dev1
 
Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 
Tema Sport. En flicka med gula och blå tofsar i håret och färgfläckar på kinderna.


Vi pratar fotboll med Emily "Walle" Wahlberg, anfallare och mittfältare.

Foto på Emily Wahlberg. Fotot är privat

 

Namn: Emily "Walle" Wahlberg.

Sport: Fotboll (Emily har både varit anfallare och mittfältare).

Klubb: IK Frej.

Karriär: Har gått från breddlaget IK Frej till akademilaget BP – för att i höstas välja att gå tillbaka till IK Frej igen.

Bild på fötter som sparkar boll och texten lästips fotboll. Länk till fotbollssida.

- Man vinner tillsammans och man förlorar tillsammans, det är häftigt!

 

När började du spela fotboll?
– När jag skulle fylla 10. Jag har hållit på med sport i hela mitt liv, och spelade på rasterna med killarna. Så när min lillebror började spela fotboll började jag också.

Och när fattade du att du hade talang?
– Alltså… jag har egentligen aldrig tyckt att jag är så bra. Jag har alltid haft problem med mitt självförtroende, vad det än gäller, så jag har haft svårt att känna att jag är bra. Men samtidigt vet man ju att vem som helst inte får spela i BP, eftersom de är ett akademilag.

Var det jobbigt att spela i BP?
– Ja, det var mycket press, och jag satte nog mycket press på mig själv. Man måste ju prestera. Ibland kan man ju bli pushad av den känslan, men ibland blir det bara prestationsångest.

– Så efter tre år i BP bytte jag tillbaka till Frej. Nu trivs jag jättebra, det är inte samma press och inte lika hårt. Jag går sista terminen i nian också, så då vill jag kunna fokusera på skolan. Nu vill jag spela och ha kul, sen får vi se.

Hur mycket tid lägger du ner på fotbollen en vanlig vecka?
– Nu är det inte så mycket, 5–6 timmar kanske. Innan var det mycket mer, och långa resor till och från träningarna.

Om fotboll inte fanns – om sporten inte var uppfunnen – vad tror du då skulle göra då?
– Jag tror jag skulle spela typ innebandy eller någon annan lagsport. Individuella sporter är inte min grej, det är roligare med lagsporter. Man vinner tillsammans och man förlorar tillsammans, och det är en häftig känsla.

Tor du det är svårare eller lättare att känna sig bra i en lagsport jämfört med en individuell sport?
– I en lagsport behöver du alltid hela laget, och man måste utvecklas tillsammans för att det ska gå bra. Man kan ju pusha varandra, uppmuntra och stötta, och det kan ju vara svårare om det är individuellt. Är man ensam kan jag tänka mig att det är enklare att ge upp.

Hur viktigt är själva tävlandet – att någon vinner – för att fotboll ska vara roligt?
– Så klart är det viktigt att vinna. Men det är också viktigt att förlora, för det är ofta då man lär sig något. Och om man vinner hela, hela tiden, då är det inte lika kul att vinna.

– Jag tycker det är stor skillnad på en träningsmatch och en final. För mig handlar det inte bara om att den som gör flest mål vinner, utan eftersom jag haft problem med mitt självförtroende så handlar det om att vinna åt sig själv, och kunna vara stolt över sin prestation.

 

Publicerad 20180128
Intervjuade gjorde Noomi Hebert

Text Tema Sport. Länk till temasidan
-1