Enkla tips om du vill komma igång att skriva

1. Lyssna på musik
När man lyssnar på musik så sätts alla delar i hjärnan igång och fantasin får fart. Därför kan det vara bra att ha musik i bakgrunden när man skriver. Men det är inte säkert att all musik hjälper.
Prova dig fram och se vilken som passar bäst.
2. En plats för skrivande
Många författare behöver lugn och ro för att skriva. Välj gärna en plats där du trivs. Stäng av sådant som stör, till exempel mobiltelefonen.
3. Samla och skriv ner idéer
Se dig omkring. Insup allt du möter. Stort som smått. Ha ett block och penna med dig. Anteckna. Skriv ner saker du känner, saker du ser, händelser du är med om. Det räcker med några stödord. Samla allt i en bok. En dag kan du få användning av det. I en blogg, en bok, en novell, ett kåseri. Eller nåt annat.
4. Läs böcker
Genom att läsa lär man sig nya ord och tränar sin känsla för språket. Man får leva sig in i hur en annan person tänker och varför den gör på ett visst sätt.
Ibland är det nyttigt att läsa andra böcker än dem man brukar. Böckerna kan ge idéer till vad man själv kan skriva om.
5. Skriv så mycket du kan
Som allt annat man vill bli bra på så krävs träning. Så försök skriv så mycket du kan i alla möjliga sammanhang för att öva upp din förmåga.
6. Skriv enkelt
Försök skriv så enkelt du kan. Undvik krångliga ord och långa meningar. Det är lätt att skriva en massa onödiga ord. Prova att ta bort alla småord, som: ju, men, alltså osv ... Undvik också ord som folk inte förstår.

7. Skriv olika sorters berättelser
Att skriva olika sorters berättelser kan vara bra för att öva upp fantasin. Prova att skriva en med spänning, en om vänskap och en om ditt favoritdjur. Vilket tyckte du var roligast? På det här sättet blir det lättare att se vad man är bäst på att skriva.
8. Lämna din text
Var inte rädd att lämna din text ett tag för att återkomma till den senare. Ofta ser man den då med nya ögon och ser vad som behöver ändras.
9. Låt en kompis läsa
Om du vill kan du be en kompis, ett syskon eller en förälder att läsa det du skrivit. Vad tycker de? Är historien bra eller kan du ändra något för att den ska bli ännu bättre? Be bara dem du litar på om råd. Ibland kan man låta texten vila några dagar och sedan titta på den igen. Då ser man texten med nya ögon. Det blir lättare att upptäcka om det är något man kan ändra eller som fattas.
10. Läs din text högt
För att få bra flyt i texten så kan du prova att läsa den högt. Då hör du hur du låter. Be någon annan läsa den också. Då kan du lyssna själv.
Text: Sofia Ängsved & Anna Wilner