dev1
 
Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 
Tema Spooort

Alex bästa tips och trixur Alex bästa tips och trix!

Du behöver inte välja mellan att träna och läsa! Vi har fått låna 4 lästräningstips från Alexander Hermansson!  Börja träna bums.

Träningstips: Alexander Hermansson
Bild: Yosh
Foto: Lina Eidenberg Adamo

Alex läser och tränar - Boktrixet.

BOKTRIXET

Jag tycker att det är väldigt fiffigt att läsa ut en eller två hela böcker varje morgon … Nä, jag skojade bara. Men att läsa en eller två sidor ur en bok på morgonen är bra, dels för att man väcker hjärnan fortare, dels för att man kan kombinera det så bra med styrkeövningar som jag ska förklara snart. Och när man fokuserar på en text så känns träningen inte lika jobbig. Dessutom är läsning som styrketräning för hjärnan. Bland det härligaste som finns tycker jag är att bli helt uppkäkad av en spännande bok. Men jag har ofta svårt att sitta still och läsa länge. Känner du igen dig? Då kan detta vara helt rätt lästips för dig – att läsa lite men ofta istället för att läsa mycket och sällan. ”Jaha, men Alex, vad ska man läsa då? Baksidan på mjölkkartongen?” kanske ni undrar. Pröva dig fram till vilken typ av bok som du gillar, det kan ju vara vad som helst. Du kan alltid passa på att använda denna vana för att läsa ur en skolbok eller inför ett prov.

Text: Lycka till! ... men nu ska jag ju inte förvandla dina morgnar till en superhjälteträning! Bild på en trave böcker.

LAKRITSBÅTEN

Namn kan vara för roliga. Lakritsbåt är ju namnet på en godisbit. Vi kallade alltid den här övningen för lakritsbåten på min gymnastik, just för att man påminner om en båt när man gör den. Så för mig heter den så. Plus att det är mitt favoritgodis! Men om du inte gillar lakrits får du kalla den för något annat. Pannkaksbåten, brunsåsbåten eller stuvad spenat-båten. Övningen går ut på att man ligger helt rak på rygg och lyfter benen och överkroppen så mycket att en fotboll skulle kunna få plats under tårna och ryggen. Fortfarande så rak du kan vara. Efter en stund blir detta jobbigt och härligt. Här kan du också enkelt hålla en bok framför ansiktet.

Alex visar hur man gör Lakritsbåten. I en pratbubbla står: Om man vill göra övningen enklare kan man lyfta upp endast benen eller överkroppen istället för båda samtidigt.

I pratbubblan står: Om man vill göra övningen enklare kan man lyfta upp endast benen eller överkroppen istället för båda samtidigt.

PIK

Pik är ju självklart när man gör piruetter på månen samtidigt som man härmar ljudet av en blåbärsglass. Nej, nu blandar jag nog ihop det lite, hur låter ens en glass? En pik är när man sitter på golvet med båda benen ihop, sträckta rakt fram, samtidigt som man böjer ner överkroppen och försöker nudda knäna med näsan. Här är det enkelt att läsa samtidigt, det är bara att hålla boken i händerna som vanligt och luta sig framåt. Och eftersom boken väger lite grann så blir det ännu mer stretching. Grattis!

Alex visar hur du gör en pik samtidigt som du läser. Tipsrutan: När du blir tillräckligt vig och når dina knän med ansiktet går det tyvärr inte att läsa längre. Haha!

I pratbubblan står: När du blir tillräckligt vig och når dina knän med ansiktet går det tyvärr inte att läsa längre. Haha!

PLANKAN

Nej, vi ska inte spika plankor och bygga en ubåt. En annan gång, kanske. Plankan går ut på att man nästan står på alla fyra, samtidigt som kroppen är rak som en planka. Här ska man ha endast tårna, underarmarna och händerna i golvet. Nu kan du lägga boken på golvet framför näsan. Funkar hur bra som helst!

Alex visar hur man gör planken. I en tipsruta står: När du blir bra på denna kan du flytta armarna längre fram. Ju längre avstånd det är mellan händer och fötter på golvet desto jobbigare blir det

I pratbubblan står: När du blir bra på denna kan du flytta armarna längre fram. Ju längre avstånd det är mellan händer och fötter på golvet desto jobbigare blir det.

Alex säger Läsning är som styrketräning för hjärnan. Superbra!

-1