dev1
 
Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

En lila bläckfisk som håller ett skrivblock och pennor i sina armar

Tema: Serier

4 frågor till Johan Unenge, Hanna Granlund, Sofia Falkenhem och Peter Bergting - seriestripparnas upphovspersoner

En av serierna som Hanna Granlund ritat - Trollharens frön

4 frågor till Hanna Granlund

Hur kom du på vad du skulle rita för serie? 
Det började med att jag tänkte "Jag vill rita harar". Det var länge sedan jag ritade djur, så det bestämde jag mig snabbt för att göra! Men vad skulle alla dessa harar ha för sig? Det landade tillslut i tre serier, som jag hoppas sätter igång fantasin! För Byggharen kan bygga vad som helst! Vem som helst kan komma på besök! Och vad som helst kan gro ur trollharens frön! Det finns inga begränsningar och det är vad som blir så roligt med berättande! Det kan hända vad som helst, vad tror du?

Hur gör du när du ritar? Har du någon favoritteknik?
Jag brukar sätta mig på något ställe jag tycker om, till exempel tycker jag om att sitta vid köksbordet och rita. Oftast så ritar jag en hel bild med bara en enda penna. Jag använder mig oftast av en svart ganska tunn penna på vitt papper. Det är en teknik jag inte får nog av och det är praktiskt att bara behöva ha en penna och ett papper för att kunna sätta igång! Men även fast jag tycker mycket om att rita svartvitt så tycker jag om att rita med färg också! Och måla! Allt är roligt! Färg är jättekul!

Har du några tips till den som vill bli serietecknare?
Till dig som vill bli serietecknare så skulle jag vilja säga "Bara fortsätt!". 
Om du inte vet vart du ska börja så utgå ifrån dig själv och ta inspiration ifrån serier du gillar och saker du är intresserad av, då blir det roligast! På bibliotek brukar det finnas massor av serier, och "vanliga" böcker att låna och läsa och få idéer av! Också det ett tips!
För att komma på idéer, eller kanske framförallt inte glömma dem, kan det vara bra att ha ett litet block och en penna i väskan eller fickan så det snabbt går att anteckna om en bra bra idé kommer flygande. 
För det kan hända när som helst! 

Vilken är din favoritserie?
Det här var en väldigt svår fråga, eftersom det finns så många många serier som jag tycker är toppen! Många olika typer av serier. Men för att säga någon så säger jag Mumin av Tove Jansson, det är alltid en favorit hos mig. En nyare serie som jag tycker är jättefin och har fastnat för är Roller girl av Victoria Jamieson, det är en serie som jag själv hade velat läsa om den funnits när jag var liten! Lyllos alla som får läsa den nu!

En seriestripp av Sofia Falkenhem. Lilla häxan bjuder på kakor med choklad. Choklad?

4 frågor till Sofia Falkenhem

Hur kom du på vad du skulle rita för serie?
Om jag inte har någon idé brukar jag börja med vad jag skulle tycka vara roligt att rita, då brukar det dyka upp små historier. Och nu var jag sugen på att rita häxor! 

Hur gör du när du ritar? Har du någon favoritteknik?
Oftast när jag gör bilder till böcker gör jag det mesta traditionellt med papper och penna. Jag gör en skiss med blyerts som jag sedan lägger på ett ljusbord och tuschar på ett nytt papper med en svart penselpenna. Färgen gör jag oftast i photoshop sen. Är det inte jobb utan för min egen skull färglägger jag helst med akvarell. 

Har du några tips till den som vill bli serietecknare?
Läs mycket serier, böcker, och se mycket film. Tänk på hur andra gör för att berätta en bra historia. Även om du inte vill skriva handlingen själv utan samarbetar med någon annan är det faktiskt den som tecknar som berättar historien. Att kunna rita fina bilder är mindre viktigt än att kunna berätta bra i bild. 

Vilken är din favoritserie?
Just nu gillar jag serier av Daisuke Igarashi och Hisae Iwaoka. Iwaokas serier (t ex Aomanjuskogen) finns faktiskt på svenska med, kolla på biblioteket! 
Kolla i vår webbkatalog.

En av Johan Unenges serier som du kan skriva ut och skriva klart

3 frågor till Johan Unenge

Hur kom du på vad du skulle rita för serie?
Jag har pratat med många bibliotekarier och de berättar att de ibland nästan blir som psykologer. De får höra allt möjligt personligt och privat och jag ville att det skulle handla om barn. Då hittade jag på det här lilla gänget. Jag vet att ett bibliotek kan vara mycket mer än böcker men jag gillade att rita alla de där böckerna runt dem, som i en grotta.

Hur gör du när du ritar? Har du någon favoritteknik?
Jag är en rätt rastlös tecknare. Vill att det ska gå fort och se levande ut.  Att det rör sig när man tittar på det. Nån gång ibland, tycker jag att jag lyckas med det. Min favoritteknik är pensel och tusch. 

Har du några tips till den som vill bli serietecknare?
Rita allt du ser.
Härma dina favoriter. 
Våga visa dina kompisar vad du gjort ( jätteläskigt ibland - i såfall strunta i det).
Ha alltid med dig ett ritblock.
Gör dig själv till huvudperson, då kan du göra ditt liv till en serie och när det känns deppigt så kan du göra ditt liv lite bättre!

En av Peter Bergtings serier som du kan skriva ut och rita och skriva klart

4 frågor till Peter Bergting

Hur kom du på vad du skulle rita för serie?
Jag ville göra något som satte igång inspirationen men som var både en liten utmaning att fortsätta på samtidigt som det inte var för svårt.

Hur gör du när du ritar? Har du någon favoritteknik?
Det blir rätt mycket samma. Jag skissar i ett program (Clip Studio) och färglägger i Photoshop. Nuförtiden är jag helt mobil med en bärbar dator som jag kopplat en iPad till.

Har du några tips till den som vill bli serietecknare?
Rita av, det tar lång tid att hitta en egen stil och ofta blir just din stil ett hopkok av det som influerat dig. Jag kan peka på detaljer i mina bilder och se varifrån inspirationen kommit.
 
Vilken är din favoritserie?
Linda och Valentin. Alltid =).

 

-1