läsare. Tråkigt? Inte då!

Regeringen tycker det är viktigt att alla kan läsa. Därför har de bestämt att bibliotek och idrottsrörelsen, det vill säga fotbollsklubbar, friidrottsklubbar, handbollslag, innebandylag, karateklubbar och alla slags idrottsklubbar och föreningar, ska få söka pengar för att tillsammans se till så att barn och unga som idrottar också får träna sina läsmuskler.

Ulricehamn har fått pengar till ett projekt, som de kallar just Läsmuskler.

Bibliotek åker på fotbollsturnering

I Marbäck utanför Ulricehamn samlades föräldrar och barn till den årliga fotbollsturneringen Klassbollen. Bland sjukvårdstält, korvstånd och fikatält fanns också Ulricehamns bibliotek på plats med en stor filt utbredd i gräset, några saccosäckar och gröna plastkorgar med böcker och tidningar.

Det tar inte lång stund förrän det vimlar av nyfikna barn runt korgarna med böcker och saccosäckarna blir snabbt upptagna av läsande barn. Barnen kommer och går mellan sina matcher och boken med gåtor blir snart populär, liksom fotbollsböckerna med ”kändisar”.

Tre klasskamrater väntar på sin match med att läsa gåtor för varandra. Här är deras bästa: ”Vilka kvinnor lever längre än män?”
(deras svar: änkorna)

– Vi åker dit ungarna finns och så ut med lite kuddar och nya fräscha böcker. Barnen läser uppenbarligen så fort de kommer åt, skrattar Vicki Klaiber, som jobbar med projekt Läsmuskler. – Böckerna har vi valt med tanke på att barnen bara sitter en kort stund mellan matcherna. Men nästa gång får ledarna ta med sig läsningen. De kommer till biblioteket och väljer ut böcker, ljudböcker, tidskrifter… som ska med och ordnar själva en liten läshörna på turneringen eller lägret.

Projektet Läsmuskler har också köpt en gammal husvagn från 1972. Den ska fyllas med böcker och köra runt till olika idrottsevenemang.

Läsmuskler finns förstås på facebook.

Nästa stopp - Ridhuset

12 barn i åldrarna 9 – 13 år samlades under tre dagar på Ulricehamns ridhus för att rida, greja och mysa i stallet. Varje dag har ledarna Maria och Fanny lagt in ett Läsmuskler-pass. De pratar om vad de gillar att läsa, de har skrivövningar och så kan man låna böcker.  Tre illgröna kassar har biblioteket fixat till stallet. I kassarna ligger mest hästböcker, förstås. Fanny Andersson, som är ledare på lägret och själv elev på ridskolan, berättar att de planerar att ställa i ordning en mysig läshörna i stallet.

– När vi hörde om projektet hoppade vi på direkt, säger ridhuschefen Jenny Johansson.

Tove, 9 år med favorithästen Nyckel.

– Jag har lånat Julia djurdoktorn.  Jag vill läsa veterinärböcker för jag ska bli veterinär. Helst för hundar, grisar och åsnor.

Miltons, 12 år, favorithäst heter Tintin men idag får han rida och rykta Fanta.
– Jag saknar Kalle Anka och manga i kassarna. Eftersom jag fotograferar mycket och älskar att måla så vore det bra med såna böcker också, säger Milton.

Dagens skrivövning är att tillsammans få ihop en berättelse som börjar med Äntligen hade ridskolan börjat efter sommaren igen! 
 

Publicerat sept 2014.

-1