dev1
 
Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 
Tema Sport. En flicka med gula och blå tofsar i håret och färgfläckar på kinderna.

Medalj med testen Vinnare BOK-OS 2018Tack för alla nya sporter! 

Nu har vi valt vinnare. Det var minsann inte lätt. Grattis! Era priser är på väg.

Här kan du läsa några av alla fantastiska sporter - och varför inte testa? Mösskastning eller rundboll eller simhatten eller...

Men ALLA är vinnare och borde få medalj. Har du deltagit i tävlingen och vill ha en medalj - maila oss din adress så skickar vi.

Vinnande förslag på nya sporter

 

Simhatten
Man ska var minst tre.
Man behöver en pool och en hatt.

Man ska ha en domare och dom andra ska tävla.
Domaren ska kasta hatten och dom andra ska försöka simma till hatten och samtidigt försöka ta på sig den.
Den som fångar hatten får 1 poäng. Den som har flest poäng när man slutar vinner.

Ronya, 10 år, i Borås

Två personer simmar och jagar en hatt i sporten Simhatten

 

Längdskidsåkning med häst

Reglerna:
Man åker två mil
Varje team har 2 skidåkare och 4 hästar
Man ska alltid stanna och hjälpa

Teckning med en person står på skidor och håller i tömmar bakom två hästar

Sara, 9 år, i Linköping

 

Mösskastning
Man har varsin mössa. Mina regler är att t ex jag och Ronya har mössor. Man ska säga ett två tre. Sen kastar man mössorna till varandra. Om man missar, t ex om Ronya missar då får jag 1 poäng och Ronya 0 poäng.

Nusteexo, 10 år, i Borås

 

Snöskoter-skytte
I min sport så behöver man en snöskoter. Man kan åka 2 eller 3 st människor. Man kommer behöva ha ryggskydd, magskydd och hjälm.
Man ska åka med snöskotern 25 – 45 km. Man ska ha en luftpistol eller luftgevär. På vägen till mål ska man skjuta på tavlor.

Hugo, 12 år, Borås

En teckning i svartvitt på en scooter
 

 

Sitting Ball
Innehåll:
Planen är ca. 10 x 5 meter och man spelar en mot en.
Personerna som spelar mot varandra står på knä och har med fördel knäskydd på sig. Varje spelare måste hålla sig till sin planhalva, om man inte gör det får den andra skjuta straff och står då på knä vid mittlinjen.
Vid kortändan på varje planhalva finns det mål som är storleksmässigt mindre än ett innebandymål.

Spelet går ut på att göra så många mål som möjligt under en begränsad tid, förslagsvis ca. 10 minuter per set. Varje match består av två set. Bollen är 20 cm i diameter och gjord av skumgummi. Man får använda händerna fötterna, huvudet och knäna, alltså hela kroppen.

Det är superkul! 😊

Nils, 12 år, i Vännäs

Pdf där du ser spelplanen för Sitting Ball

 

Man lägger ut rockringar på golvet och slår på musik. Hoppa runt i ringarna. När musiken stannar står man helt stilla i en rockring. Alla vinner.

Alice, 5 år, i Vänersborg

 

Ice Dance
I min sport ska man dansa breakdance på isen. Man ska göra volter och tricks på isen och så har man en airboard. Det finns 5 domare som ger poäng från 1 (dåligt) till 5 (bäst).

Till det här behöver man en isbana och bra airboard. Domare också.
Man får höga poäng om man göra snabba och höga rörelser med inlevelse. Och så ska man dansa till musik. Sporten heter Ice Dance.

Fatima, 12 år, Eksjö

 

Baklängeslöpning
Man springer baklänges på en löparbana.

Ervin, 8 år, Vänersborg

 

Boxning
Boxning med kommandon som gör att det kommer ut kuddar eller lava mm. Man får inte slå domaren och man får inte gömma magneter i handskarna.

Herdem, Uppsala

Teckning på tävlingsringen i Herdems annorlunda boxningssport

 

Blåsa boll
Går ut på att försöka få en kula att stanna på motståndarens sida av bordet i tre sekunder eller falla av bordet på den andras sida av bordet.

Shand, Uppsala

Från Mariaskolan i Fagersta har vi fått massor av förslag. Där har elever i år 1 jobbat ihop med elever i år 4. Vi kunde inte välja så vi skickade ett stort bokpaket till skolan. Här är ett par exempel sporter från Mariaskolan.

Chi
Sporten går till så att man ska ha innebandyklubba som man skjuter på hockeypucken så att den kommer så nära mitten som möjligt.

Regler: Man får inte skjuta över den röda linjen.
Man får poäng genom att skjuta så nära mitten som möjligt. Man får ej nudda pucken när den har fart. Man får inte skjuta på publiken och ej fuska.
Pucken får nudda de andra puckarna.

Poäng:
Den yttersta ringen ger 1 poäng.
Den mellersta ringen ger 2 poäng
Den mittersta ringen ger 3 poäng.
Den mittersta cirkeln ger 4 poäng.

Tyra, Emelie 1A och Julia, Daniel 4A

Spelplanen för sporten Chi består av 3 cirklar inuti varandra

 

Rundboll

En boll, inte så stor inte så liten. Det behövs 4 mål. En rund plan. Det går att spela på sommaren och på vintern. 4 olika lag som har olika färger. En domare behövs. 20 spelare ska vara på plan. 4 lag ska vara på plan samtidigt. Man har 8 bänkar som publiken ska sitta på. Man får ta bollen med händerna. Man får studsa bollen eller ta 3 steg. Man får använda fötterna också.

Sporten heter rundboll. Man får göra mål på alla mål förutom sitt eget. Man måste nudda stolparna på det målet man gjorde mål på annars gills inte målet man har 10 sekunder att nudda stolparna. Om man gör själv mål så åker man ut. Man kan spela överallt bara det är en rund plan och 4 mål.

Alla lag har olika färger. Målet är den färg man har på sitt lag för att se att man inte skjuter själv mål för då åker man ut. En målvakt i varje lag. Det är 5 personer i varje lag. Man får inte stå stilla då åker man ut bara målvakten får stå stilla. Om man knuffas får man rött kort. Man får gå axel mot axel. Om man glidtacklar får man rött kort. Man får inte gå in i målvaktens område. I mitten börjar man med bollen. Så här går den här sporten till.

Alva, Oscar, Mathilda, Adrian B

Spelplanen för sporten Rundboll

Gymnastikboll
Man ska vara 2 st i varje lag.
När man börjar ska man göra så fina konster som man kan. Sen ska den andra i laget kasta en boll till den som gjorde konsterna och den ska fånga bollen och försöka pricka basketkorgen. Om man prickar får man 5 poäng. Om man gör en helt vanlig konst får man 1 poäng, om man gör en konst som är svårare än handvolt eller lika svår får man 2 poäng.

Det man behöver till Gymnastikboll är: En boll, två personer, en basketkorg och en basketplan.
Kolla videon så ser du hur det ska gå till!

Mille, Theodor, Vera 1A och Celicia, Emma, Jonny 4

-1