dev1
 
Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 
Tema Monster. Ett monster som bär lådor och ett grönt som sitter bland pumpor

 

Att klara sig när zombierna kommer


Tips från zombieöverlevnadsexperten Herman Geijer

Om Zombier

 

Tro på övernaturliga väsen och olika monster har funnits i alla tider och på alla platser. Den levande döda (odöda) är inget undantag. Den odöda är en människa som dött och börjat leva igen. På vikingatiden kallades den för Draug, och i arabisk folktro kallades den för Ghoul.

Ordet zombie kommer från Haiti och Voodooreligionen. En ond häxmästare la en besvärjelse på någon så den dog. Sedan grävdes stackaren upp och fick vara slav om natten på de stora sockerodlingarna som fanns på Haiti. Den zombien var dock inte aggressiv eller försökte äta upp andra. Den bara lydde order från sin mästare.

Det var först med filmen Night of the Living Dead från 1968 som den zombie vi känner igen idag föddes. Den zombien var aggressiv och ville äta människor. Den var smittad och smittsam, så om du blir biten av en zombie kommer du själv att gå samma öde till mötes.

Zombien är ofta blek och blodig med trasiga kläder. Den är långsam och har en hasande gång och slutar aldrig följa efter dig när den väl fått vittring på dig. Kort sagt, zombien är en obehaglig typ. Det enda sättet att ta kål på dem är att förstöra zombiens hjärna. Dessutom är det nästan aldrig bara en (1) zombie, utan de kommer i stora grupper tillsammans.

 

Att klara sig när zombierna kommer

För att överleva en zombiekatastrof måste du använda ditt viktigaste vapen – din hjärna! De goda nyheterna är att zombien är korkad, den tänker inte alls, utan har bara instinkter och reflexer. Det går att lura den. En annan bra förmåga som människor har är att vi är bra på att samarbeta. Ensam klarar sig ingen, men tillsammans kan vi komma på bra lösningar!

Det viktiga är att tänka på vad vi behöver för att klara oss. Mat, vätska, sömn, värme och trygghet. Det är kroppens grundbehov.

Ingen har dött av att kämpa vidare, men många har dött av att ge upp. Att hoppas och tro att saker kommer att lösa sig är viktigt!

Tre barn bygger nåt med käppar och ris. Ill Elin Jonsson

Ill: Elin Jonsson

Kom igång och träna

Det finns mycket som vi kan göra för att förbereda oss på zombiekatastrofen. Här kommer en lista.

» Gå med i scouterna eller ta hjälp av någon vuxen du känner som är mycket ute i naturen. Det är viktigt att kunna göra upp eld, hitta ätbara växter och bygga vindskydd. Helt enkelt att veta att du klarar dig ett tag när du inte är hemma. Det är kul att träna på att göra upp eld (men ha med någon vuxen tills du lärt dig hur du ska göra så att det är säkert).

» Prata med dina föräldrar om vad ni skulle göra om det kommer zombier (om du vill kan du fråga om hur ni skulle klarar ett långt elavbrott eller en brand istället). Har ni extra vatten hemma? Har ni mat så ni klarar er några extra dagar? Brandsläckare? Och möjlighet att få information vid strömavbrott? Har ni till exempel en solcells- eller vevradio?

» Lek och rör dig mycket! Att ha bra kondis och kunna springa ifrån zombier är väldigt bra. Det går att leka zombiekull eller zombiekurragömma till exempel.

» Lär dig nya saker som du kan ha nytta av efter att zombierna kommit. Till exempel laga mat på ett fältkök, tälja, släcka en brand, hitta med karta och kompass, mecka med cyklar, snickra eller hantera små sår.

 

Skrivet av zombieöverlevnadsexperten Herman Geijer. Illustrationer Elin Jonsson

En flicka försöker göra upp eld. En man står och tittar på så att inget farligt händer. Ill Elin Jonsson

Ill: Elin Jonsson

Tio saker som är bra att ha hemma vid en zombiekatastrof!

 » Kofot för att ha ihjäl zombier
 » Radio med batterier eller en vev/solcellsradio för att få information när det är strömavbrott
 » Brandsläckare
 » Extra vattendunkar
 » Extra mat och snacks eller godis
 » Fältkök för att kunna laga mat och rena vatten när det är strömavbrott
 » Campingutrustning om du behöver lämna hemmet och dra till skogs – sovsäck, tält eller liggunderlag.
 » Första förbandslåda för att hantera småsår
 » Våtservetter och handsprit för att kunna tvätta händerna efter toabesök även när det inte kommer vatten ur kranarna.
 » Verktygslåda

Foto på Herman Geijer. Fotograf Jan-Åke Eriksson. Lånat av Ordfront förlag

Zombieöverlevnad - din guide till apokalypsen av Herman GeijerOM Herman Geijer

Herman har skrivit boken Zombieöverlevnad – din guide till apokalypsen för vuxna.

Våren 2019 kommer det en bok för barn om zombieöverlevnad. 

Länktips: Hermans blogg heter Nejtackzombies
 

 

Kortfakta

Född: I Örsundsbro utanför Uppsala 1978

Bor: Stockholm

Gillar att göra på fritiden: Lyssna på musik (och spela musik), umgås med familjen och träffa kompisar

Är det inte otäckt att skriva om zombier?
Nej det är inte så otäckt att skriva om zombier. Jag vet ju att zombier inte finns på riktigt. Jag tycker det är läskigare med saker som är verkliga, som klimatförändringar. Jag brukar inte bli rädd för det jag själv skriver heller, men det är inte farligt att bli rädd. Det farliga är att låta sig styras av rädslan eller inte göra något åt det som är farligt.

 

Tips på böcker om monster och zombies

Nyfiken på Illustratören Elin Jonsson?

Hemsida: elinj.se

Insta: @elintensivt

Elin har också illustrerat bl a dessa böcker:

I kungens spår19 historiska gåtorJägarstenåldern

 

-1