dev1
 
Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 
En blå nalle som håller i en bok som det står Barnens bibliotek på.
 
Lena Ollmark med kollegorna Janne och Anders sitter på ett café.
 
Här ser vi Lena tillsammans med kollegorna Janne och Anders. Nästa
gemensamma manusprojekt blir Lilla Anna och Långa farbrorn. De är
stammisar på ett café vid Nytorget i Stockholm, hörnbordet är “deras” skrivplats.
 
Foto: Petra Segerberg
 

Bild från filmen Lilla spöket Laban.Copyright PennFilm/Filmlance 2006
Bild från filmen Lilla spöket Laban. Copyright PennFilm/Filmlance 2006


Lilla spöket Laban känner väl alla till? Det är Inger Sandberg som är författare till böckerna om Lilla spöket Laban. Lasse Sandberg har gjort bilderna. Nu finns Lilla spöket Laban också på film. När böcker blir film behövs en helt ny text - ett filmmanus. Lena Ollmark har skrivit manus till Labanfilmerna.

- Laban är rädd för mörker fast han är ett spöke. Det är en fantastisk idé att jobba med! säger hon.

Böcker och film

Det är ganska stor skillnad på att skriva bok- och filmmanus. Lena vet, för hon arbetar med både böcker och film. Hon är också journalist och skriver i olika tidningar för vuxna, men mest arbetar hon med texter för barn och ungdomar. Till exempel är hon författare till mangaböckerna om Stall Norrsken och böckerna om Krabbsjögrund och hon har översatt Anthony Horowitz bokserie De fem utvalda till svenska. Hon har också skrivit manus till flera animerade filmer, som Sven Nordqvists Nasse och nu senast filmerna om Lilla spöket Laban.

Omslag till Kapten Svarteks grav som Lena skrivit tillsammans med Mats Wänblad Omslag till Hoppets tempel som Lena översatt. På bilden är det ett gammalt tempel och mörka moln. De skyldiga - Lenas helt egna bok. Otydlig bild i svart och gul/orange.

Manus skriver man tillsammans!

Författare till böcker jobbar ofta helt ensamma. När man gör film är det däremot alltid många som arbetar tillsammans. Filmteamet bakom Spöket Laban består av till exempel ljudtekniker, musiker, regissörer, fotografer, producenter, manusförfattare och animatörer. Så kallas de som tecknar filmen.

Manus till Labanfilmerna har Lena skrivit tillsammans med Jan Vierth och Anders Sparring.
- Det är jätteroligt att skriva tillsammans. Man diskuterar och funderar och kommer på olika idéer, säger Lena.

Läste böckerna flera gånger

Först började de med att läsa alla böckerna om Laban. Flera gånger.  De lärde känna honom, hans spöksyster Labolina, Lillprins Bus och alla de andra figurerna i böckerna. De blev också bekanta med hur det ser ut i alla skrymslen och vrår på slottet Gomorronsol.

Karaktärer och miljöer

Nästa steg var att beskriva varje karaktär för sig. De gjorde en lista över alla i spökfamiljen och i kungafamiljen och antecknade olika egenskaper för var och en. Vad är Laban bra på?  Vad har han svårt för? Hurdan är Labolina? Sedan gjorde de likadana listor över de platser som finns med i böckerna.

Att skapa dramatik

När de var klara med karaktärerna och miljöerna började de tänka ut bra historier att berätta på film.
- Det måste finnas motsättningar annars blir det inte roligt, säger Lena. Vad är det värsta som skulle kunna hända den här personen? För en mycket ordentlig person är kanske oordning det värsta, för Laban är det mörker. Man utsätter figurerna för det de tycker är allra hemskast!

Presentera idéer

För varje idé skrev sedan manusförfattarna ett synopsis. Det är en kortversion av ett filmmanus. När de hade några färdiga synopsis var det dags att träffa hela filmteamet. Tillsammans med producenterna, regissörerna, animatörerna och de andra bestämde de sedan vilka historier de skulle skriva filmmanus till.

Bra regler att känna till

Det finns många regler som man måste tänka på när man skriver för film.
- Det handlar mycket om att portionera ut känslor och information i lagom takt för att det ska bli spännande, säger Lena. Man behöver vara noga med i vilken ordning olika saker berättas och vilken information man ger. I en bok kan läsaren gå tillbaka och kolla hur något var, det går ju inte när man ser på film.

I ett filmmanus måste allt vara mycket tydligt.
- I en bok kan man beskriva en detalj i ett rum, men på film ser man hela rummet och som tittare tror man att allt man ser är viktigt för historien.

Eldens gåva - första delen i Stall NorrskenNya projekt

Nu finns det planer på att göra film av historier om Lilla Anna och Långa Farbrorn och Lena Ollmark ska skriva manus. Hon jobbar också - tillsammans med Noomi Hebert - med manus baserat på böckerna om Stall Norrsken.

- Men det ska bli spelfilm, alltså med riktiga skådespelare, inte tecknade figurer.

Text: Helena Fernández
Foto: Petra Segerberg

Foto på Lena Ollmark taget av Helena Fernandez
Foto: Helena Férnandez

» Läs mer om Lena Ollmark

» Labanfilmens hemsida

Verkar det här med att skriva manus vara något för dig?
Du kan lära dig mer på: Manusskrivarskolan på Voodoofilm

Läs böckerna många gånger.

Lista alla karaktärerna och miljöerna.

Beskriv karaktärer och miljöer.

Hitta dramatiken = Vad är det värsta som kan hända den här personen?

Skriv jättekorta manusidéer.

Testa idéerna på andra.

Skriv manuset. Det finns en hel del manusregler som är bra att känna till och som man kan kan ta hjälp av.

-1