dev1


 
Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

En lila bläckfisk som håller ett skrivblock och pennor i sina armar

Vill du bli författare?

Här samlar vi lite tips och länkar som kan vara bra att ha.

 

Bli författare

"När man skriver brukar vi säga att det viktigaste nästan är att man verkligen vill berätta en historia och att man känner starkt för ämnet. Då brukar andra också vilja läsa, vilket är en förutsättning om man vill att ens text ska bli publicerad. " BonnierCarlsen

Att bli författare kräver träning, träning och ännu mer träning. Det är inte ens säkert att den som redan gett ut en bok får se sin nästa bok utgiven.

Författare är ett yrke precis som andra och man behöver utbildning för att bli det. Var med på skrivarverksstäder och åk på skrivarläger. Det finns högskoleutbildningar också för författare. De kan heta till exempel "litterär gestaltning".

Den yngsta författaren (debutant) vi hittat när vi frågat förlagen är 22 år. Så räkna inte med att få din bok utgiven som barn eller tonåring. Oftast har man helt enkelt inte lärt sig tillräckligt om dialog och hur man beskriver folk och miljöer förrän man blir lite äldre

 Tips på vägen...

-Det kan också vara bra att låta andra läsa ditt manus och be dom tycka till.Då får du inte bli ledsen när de föreslår ändringar. Det är lätt att bli blind för sin egen text. Man ser inte konstiga meningar, upprepning, klumpig dialog och annat när man skrivit själv. Så är det för oss alla.

- Skicka till rätt förlag.Titta på förlagets hemsida, vad ger de ut för typ av böcker? Om ett förlag bara ger ut deckare är det ingen idé att skicka in dikter.

Till vem ska jag skicka mitt manus?

Här har vi samlat några förlag som ger ut böcker för barn och ungdomar. Surfa in på deras sidor och se deras infomation om manus.

 

"Bonnier Carlsen ger ut närmare 400 titlar per år, både svenska originalproduktioner i text och bild samt utländska böcker i översättning. Vi ger ut allt från bilderböcker, pekböcker, faktaböcker, lättläsningsböcker, ungdomsromaner, presentböcker till seriealbum/manga.
Om att skicka manus till Bonnier Carlsen

 

Rabén & Sjögren ger ut cirka 150-200 nya barn- och ungdomsböcker varje år, och dessutom trycker vi om gamla böcker som många fortfarande vill kunna få tag på. En del böcker av t.ex. nya författare som inte har hunnit bli så kända ännu trycks i bara c:a 3.000 exemplar medan verkligt populära böcker trycks i 50.000 exemplar eller mer. En del av böckerna köps av biblioteken, där du kan låna dem gratis, eller så säljs de i bokhandel och via bokklubbar. Många av Rabén & Sjögrens böcker översätts och trycks på andra språk också.

Om att skicka in manus på Rabén & Sjögren

 

"Opal är ett litet förlag. Vi är åtta personer som arbetar här. Men vår utgivning når ut till många, både i vårt land och i främmande länder tack vare våra författare och konstnärer.Vi på Opal får kanske in 500 manus/år."

Om att skicka in manus till Opal

 

B. Wahlströms Bokförlag grundades 1911 och har gett ut barn- och ungdomsböcker sedan 1914.

"Vår ambition är att inspirera barn i alla åldrar att upptäcka glädjen med att läsa." 

Om att skicka in manus på  B.Wahlströms
 

 

FRÅN MANUS TILL BOK: PÅ FÖRLAGET

TÄNK DIG att du har suttit vid datorn i dagar, veckor och månader och skrivit, skrivit om och skrivit nytt. Nu är du färdig. Du har författat en bok. Men än så länge finns den bara som ett dokument i din dator.

» Läs mer

Tindra och Silke när de var 7 och 9 år gamla.

Jag, Silke Laurén, och min lillasyster Tindra hade inte en tanke på att ge ut en bok och bli unga författare.

Som så många andra gånger lekte vi en lek som jag kommit på: Hon fick börja med att rita en bild (hon ritade en säl) som jag sedan skrev en kort text, ett par meningar, till.

Sen fick Tindra fortsätta rita bilder som jag skrev till. Till slut hade vi en hel saga som vi döpte till Skeppsbrottet.

Tvillingsköldpaddor

Efter det bytte vi. Jag ritade ett par siamesiska tvilling-sköldpaddor. Tindra fick hitta på en text till som jag skrev ner till bilden. Och så fortsatte vi tills vi hade den andra sagan, De siamesiska tvillingarna.

Omslag till De siamesiska sköldpaddorna

Tindra undrade ett tag senare var ugglorna är på dagen. Hon skrev därmed en egen bok med tankar runt den frågan.

Var är ugglorna på dagen? Bild på en massa ugglor som sover.

Vi visade vår mamma, Jessica, de här sagorna. Hon tyckte de var fina och gick så långt att hon skickade in dem och massa andra små sagor vi har skrivit till några bokförlag. Av de förlagen var det ett i Finland som tyckte att iallafall de här tre sagorna var så fina att de ville ge ut böckerna i bokhandlarna.

Det var alltså inte SÅ lätt att ge ut böckerna. Men jag tror att det skulle finnas mycket fler unga författare om föräldrarna var lite mer engagerade och trodde mer på hur bra barnens böcker kunde vara i bokhandlarna.

Det var mamma som gjorde att det gick som det gick. Så hade ju jag och Tindra tydligen rätt bra idéer.

Man får komma på nånting kul eller fyndigt...eller fint. Nånting som uppskattas av många.

Innan våra sagor blev riktiga böcker gav vi sagorna i julklapp och present till såna vi känner och framför allt till såna i den åldern böckerna är gjorda för, för att se hur och vad de tyckte om dem.

Vid alla de positiva reaktionerna kände vi mer hopp till att kunna få dem publicerade.

/ Silke Laurén

Alla bilderna är ritade av Silke och Tindra Laurén.

Ung och författare

För ung för att bli författare? Ge inte upp! Här är några unga författare:

Julia Sandström,  var bara16 år när hon vann en skrivartävling. Nu finns hennes bok På ödets vingar utgiven. 

Johanna Thydell var bara 19 år när hon skrev sin första bok

Johanna Nilsson skrev sin första bok på gymnasiet. När hennes första bok kom ut var hon 23 år.

Azadeh Rojhan är översättare och var bara 14 år när hon översatte Agnes Cecilia till persiska!

Emma och Lisen Adbåge är tvillingar och födda 1982. De både ritar och skriver. 2001 gav de ut sina första böcker.

Ge ut din egen bok

Om inget förlag vill publicera...

...ditt manus finns det en annan möjlighet. Man kan vända sig direkt till ett tryckeri och beställa en mycket liten upplaga. Kanske vill du bara ha tjugo exemplar för att dela ut till dina kompisar

Det är fullt möjligt! Detta kallas PRINT ON DEMAND, tryckning vid efterfrågan. Då har du inget förlag som kollar igenom texten, fixar baksidestexten och marknadsföringen. Men om du vill betala för tryckningen och sköta det andra själv, går det ändå att få fram en bok som ser helt proffsig ut.

Print on demand-företag:

typeandtell

Vulkan.se

publit

BoD - Books on demand

Författarens bokmaskin

Solentro

hittabutik.se finns fler länkar. 
-1