dev1
 
Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 
Tema Sport. En flicka med gula och blå tofsar i håret och färgfläckar på kinderna.

 

Vi pratar pingis med Ludwig Ebenius

Ludwig Ebenius spelar pingis

Namn: Ludwig Ebenius.

Sport: Pingis (eller bordtennis som det egentligen heter).

Klubb: Sundbybergs IK.

Karriär: Massor med framgångar i mästerskap och turneringar – Ludwig tillhör det absoluta toppskiktet i sin ålderskategori (04).

– Det är mycket humör i sporten

 

När började du spela pingis?
– När jag gick i trean. Min kompis Axel hade börjat spela, så jag följde med och började träna jag också. Efter ett år började jag tävla lite, men det gick inte så bra i början. Men sen gick det bättre, jag vann lite grejer och började få rankingpoäng. Då började jag ta det lite mer seriöst. 

Var det då du fattade att du var bra – eller att du kunde blir bra?
– Jag vet inte om jag är så bra, men det går väl hyfsat. Hyfsat bra. Jag gjorde ett uppehåll efter tre år, och det var när jag började spela igen som jag började vinna ännu mer. Sen tog jag en paus igen, och efter det gick det också bättre. Det tar ett tag, så klart, att komma tillbaka, men jag tror jag behövde det för att det inte skulle bli tråkigt.

Hur mycket tid lägger du ner på pingisen en genomsnittlig vecka?
– Det är lite olika, men under vintersäsongen kan det bli 20 timmar, om det är någon turnering. Utan turnering kanske jag tränar 4–5 timmar.

Om pingis inte fanns – om sporten inte var uppfunnen – vad tror du då skulle spela då?
– Spela fotboll. Jag har spelat fotboll också, men det är mycket med två sporter, och vårt fotbollslag bröts upp. Så då bestämde jag mig för att satsa på pingis. Jag är lite bättre på pingis också.

Hur viktigt är själva tävlandet – att någon vinner – för att pingis ska vara roligt?
– Jag tror det är viktigt i alla sporter, att man vill vinna. Det är mycket humör i sporten, alla har humör, inte bara jag. Spelarna är arga, glada, ledsna… Att vinna i pingis är annorlunda än att vinna i fotboll, eftersom pingis är individuellt. 

– Det är mycket roligare när det går bra. Men att spela mot dåligt motstånd och vinna lätt hela tiden är inte så kul. Så en bra sak med att vinna är att man oftast får möta bättre spelare. Om jag förlorar mot någon bra men ändå har spelat bra, kan det vara okej. Jag lär mig nåt.

– Nu är det lag-SM om en vecka, och då spelar jag dubbel med men kompis Axel. Då är det lite annorlunda igen. Man får peppa varandra.

Finns det några böcker som handlar om pingis?
– Inte vad jag vet. När jag var mindre läste jag en del fotbollsböcker, de om Kasper. Nu läser jag mest andra böcker. Gladiator (av Simon Scarrow) tyckte jag var riktigt bra!

Vad har du för mål med pingisen?
– Jag vet inte riktigt, att spela och se hur bra det går. Ibland vinner man och ibland förlorar man, så är det bara.

20180126

Text Tema Sport. Länk till temasidan
-1