dev1
 
Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Vinnarna i tävlingen Vem är Luddmonstret?!

Johan Unenge gjorde en serie om Luddmonstret!
 

Foto på Johan Unenge

Johan Unenge är serietecknare och barnboksförfattare. Han har gjort mängder av barn- och ungdomsserier och böcker. Många tillsammans med Måns Gahrton. Visst känner du till Agent Annorlunda, Eva & Adam och Hotell Gyllene Knorren?

Johan Unenge har gjort serien efter Elins idé. Han läste många bidrag, men Elins fastnade han lite extra för.

– Det kändes att den var roligast att rita, berättar Johan. Nu fick jag göra en tolkning av hennes manus, eftersom det skulle få plats på en enda seriesida. Allt fick inte rum, då skulle det bli ett helt album!

Johan Unenges bild av Luddmonstret

Hur workshopen var kan du läsa här. »

Läs mer om Johan Unenge  »

Pressmeddelande  »

I juryn ingick, förutom Johan, Katarina Dorbell (Barnens bibliotek), Jonas Lidheimer (Egmont Publishing) och Elisabet Reslegård (Läsrörelsen/Läslov v 44).

 

Tävlingen ”Vem är Luddmonstret?” - Nu har vi korat vinnarna! 

Luddmonstret
Du känner kanske igen Läslovets maskot? Eller ”Luddmonstret” som vi brukar säga. En liten, fluffig, lilahårig varelse med stora och snälla ögon. Men mycket mer än så vet vi faktiskt inte. Därför frågade vi om hjälp att berätta mer om Luddmonstret.

Nästan 300 förslag fick vi. Ni skrev texter, ritade bilder, gjorde filmer och la ut bilder på insta! Ett förslag valdes ut och Johan Unenge gjorde en serie av förslaget. 9 till får dela på andrapriset. Alla får en prenumeration från Egmont Publishing.

Stort grattis till er alla!

Förstapris
Elin Pettersson, 10 år, Gävle. 

Elin Pettersson som vann i tävlingen Vem är Luddmonstret?


Elin får sitt pris fredagen den 28 september kl. 16.00 på Biblioteks- och berättarscenen på Bokmässan i Göteborg. Priset delas ut av Katarina Dorbell (Barnens bibliotek), Jonas Lidheimer (Egmont Publishing) och Johan Unenge. Är du på Bokmässan? Kom dit!
I priset ingick också att Johan Unenge gjorde en serie av Elins idé (kolla längre ner på sidan) och att Johan kom till Elins skola och höll en workshop. Läs om workshopen HÄR!

Läs intervjun med Elin lite längre ner på sidan!

Övriga vinnare (av en valfri tidningsprenumeration från Egmont Publishing)
Nora Lykken, 10 år, Trelleborg. 
Tea Dymle Mozart, 12 år, Stockholm. 
Valter Lindberg, 10 år.
Sofia Thell, 11 år, Beddingestrand. 
Natalie Arvidsson, 10 år, Kävlinge. 
Anna Aasen, 10 år, Karlskrona.
David Holmer Dahlin, 6 år, Halmstad.
Jessica Vuolo, Tallängen skola.
Cecilia Vennberg, 11 år, Vännäs.

GRATTIS! Vi har skickat ett mail till din vuxen med instruktioner hur du hämtar hem ditt pris!

Intervju med Elin Pettersson – vinnare i tävlingen Vem är Luddmonstret?
 

Elin Pettersson som vann i tävlingen Vem är Luddmonstret? Foto privat! Låna EJ

Hej Elin, och grattis! Hur känns det?
– Bra! Jag är glad. Det var roligt att jag vann!

Brukar du skriva historier?
– Ja, jag har skrivit mycket. Jag har nog ganska mycket fantasi, tror jag.

Hur kom du på historien om Luddmonstret?
– Ja, jag började med att tänka, och sedan skrev jag några stödord, och skrev ner idéerna. Det första jag kom på var att han skulle bo i den röda boken. Hur han var, lite knasig och så, det kom jag bara på.

Vad tänkte du när du fått veta att din historia vunnit?
– Jag blev jätteglad. Det var min mamma som fick reda på det först, när hon var på väg till jobbet, så hon berättade för mig.

Hur firade du?
– Vi var glada och åt något gott. Men mina kompisar fick inte veta något förrän igår. Och vad dom sa då vet jag inte, för jag var sjuk! Men idag har dom grattat mig, och tyckte det var roligt.

Vill du skriva mer om Luddmonstret?
– Jag vill jättegärna skriva mer om Luddmonstret, och andra saker också.

Hur var det att ha work-shop med Johan?
– Det var bra, han sa många bra saker. Men jag vill inte rita bilder till som han gör, att skriva är nog mer min grej.

Läser du mycket?
– Ja. Jag älskar att läsa.

När började du läsa böcker?
– Länge. Jag vet inte riktigt när jag började, jag har läst så länge jag minns.

Minns du någon bok från det du var liten extra mycket?
– Ja, det gör jag. Historien om Någon tyckte jag jättemycket om och läste flera gånger.
(Ni vet – den mystiske Någon som gjort en våt fläck på golvet, välte en kruka och åt upp två fiskar!)

Vad gillar du att läsa nu?
– Jag gillar att läsa böcker om djur. Och när det är spännande. Fast det är svårt att säga en favorit…en som jag läst på senaste tiden som är bra är Noel och den magiska önskelistan.

