dev1
 
Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 
Tema Spooort

Vad är egentligen en vinnarskalle?
Johan Unenge vet!

Men det är ju en sådan som aldrig ger sig, kanske du säjer. Jag har träffat på många som aldrig ger sig. Som kämpar ända till slutsignalen. Och när den ljuder blir de jättearga (om de förlorat). Eller när en vinnarskalle inte kommer först i mål. Ja, då blir hen också jättearg. I skateparken ser jag hur någon misslyckas med ett trick. Vad händer? Ilska. Svärord. 

Om du själv fått höra att du är en vinnarskalle kanske du känner igen dig. 

Envishet. 

Men om du tänkt dig att leva på din idrott (och det är klart att du ska) behöver du använda vinnarskallen på ett nytt sätt. Då måste du koppla på den lite tidigare. Alltså, långt innan du utövar din idrott. Typ vid åtta på morgonen. Mäh? Då går du ju i skolan. Precis. Och det är där du verkligen behöver vinnarskalle. För där finns en massa saker som inte funkar om du inte ger dig sjutton på att klara av dem. 

Egentligen är det bara en sak som du verkligen behöver. Du måste proppa din vinnarskalle full med allt du kan tänka dig. Du måste förbereda ditt huvud på att vad som helst kan hända. Du måste vara beredd på att möta människor som du inte känner och komma överens med dem. 

Du måste förstå varför det går dåligt ibland. Du måste våga gå själv. Du måste våga säja förlåt. Du måste fundera över vem du är. Varför du är den du är. Och du måste gilla dig själv. Du måste gymnastisera hjärnan så den kan ta snabba beslut när det verkligen gäller. När ribban ligger på 1:60 eller när du är fri i straff området. Men hur gör man det? 

Det finns flera tusen träningsredskap i din skola. I biblioteket står de. Hylla efter hylla. Att läsa böcker är det enskilt mest effektiva sättet att träna sin hjärna till att tänka bättre, snabbare, smartare, snällare. 

Men läsa är ju jättejobbigt och svårt kanske du invänder. Jag säjer: 

”Är du en vinnarskalle eller inte…?”

Johan Unenge 
Skejtare, författare, tecknare.
Johan har också varit läs-ambassadör och läs-coach .

Läsning är styrketräning för hjärnan

Tänk så kul det är med idrott – fotboll, konståkning, skateboard, simning…. Du övar och övar för att bli bra. Men det måste också vara kul. Annars ger du ju upp, eller hur? Precis som i idrott behövs träning för att bli en bra läsare. Tråkigt? Inte då!

Ulricehamn kallar man det att få Läsmuskler.

I Östergötland finns Läskickar. I Västra Götaland Arenor för läsning 2.0.

 

-1