dev1
 
Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
  


 

Det tråkiga med bra böcker är att de förr eller senare tar slut, eller hur? Men tack och lov finns det böcker som handlar om samma värld i bok efter bok, vilket liksom skjuter upp den där tråkiga dagen då läsäventyret är slut. Fast det är klart, om alla böckerna i serien inte kommit ut i bokhandeln ännu så kan det ju kännas som evigheter innan nästa bok i serien kommer ut...

Text: Sarah Magnusson Foto: Emilie Magnusson

Mer att läsa...

» Bokturista

» Följ med Anna och Erik när de vandrar i Kalle Skavanks spår

» Om e-böcker

» Hur får man Läsmuskler?

Att vänta...

De som jobbar i en bokhandel vet precis hur jobbigt det är att vänta på på en bok...

För den som håller på att gå under av längtan, finns det lyckligtvis många webbforum och facebookgrupper där man kan diskutera med andra som är lika förtjusta i samma bokvärld och som liksom befinner sig i samma "vänta-på-nästa-bok-situation".

Det kan vara en förväntansfull väntan i jakten på en ny spännande bok bland hyllorna på skolbiblioteket, att läsa under helgen.

Det kan vara väntan på att få läsa i sin bänkbok i skolan.

Eller väntan på att en kompis ska ha läst ut en bok på fritids som man själv är hemskt sugen på.

Det kan också vara väntan på att få gå hem från fritids och kolla posten, i hopp om att boken som man beställt på nätet ska finnas med.

Sen finns det såklart en massa andra tillfällen där böcker är förknippade med väntan. Det kan vara väntan på en födelsedagspresent från någon som man vet alltid ger böcker. Kanske försöker man till och med luska lite i förväg?

 

 

 

A: - Väntar du på någon bok?
B: - Hur känns det att behöva vänta?

 

Joacim, 11 år
A:
- Ja, min kompis har lovat att jag ska få låna en av hans böcker med Bellman-historier så fort han läst ut den. Jag hoppas att det blir idag.
B: - Lite segt.

 

Ellen, 10 år
A:
- Ja, jag har ställt mig i kö på den senaste Sune-boken här inne på biblioteket. Den skulle ha lämnats tillbaka senast igår, men den var försenad.
B: - Det känns jobbigt att behöva vänta ännu längre.

 

Ludvig, 3 år
A:
- Ja, mamma eller pappa brukar alltid läsa för mig innan jag ska sova. Ikväll ska vi läsa Storebrorsan.
B: - Roligt.

 

Mm, att vänta på en bok kan vara både fyllt av spänning och förväntan - och väldans, väldans jobbigt. Ibland helt i onödan kan det tyckas om boken sedan inte visar sig vara bra.
Fast har man en gång läst en riktigt, riktigt bra bok, som liksom får en att vilja vrida tillbaka tiden - ja då vet man också att man kommer att vänta på nya böcker igen och igen. I förhoppningen om att just de böckerna kommer att få en att känna den där härliga "ta-mig-tillbaka-till-första-sidan"- känslan - som ju gör även den värsta väntan värd att stå ut med!

-1