Vad är det som gör en bok bra, tycker du? (Sådär bra så att de skulle platsa på hyllan bland de mest fantastiska böcker som någonsin har skrivits i Luddmonstrets bibliotek!)
– Den måste vara spännande, och gärna rolig också.

Vilket är ditt favoritdjur?
– Jag gillar grisar! Jag vet inte riktigt varför, men dom är så söta.

Kortfakta om Elin

Namn: Elin Pettersson.

Bor: I Gävle.

Skola: Gefle Montessori, klass 5

Aktuell med: Har vunnit Läsrörelsen tävling med sin berättelse om Luddmonstret.

Vinner: Ett besök på bokmässan i Göteborg, ett besök av tecknaren och författaren Johan Unenge i sin klass och så trycks hennes serie i Bamse, Min Häst och Robot

Vinnande bidraget i tävlingen Vem är Luddmonstret?

av Elin Pettersson 10 år

 

Långt bort i en mörk, mörk skog finns ett gigantiskt bibliotek. Där finns alla böcker man kan tänka sig på alla möjliga sorters språk.

Längst in i biblioteket så finns en gammal hylla full med de mest fantastiska böcker som någonsin har skrivits. Hyllan är murken och böckerna är för länge sedan bortglömda. Men trots det så är det nästan alltid liv där, för i en röd bok, vid namn ”Knasiga djur”, bor vår vän Luddmonstret. Han har bott i den röda boken så länge han kan minnas, och han ser till att biblioteket är skinande rent. Han är nämligen allergisk mot damm och trivs därför inte i oröra. Hans största rädsla är spindlar eftersom att han lätt fastnar i deras klibbiga nät.

Luddmonstret är ett väldigt knasigt monster som gärna hittar på bus. Han byter plats på böcker och skyltar, så besökarna går vilse bland alla hyllor. Böckerna är tunga för en sådan liten filur som luddmonstret, men med hjälp av sin magiska tyngdlyftarpenna är det inga problem. Alla hans bus kan dock gå för långt och han hamnar lätt i svåra knipor, också på grund av att han väldigt lätt blir uppretad. Hans lila päls gnistrar när han blir arg.

Luddmonstret har en hemlighet som nästan ingen vet om. Han kan nämligen inte läsa, och det skäms han över. Som tur är så har han sin vän Mjau; bibliotekets egna katt. Hon är en lugn katt med runda glasögon. Det finns ingen katt som är smartare än Mjau, och hon hjälper gärna Luddmonstret att knäcka alfabetets stora gåta.

Vanligtvis är det ganska lugnt i biblioteket, borträknat alla de bus som Luddmonstret ställer till med. Men det finns ett stort problem. Det vilar nämligen en förbannelse över Luddmonstrets röda bok. Förbannelsen säger att boken försvinner om den blir lånad. Det innebär att även Luddmonstret då får säga adjö.

Det sägs att Luddmonstret måste läsa boken för att förbannelsen ska brytas.

Dammråttorna, med Mr Dammie Smuts i ledningen, försöker ständigt stoppa Mjaus läslektioner med Luddmonstret. De vill gärna att han försvinner eftersom att han sopar bort dem när han städar. Dammie Smuts är en väldigt smart råtta, men som tur är så har han väldigt klumpiga medhjälpare. Luddmonstret behöver nog inte oroa sig för dem i första taget.

Dessvärre börjar det hända konstiga saker i biblioteket. Hyllor flyttas på natten, och besökarna kommer allt närmare hyllan med den röda boken. Det verkar som om någon större och farligare än dammråttorna vill ha bort Luddmonstret….

BAMSE nr 15 2018Så här blev serien som Johan Unenge ritade efter Elins idé. Klicka på bilden om du vill se en större bild.

Serien publiceras i Bamse nr 15, 2018 och kanske i fler tidningar.

 

Serien om Luddmonstret. Klicka för att se den större

Fantastiska vinster!

1:a pris
Vinnaren får vara med och ta fram en 1-sidig serie om Luddmonstret som publiceras under hösten 2018 i bland andra tidningarna Bamse, Min Häst och Robot. Serien skapas tillsammans serietecknaren Johan Unenge, som även kommer på besök i vinnarens skolklass.

Vinnaren mottar diplom och flera fina vinster på Bokmässan i Göteborg 28 september 2018.

2-10 pris
Halvårsprenumeration av valfri tidning hos Egmont Publishing. Välj mellan bl.a. tidningarna Kalle Anka & C:o, Bamse, Min Häst, Julia, GOAL, Pro Hockey, Robot, Minecraft med flera. Samtliga tidningar hittar du på www.dintidning.se

Här ser du några exempel:
Robot - en tidskrift som det står Spider-man påMin häst - tidskriftens omslag med en häst som galopperarOmslag till tidskriften Bamse. Bamse står på en stor låda med tändstickor

Ett lila monster och texten Läslov. Läslovs loggaLÄSLOV vecka 44 är ett brett läsfrämjande samarbete genom Läsrörelsen med elevorganisationer, bokförlag, bibliotek, bokhandel, idrottsföreningar, fackliga organisationer, kulturinstitutioner och företag i ett stort växande nätverk. 

Läs mer på läslov.se

 

Logga Egmont  Logga Kultur i Väst Läsrörelsens loggaLäslovs logga

-1