dev1


 
Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

En lila bläckfisk som håller ett skrivblock och pennor i sina armar

Skrivtips och övningar

Enkla tips om du vill komma igång att skriva

Musiknoter

1. Lyssna på musik

När man lyssnar på musik så sätts alla delar i hjärnan igång och fantasin får fart. Därför kan det vara bra att ha musik i bakgrunden när man skriver. Men det är inte säkert att all musik hjälper.
Prova dig fram och se vilken som passar bäst. 

2. En plats för skrivande

Många författare behöver lugn och ro för att skriva. Välj gärna en plats där du trivs. Stäng av sådant som stör, till exempel mobiltelefonen.

3. Samla och skriv ner idéer

Se dig omkring. Insup allt du möter. Stort som smått. Ha ett block och penna med dig. Anteckna. Skriv ner saker du känner, saker du ser, händelser du är med om. Det räcker med några stödord. Samla allt i en bok. En dag kan du få användning av det. I en blogg, en bok, en novell, ett kåseri. Eller nåt annat.

4. Läs böcker

Genom att läsa lär man sig nya ord och tränar sin känsla för språket. Man får leva sig in i hur en annan person tänker och varför den gör på ett visst sätt.
Ibland är det nyttigt att läsa andra böcker än dem man brukar. Böckerna kan ge idéer till vad man själv kan skriva om.

5. Skriv så mycket du kan

Som allt annat man vill bli bra på så krävs träning. Så försök skriv så mycket du kan i alla möjliga sammanhang för att öva upp din förmåga.

6. Skriv enkelt

Försök skriv så enkelt du kan. Undvik krångliga ord och långa meningar. Det är lätt att skriva en massa onödiga ord. Prova att ta bort alla småord, som: ju, men, alltså osv ... Undvik också ord som folk inte förstår.

Penna och skrivblock

7. Skriv olika sorters berättelser

Att skriva olika sorters berättelser kan vara bra för att öva upp fantasin. Prova att skriva en med spänning, en om vänskap och en om ditt favoritdjur. Vilket tyckte du var roligast? På det här sättet blir det lättare att se vad man är bäst på att skriva.

8. Lämna din text

Var inte rädd att lämna din text ett tag för att återkomma till den senare.  Ofta ser man den då med nya ögon och ser vad som behöver ändras.

 9Låt en kompis läsa

Om du vill kan du be en kompis, ett syskon eller en förälder att läsa det du skrivit. Vad tycker de? Är historien bra eller kan du ändra något för att den ska bli ännu bättre? Be bara dem du litar på om råd. Ibland kan man låta texten vila några dagar och sedan titta på den igen. Då ser man texten med nya ögon. Det blir lättare att upptäcka om det är något man kan ändra eller som fattas. 

10. Läs din text högt

För att få bra flyt i texten så kan du prova att läsa den högt. Då hör du hur du låter. Be någon annan läsa den också. Då kan du lyssna själv.

Text: Sofia Ängsved & Anna Wilner

Ingrid Remvalls skrivövningar

Ingrid Remvall har fixat en massa tips och tricks för dig som skriver.

Kombinationsövning

Genom att kombinera två slumpmässigt valda saker tvingar vi vår hjärna att tänka i nya banor. Att skriva en berättelse om ett tivoli sätter igång tankar, men om du ska skriva något som både handlar om ett tivoli OCH en robothund - då tar berättelsen genast en ny vändning.

Gör så här: Skriv ut och klipp ut alla kort och lägg dem i två högar med baksidorna upp. Dra sedan två kort som ska kombineras till en berättelse. Ett kort för PLATS och ett kort för SAK/FIGUR. Detta kan användas i vilket skrivprojekt som helst och du kan själv göra fler bildkort. Det viktiga är att tvinga hjärnan att tänka annorlunda. Detta kan också vara en uppvärmningsövning inför ett skrivpass.

» Ladda ner kort för SAK (PDF)

» Ladda ner kort för PLATS (PDF)

» Läs om fler kreativa övningar

Hälsningar /Ingrid

Läs mer om Ingrid Remvall  

 

Hjälp! Jag har fastnat...!

Ibland händer det bara. Man sitter där, med pennan i högsta hugg. Men ingenting kommer. Huvudet känns helt tomt och man har ingen fantasi alls.
Då är det bra att ha lite olika tips på hur man får igång skrivandet igen. 

StädgrejorStäda ditt rum

Det kanske låter väldigt konstigt, men det är en väldigt bra sak att göra när man har fastnat. Eftersom det är ganska tråkigt att städa rummet så får fantasin ny fart medan man städar, och vips så har man kommit på hur berättelsen ska fortsätta!

En handskriven sidaSkriva, skriva, skriva...

Ta fram ett papper och en penna. Bestäm dig för en viss tid som du ska skriva, till exempel en minut. Sätt sedan igång och skriv, vad som helst, det enda viktiga är att du Inte slutar skriva förrän det gått en minut. Det kan bli "jag har inget att skriva, jag har inget att skriva...." men efter en stund kommer det lossna och du kommer nästan automatiskt skriva något bra.

Hitta fler idéer och utmaningar på inspirationssidan.

 

Elvingar - tips från Ulf Nilsson

Ulf Nilsson tipsar om Elvingar - supersnabba dikter!
Testa du också!

 

Hur gör författarna?

Kolla författarnas skrivtips »

-1